علت بی خوابی و بی خوابی در کودکان
علت بی خوابی از جمله مسائلی است که باعث نگرانی خیلی از والدین میشود . همه والدین نسبت به بی خوابی کودک خود حساس هستند . چون میدانند که خواب تاثیر زیادی در رشد جسمی و روحی کودکان دارد . اگر بی خوابی سراغ کودک ما بیاید ٬ باید خیلی زود علت آن را متوجه شویم . علت بی خوابی در کودکان در واقع شاه راهی است برای درمان علت بی خوابی کودک . اگر علت بی خوابی در کودکان به خوبی تشخیص داده شود ، میتوان به درمان موفق اختلال خواب کودک امیدوار بود . برعکس اگر درمانگر یا والدین در تشخیص علت بی خوابی در کودکان اشتباه کنند و درمان اشتباه نیز برای آن انتخاب کنند ممکن است باعث وخامت حال کودک بشوند . از طرفی درمانگران شاید با پی بردن به علت بی خوابی در کودکان بیماری های دیگری را کشف کنند که باعث بی خوابی کودک شده است .
علت بی خوابی کودک و کم خوابی در کودکان
علت بی خوابی کودک میتواند حاصل عوامل و مشکلات جسمانی باشد . مثلا علت بی خوابی کودک میتواند درد در یک نقطه از بدنش باشد . دل درد و گوش درد از جمله علل کم خوابی در کودکان است . کم خوابی در کودکان گاهی نیز ریشه در مسائل روانی و غیر جسمانی دارد . مثلا گاهی علت بی خوابی کودک این است که کودک افسرده است و به همین دلیل دچار بی خوابی و عواقب آن میشود . بی خوابی کودک در این موارد میتواند با کمک گرفتن از مشاوره روانشناسی درمان و حل شود . اگر علت کم خوابی در کودکان مثلا درد های سطحی و گذرا تشخیص داده شود ، پدر و مادر میتوانند آن را در خانه درمان کنند . معمولا زمانی به متخصص خواب برای درمان نیاز پیدا میکنیم که دلیل کم خوابی در کودکان پیچیده تر و نیازمند روند درمانی طولانی تری است .
درمان بی خوابی کودک و بدخوابی کودکان
درمان بی خوابی کودک باید متناسب با علت بی خوابی در کودکان و تشخیص درست انجام شود . مثلا علت بد خوابی کودکان در بعضی مواقع استرس و فشار های روانی است . مثلا کودکی که استرس امتحان فردا صبح را دارد ممکن است نتواند شب را خوب بخوابد . درمان بی خوابی کودک در أین مواقع میتواند یک دمنوش ساده بهارنارنج باشد . گاهی نیز علت بد خوابی کودکان پیچیده تر از یک اختلال زود گذر است . مثلا زمانی را در نظر بگیرید که دلیل بد خوابی کودکان سندروم خواب به تاخیر افتاده باشد . قطعا برای درمان بی خوابی کودک باید نزد یک متخصص خواب مراجعه کرد . گاهی سهل انگاری و تصمیم اشتباه والدین در باب این موضوع ، حال و آینده جسمانی و روانی کودک را در معرض آسیب و خطر قرار میدهد.
علت بی خوابی در کودکان و کم خوابی کودکان
علت بی خوابی در کودکان گاهی اوقات به این دلیل است که والدین الگوی خواب مناسب کودکان را در آنها به وجود نیاوردند . کم خوابی کودکان گاهی به این دلیل است که در این مورد توجیه نیستند که از نیاز بیشتری به خواب نسبت به بزرگترها دارند . همانطور که در بالا اشاره کردیم , علت بی خوابی در کودکان گاهی ریشه در مسائل روانی دارد . مثلا گاهی علت کم خوابی کودکان این است که در هنگام خواب کابوس را تجربه میکنند و این باعث خواب بی کیفیت در آنها میشود . با مراجعه به یک مرکز مشاوره و روانشناسی والدین میتوانند نظرات و تشخیص یک روانشناس را راجع به دلیل این کابوس ها بدانند . زمانی که عوامل به وجود آورنده این کابوس ها شناسایی و برطرف شود ، به دنبال آن خوا کودک نیز از کیفیت بیشتری برخوردار میشود و نگرانی والدین نیز در مورد فرزندشان برطرف می شود .
