وسواس احساس گناه در چند مورد قابل بحث است . وسواس اصولا حس اضطراب زایی است که مدام ذهن را درگیر خود میکند . این موارد شاید واقعی و شاید غیر واقعی باشند . اما تداوم آن است که به زندگی ها آسیب میرساند . وسواس احساس گناه ناشی از تقصیری است که احساس میکنیم باید در مورد آن کوتاهی نمیکردیم . وسواس احساس گناه بر چند نوع است . وسواس احساس گناه در مورد دین و مذهب و وسواس احساس گناه درمورد امور روزمره . ممکن است شخص وسواس برای فریضه های دینی و مذهبی خود احساس گناه کند . مثلا برای نماز خواندن . یا برای انفاق کردن به کسی که میتوانسته مالی را ببخشد . یا انجام فریضه حج یا رفتن به کربلا . این فکر که او باید اینکار را انجام میداده و نداده ، ذهنش را مشغول میکند و باعث اضطراب او میشود .
وسواس احساس گناه ممکن است در مورد گناهی که زمانی مرتکب شده است باشد . مثلا مالی را به ناحق از کسی گرفته باشد . شق دیگر این وسواس مربوط به امور زندگی میشود . مثلا وظیفه خود را نسبت به پدر ، مادرو یا فرزندان بخوبی انجام نداده باشد . حتی ممکن است وظایفش را خیلی خوب انجام داده ولی در یک مورد حتی کوچک کوتاهی کرده است . در اینگونه موارد مشاوره اختلال وسواس لازم است . برای اینکه بدانیم ریشه بوجود آمدن وسواس چه بوده حتما باید مشاوره روانشناسی انجام دهیم .با این مشاوره درمان ، اساسی و ریشه ای خواهد بود . برخورد خانواده با شخص بسیار حساس است پس ضروری است که افراد خانواده نیز مشاوره خانواده بگیرند .
اختلال وسواس احساس گناه
اختلال وسواس احساس گناه ریشه روان شناختی دارد . فروید احساس گناه را با عقده اودیپ مرتبط میداند . او علاوه بر این مورد اختلال وسواس احساس گناه را ریشه در اضطراب میداند .اضطراب زمان تغییرات جنسی . نظریات دیگری هم در مورد احساس گناه وجود دارد . برخی معتقد هستند اختلال وسواس احساس گناه محوریت جنسی نداشته و مربوط به رشد روانی – اجتماعی میشود . یعنی شخص وسواس مدام فکر میکند به دیگری آسیب رسانده است . احساس گناه میکند و این احساس ذهن او را درگیر میکند .او کمتر با افکار درست و مثبت زندگی کند . نتیجه احساس گناه ، اضطراب و افسردگی خواهد بود .
ریشه روان پویشی اختلال وسواس احساس گناه در برخورد والدین میباشد . وقتی مدام به کودک تلقین میکنند که بروز و عمل به احساسات و تعاملات ، غیر اخلاقی است . یا زمانی که بروز برخی کاستی هارا در زندگی به گردن او می اندازند . مثلا اگه تو نبودی من اینقدر بدبخت نمیشدم . یا به خاطر تو من با مادرت زندگی میکنم . این کودک همیشه خود را مقصر میداند . احساس میکند باعث تیره بختی والدین شده است . در صورتیکه واقعیت ندارد . یا اگر هم والدین به خاطر او به زندگی ادامه داده اند مسئول این تعامل فرزند نیست . هرکس مسئول تصمیم درست یا اشتباه خود میباشد . بوجود آمدن این حس دو دلیل دارد . یا شخص خود برداشتهای اشتباه دارد و ذهن غم انگیز دارد . یا در برداشتهای خود تعصب به خرج میدهد و راه را برای برداشت مثبت میبندد .
درمان وسواس احساس گناه
درمان وسواس احساس گناه به آسیب شناسی و درمان ریشه ای بستگی دارد . این آسیب شناسی فقط باید با مشاوره و بعد از آن مراجعه به روانپزشک مشخص شود . درمان وسواس احساس گناه در صورتی میسر است که فرد خود متوجه این اختلال باشد و بخواهد که مداوا شود . اولین قدم در درمان شناختی ، مشاوره است . مهارت خلاص شدن از افکار مزاحم . این که بتواند این حس را از خود دور کند . مشاوران ابتدا او را با طرز شناسایی رفتار و افکار مزاحم آشنا میکنند . این که بتواند تشخیص دهد کدام افکار نادرست و آزار دهنده هستند . سپس طرز مقابله با هجوم این افکار را به او آموزش میدهند .همین که فرد بتواند این مهارت را پیدا کند که خود را مسئول هر پیامد و پیشامد ناگوار نداند بزرگترین قدم است .
پس درمان وسواس احساس گناه سه مرحله دارد : شناخت ، کسب مهارت و تخلیه ذهن از این افکار .
مقابله با وسواس احساس گناه
مقابله با وسواس احساس گناه وقتی میسر میشود که خود را موظف به عمل به راهکارهای مشاوره کنیم . اولین قدم برای سه مرحله شناخت ، کسب مهارت و تخلیه ذهن اینست که باور کنیم ما مسئول عملکرد و تصمیم گیری دیگران نیستیم حتی اگر پیشنهاد دهنده باشیم . اینکه بپذیریم ما هم مانند بقیه افکار بی نقص و کاملی نداریم . یاد بگیریم به جای دیگران فکر نکنیم . بیاموزیم برای عمر خود ارزش قائل شویم . زمانی را که برای اندیشیدن به دیگران صرف میکنیم به پیشبرد اهداف خود بگذرانیم . بپذیریم که هر فرد با مغز و اندیشه آفریده شده پس خودش باید برای کارهایش فکرکند . هر کس باید مسئولیت افکار و عملکردش را خودش بپذیرد . مقابله با وسواس احساس گناه با بوجود آوردن احترام برای خود ، افکار و لحظات زندگی مان میسر میشود .
وسواس احساس گناه شدید
وسواس احساس گناه شدید زمانی است که فرد بقدری احساس گناه میکند که توان مقابله با این حس را ندارد . ذهنش برای هر تصمیمی عاجز میشود . وسواس احساس گناه شدید باعث میشود همه روزنه های امید بسته شود . لحظات فرد وسواس با یاس و نومیدی میگذرد . او افسرده است . رنجور و ناتوان به نظر میرسد . او ممکن است گناه بزرگی مرتکب نشده باشد . به کسی آنگونه که فکر میکند آسیب نرسانده باشد اما روان او زنجیر شده در تارهای احساس گناه است . برای رهایی از این حس باید به خاطر آورد که بخشودن کاری پسندیده است . همانگونه که ما دیگران را میبخشاییم باید خودمان را نیز ببخشاییم . در همه ادیان و مذاهب توبه و بازگشت از گناه وجود دارد . توبه یعنی بخشوده شدن پس احساس گناه جایگاه خود را از دست میدهد .
یکی از آزار دهنده ترین وسواسهای احساس گناه ، حسی است که در مورد فردی وفات یافته به شخص دست میدهد . شخصی از دنیا رفته و فرد در مورد کوتاهی کردن عملی نسبت به او شدیدا احساس گناه میکند . مثلا اگر پدرم را فلان دکتر میبردم بیماریش زودتر خوب میشد . یا به فلانی اگر پول میدادم در زندگیش کمتر دچار بحران اقتصادی میشد . با این افکار در مورد کسی که دیگر در این دنیا نیست خودرا می آزارد . در صورتیکه شاید اگر کوتاهی نمیکرد بهتر بود ولی اکنون با این افکار در مورد خود و خانواده و وظایف اجتماعیش کوتاهی میکند . اگر درمورد شخصی که قادر به جبران نیستم احساس گناه را کنار بزنیم میتوانیم برای دیگران مفید باشیم .با این باور میتوان زندگی مفیدتری داشت و خود را از شر افکار منفی را رها کرد .
سخنی کوتاه با شما
بزرگان میگویند احساس گناه بدتر از خود گناه است . مرکز مشاوره آویژه ضمن تقدیر از اعتماد شما برایتان زندگی آرامی آرزومند است .
سوالات متداول
علائم وسواس فکری احساس گناه چیست ؟
شخص شاد نیست ، افسرده است و اضطراب و استرس او قابل لمس میباشد . مدام تمنای عفو دارد از کلمه ببخشید زیاد استفاده میکند با هرکسی که احساس صمیمیت میکند از حس گناهش میگوید .
احساس گناه دائمی وسواس محسوب میشود ؟
بله . چون هر خطا و گناهی چه دینی و چه اجتماعی قابل بخشایش است . اشتباه در زندگی آدمی وجود دارد و آدمی قابل اصلاح است و قابلیت بازگشت و حتی جبران دارد . ولی شخصی که دچار احساس گناه دائمی شده در واقع افکار مزاحمی را در ذهن خود جا داده و با این افکار به خود و دیگران صدمه میزند و وسواس محسوب میشود .
عوارض احساس گناه دائمی چیست ؟
افسردگی ، اضطراب و روان پریشی . او توانایی های خود را نادیده گرفته و کمتر قدرت ادامه زندگی شاد و مطلوب را برای خود پیش بینی میکند . حسی منفی وجودش را آزار میدهد که این حس برای اطرافیان و خانواده آزار دهنده است .
خدمات تلفنی و آنلاین مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه
لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .
در این راستا مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره اختلال وسواس به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد .
منبع: Intense Fear Of Guilt May Be At The Heart Of Obsessive
😔