علت خواب زیاد کودکان و علت بی خوابی کودکان در شب
علت خواب زیاد کودکان گاهی میتواند به دلیل اختلالاتی باشد . مثلا کودکانی که دچار اختلالاتی مثل اختلال خواب آلودگی هستند در طی شبانه روز این حالت را دارند . این عارضه کم کم در زندگی فرد تاثیرات خودش را نشان میدهد و باعث میشود که زندگی فردی و به دنبال آن زندگی اجتماعی کودک نیز مختل شود . علت بی خوابی کودکان در شب گاهی به این دلیل است که شب ها تا دیر وقت بیدار میمانند .
مثلا امروزه در خیلی از کودکان دیده میشود که اعتیاد بسیار شدیدی به بازی های کامپیوتری پیدا می کنند . آنها به دلیل بازی کردن تا نیمه شب نمیتوانند به خوبی بخوابند . بنابراین در طول روز نیز خواب آلوده هستند . نتیجه میگیریم که گاهی علت خواب زیاد با علت بی خوابی در کودکان در شب میتواند همپوشانی داشته باشد . در این بخش لزوم نظارت پدران و مادران به نحوه پرداختن کودک به تفریحات مختلف به خوبی روشن و واضح بود.
برخی از عوامل بد خوابی کودکان
همانطور که گفته شد بد خوابی کودکان دلایل و علل زیادی میتواند داشته باشد . دلایلی که گاهی ریشه در مسائل روحی و گاهی ریشه در مشکلات روانی در أین بخش به بعضی از مواردی که باعث بوجود آمدن اختلال در خواب افراد و اللخصوص کودکان میشود اشاره میکنیم .
- خوابیدن و چرت زدن در طی روز باعث عدم احساس نیاز به خواب بدن در شب میشود .
- خوردن مواد حاوی کافئین مثل قهوه قبل از خواب باعث بروز بی خوابی میشود .
- استرس و اضطراب در مورد مسئله ای که فکر فرد را مشغول کرده است .
- افسردگی در فرد نیز میتواند تاثیر مستقیم در افت کیفیت خواب فرد داشته باشد .
- وجود سایر اختلالات روانی در فرد که در خواب فرد نیز نمود پیدا میکند .
- وجود بیماری های جسمی . گاهی فرد از درد ناشی از یک مشکل جسمی نمی تواند خوب بخوابد .
راه های درمان خانگی و سنتی بد خوابی
گاهی حل مشکلات خواب در سطحی که عمیق و جدی نیستند نیازی به مراجعه به پزشک ندارند . ما میتوانیم با انجام دادن اقداماتی سریع و ساده مشکلات خوا خود را حل کنیم . نکات زیر برخی از راه کارهای مفید برای کمک به این موضوع است .
- بیشتر از ۲۰دقیقه در رخت خواب خود نمانید . اگر خواب تان نبرد مدتی تخت را ترک کنید .
- اگر خواب تان نبرد سعی کنید به زور چشم خود را باز نگه دارید .
- سعی کنید در صورت امکان از اتاق خواب فقط برای خواب استفاده کنید . این کار ذهن شما را برنامه ریزی میکند .
- رابطه جنسی قبل از خواب میتواند تاثیر بیشتری از قوی ترین خواب آورها داشته باشد .
- از داروهای گیاهی برای داشتن یک خواب آرام غافل نشوید . میتوانید از دمنوش هایی مانند گل گاوزبان با سنبل الطیب بهرمند شوید . بهارنارنج نیز میتواند به اندازه دیازپام قبل از خواب شما را آرام کند .
فلج خواب (sleep paralysis)
فلج خواب جزو عارضه هایی است که بیشتر در دوره سنی بزرگسال روی میدهد . تصور کنید که شخص خوابیده و خوابی دیده و از خواب بیدار شده است . اما بعد از بیدار شدن متوجه میشود که نمیتواند حرکت کند . معمولا أین فلج در خواب ترسناک است . گاهی نیز پیش میاید که رویای فعال ادامه پیدا میکند و فلج خواب نیز همزمان میتواند اوضاع را وحشتناک تر کند . خواب هایی که در زمان فلج خواب رخ میدهند اکثرا ترسناک هستند . مثلا مردها خواب میبینند که دارد در خانه است . یا زن ها در خواب میبینند که یک موجود شیطانی قصد حمله و تجاوز به آنها را دارد . البته عارضه فلج خواب کوتاه است و میتواند از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد . در زمان فلج خواب از فرد هیچ کاری ساخته نیست . تنها راه برگشتن به حالت طبیعی این است که فلج خواب خود به خود از بین برود .
کابوس های ترسناک (horror nightmares)
به رویاهایش ترسناک و وحشتناکی که در شب میبینیم کابوس گفته میشود . از لحاظ فراوانی معروف است که زنان بیشتر از مردان کابوس میبینند . معمولا افراد در یک شب حدود پنج بار رویا میبینند که ممکن است بعضی از آنها کابوس باشد . البته اغلب افراد رویاهایشان را وقتی بیدار میشوند بخاطر ندارند . از طرفی بعد از دیدن چند کابوس این اتفاق برای فرد عادی میشود و دیگر نگرانی از این بابت وجود نخواهد داشت . اما همین کابوس های ترسناک میتواند برای کودکان بسیار اسیب زننده باشد . با جلوگیری از خوابیدن کودک و فشاری که به این ترتیب به کودک وارد میشود گاهی بروز اختلالات خواب متعددی را شاهد خواهیم بود . در أین حالت به والدین توصیه میشود که در کنار کودک قرار بگیرند و به او ثابت کنند که این ترس ها واهی است و پایه و اساسی ندارند .
وحشت در خواب (panic of sleep)
وحشت در خواب نیز از دیگر اختلالات خواب شایع است که هم کودکان و هم بزرگسالان را در گیر خودش میکند . وقتی این اختلال بروز میکند فرد ناگهان در جای خودش مینشیند و فریادی از سر وحشت میکشد . معمولا در در این حالت چشمان فرد باز است و گویی که فرد به سمت جلو خیره شده است و قصد انجام کار خشونت آمیزی را دارد . اما در حقیقت اصلا اینطور نیست . پدر و مادر های کودکانی که دچار وحشت در خواب میشوند معمولا آسیب بیشتری از خود فرد متحمل میشوند . زیرا فرد در واقع هیچ چیزی از این اتفاقات را بعد از بیدار شدن به خاطر نمی آورد . اما والدین از دیدن فریاد ها و حرکات فرزندشان در خواب بسیار متاثر میشوند . بهترین راه برای واکنش به فرد این است که به جای بیدار کردن ، شخص را به آرامی به تخت خوابش برگردانید .
رویا بینی در حالت نیمه خواب
گاهی افراد مبتلا به نارکولپسی (narcolepsy) و محرومان از خواب شدید این حالت را تجربه میکنند که قبل از به خواب رفتن خواب میبینند . این رویاها گاهی ترسناک هستند و گاهی نیز ممکن است ترسناک به نظر برسند . بعضی افراد ممکن است فکر کنند که این توهمات واقعی هستند . این توهم های شبه رویا ممکن است در طول روز و در حین بیداری نیز توسط افراد دیده شود . در بعضی گزارش ها آمده است که بعضی افراد حتی در زمان رانندگی نیز این رویاها و توهمات را درک میکنند . اگر افرادی را با این مشخصات دیدید , علت اصلی آن به احتمال زیاد محرومیت از خواب است . بنابراین فرد باید به اقداماتی برای جلوگیری از این موضوع انجام دهد .
شب ادراری (Enuresis)
ادرار کردن در تخت خواب بخاطر این رخ میدهد که مکانیزم های طبیعی بدن کار خود را به خوبی انجام نمی دهند .این مشکل در کودکان و سالمندان دیده میشود . در سالمندان به دلیل تغییر فرم آناتومی بدن و البته مثانه و در کودکان بخاطر رشد آهسته مثانه این مورد دیده میشود . معمولا شب ادراری در پسران دو برابر دختران شایع است . این مورد میتواند دردسرهای زیادی را هم برای کودک و هم برای والدین درست کند . برای درمان و کنترل این مسئله درمانگاهها بی وجود دارد که به طور تخصصی به این موضوع میپردازند .
خدمات تلفنی و آنلاین مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه
برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه فرمایید .
در این راستا مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره اختلال خواب کودک به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد .