آیا فرزند شما می داند که چگونه باید به دستشویی برود؟ آیا او تمایل دارد که از توالت به جای پوشک استفاده کند؟ یادگیری استفاده از توالت و دستشویی رفتن کودک، گام بزرگی در زندگی کودکان است. آموزش دستشویی رفتن به کودک می تواند در ابتدا کمی سخت باشد و نیاز به صبر و حوصله زیاد والدین دارد. به یاد داشته باشید که هرگز کودکان را مجبور به استفاده از توالت نکنید. اجازه بدهید که در ابتدا خودشان تمایل نشان دهند که دوست دارند آموزش دستشویی رفتن را آغاز کنند. ممکن است 3 تا 6 ماه طول بکشد تا کودک استفاده از توالت را در طول روز یاد بگیرد. کنترل برای خیس نکردن شلوار هنگام خواب در شب بیشتر طول می کشد. پس نیاز به تلاش و زمان بیشتری نیز دارد.
آموزش توالت رفتن به کودکان یکی از چالش های مهم در رشد کودکان است که برخی از اوقات والدین را با سوالات و نگرانی های زیادی روبه رو خواهد کرد. این موضوع که کودک از چه سنی می تواند آموزش دستشویی رفتن را یاد بگیرد؟ یا چگونه به کودک دستشویی رفتن را یاد بدهم؟ … سوالاتی است که ذهن هر پدر و مادری را به خود مشغول می کند. مشاوران مرکز مشاوره خانواده آویژه به بررسی آموزش های لازم برای دستشویی رفتن کودک و سن دستشویی رفتن کودک پرداخته اند. آنها نتایج تحقیقات و بررسی های خود را در این مقاله جامع و تخصصی برای شما عزیزان نگارش کرده اند. اگر شما نیز نمی دانید که چگونه آموزش دستشویی رفتن کودکان را شروع کنید و باید از چه سنی کودک شما به تنهایی به دستشویی برود؟ پس حتما این مقاله جامع و تخصصی را مطالعه بفرمایید.
آموزش دستشویی رفتن به کودک
آموزش توالت رفتن و یا دستشویی رفتن شامل آموزش و تمریناتی است که باعث می شود کودک شما یاد بگیرد ادرار یا مدفوع خود را، هنگام دستشویی داشتن، کنترل کرده و خودش را به توالت برساند. همچنین به این معنی است که به کودک خود آموزش استفاده از صندلی دستشویی کودکان یا توالت را به درستی و در زمان های مناسب بدهید.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
آموزش دستشویی رفتن کودک از چه زمانی باید شروع شود؟
سن دستشویی رفتن کودکان متفاوت می باشد. آموزش دستشویی رفتن به کودکان باید زمانی شروع شود که فرزند شما نشانه هایی از آمادگی و تمایل یادگیری استفاده از توالت را نشان دهد. نمی توان به صورت صد در صد سن مناسبی را برای شروع آموزش تعیین کرد. باید هر کودک را جداگانه بررسی کرد تا متوجه شد چه زمانی نیاز به آموزش دستشویی رفتن کودک است. اگر زودتر از زمان استاندارد و مناسب، فرزند خود را مجبور به گفتن دستشویی و استفاده از توالت کنید یک نبرد سخت و ناموفق را برای خود و کودکتان رقم زده اید. این کار حتی میتواند باعث شود کودکتان دیرتر از دیگر کودکان دستشویی رفتن را یاد بگیرد.
مجبور کردن فرزند برای دستشویی رفتن میتواند او را مضطرب کند. اضطراب برای کودکان خوب نیست و آنها را از برنامه های روتین زندگی خود باز می دارد. استرس می تواند کودک را از جدا خوابیدن دور کند. کودکانی که استرس بالایی دارند از خوابیدن در اتاق خود امتناع می کنند. اگر فرزند شما نیز از جدا خوابیدن اجتناب می کند نگران نباشید. شما با مطالعه مقاله راهکارهایی برای تنها خوابیدن کودک می توانید این مشکل را حل کنید.
توانایی کنترل عضلات روده و مثانه با رشد و تکامل فیزیکی رابطه دارد. کودکان با سرعت های مختلف رشد می کنند. کودکان کمتر از دوازده ماه هیچ کنترلی بر حرکات مثانه یا روده خود ندارد.
کودک در 12 تا 18 ماهگی کنترل بسیار کمی را می تواند داشته باشد. اکثر کودکان تا 24 یا 30 ماهگی کنترل کامل و مناسبی بر روی روده و مثانه خود ندارند. طبق تحقیقات انجام شده، میانگین سنی مناسب برای آموزش دستشویی رفتن به کودکان، حدودا 27 ماهگی است. پس والدین برای کودکان بین دو و نیم سالگی تا چهار سالگی می توانند آموزش دستشویی رفتن را شروع کنند.
نشانه های آمادگی کودک برای شروع دستشویی رفتن
شما در ابتدا باید به دنبال یافتن نشانه های آمادگی و تمایل کودک خود برای رفتن به توالت باشید. سن کودک برای شروع دستشویی رفتن مسئله نسبتا مهمی است. اما باید این موضوع را در نظر بگیرید که گاهی اوقات یک کودک 24 ماهه می تواند به راحتی مثانه خود را کنترل کند. اما گاهی یک کودک 30 ماهه هنوز نمی تواند این کار را انجام دهد. پس شما باید علاوه بر سن کودک، نشانه های تمایل و آمادگی او برای رفتن به توالت را نیز در نظر بگیرید. رایج ترین و مهم ترین نشانه های آمادگی کودک برای شروع آموزش دستشویی رفتن عبارتند از:
کودک باید بتواند خوب راه برود و خودش را به توالت برساند.
از شما در رابطه با اینکه چه زمانی نیاز به توالت رفتن است، سوال کند.
فرزند شما باید توانایی کنترل عضلات مورد استفاده برای نشستن بر روی توالت فرنگی یا توالت معمولی را داشته باشد.
کودک در خواست تعویض پوشک کند.
هنگامی که پوشک او کثیف است احساس ناراحتی دارد.
هنگامی که می خواهد در داخل پوشک خود مدفوع کند و یا ادرار کند به شما می گوید.
از فرزندان بزرگتر یا والدین خود الگو برداری کرده و می خواهد به توالت برود.
هنگامی که شما می خواهید به دستشویی بروید، همراه شما می آید و مشتاق است نحوه استفاده از توالت را ببیند.
می خواهد به توالت برود و یا کارهایی از این قبیل انجام دهد تا والدین خود را خوشحال کند یا والدین او را تحسین و تشویق کنند.
کودک باید بتواند حداقل دو ساعت در روز پوشک خود را خشک نگه دارد و دستشویی خود را بگوید. یا شب ها بتواند به دستشویی برود و هنگامی که خواب است، خودش را خیس نکند.
کودک باید بتواند شلوار خود را پایین و بالا بکشد.
چگونه به کودک دستشویی رفتن را یاد بدهیم؟
اگر نشانه های بالا را در فرزند خود مشاهده کردید و متوجه شده اید که کودک شما آماده این است که پوشک را کنار گذاشته و دستشویی رفتن را آغاز کند پس باید به دنبال یک برنامه آموزشی مفید و موثر باشید. شما برای آموزش دستشویی رفتن به کودک دختر یا پسر باید مراحل مختلف و راه های متفاوتی را امتحان کنید. شما می توانید از راهکارهایی که در این قسمت گفته شده است برای آموزش توالت رفتن و استفاده از دستشویی برای فرزند خود کمک بگیرید.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
زمان مناسبی را برای آموزش انتخاب کنید
اگر والدین هر دو شاغل هستند و در طول روز در کنار کودک خود نیستند، باید زمان مناسبی را برای آموزش توالت رفتن انتخاب کنند. مثلا چند روزی را سرکار نروید و یا آخر هفته ها که بیشتر زمان خود را در خانه هستید، بهترین زمان برای شروع آموزش دستشویی رفتن کودک است. شما حداقل به سه تا پنج روز متوالی نیاز دارید که در کنار کودک خود بوده و توالت رفتن را به او آموزش دهید. در گیر کار بودن و یا داشتن مشغله های ذهنی زیاد، باعث می شود که از پوشک گرفتن کودک شما زمان بیشتری را طی کند و انرژی بیشتری از شما بگیرد.
پس حتما در اولین قدم باید برای زمان خود برنامه ریزی کنید. چند روزی را فقط به کودک خود اختصاص دهید و در خانه بمانید. بعد از گذشت چند روز اگر فرزند خود را به مهد کودک می برید یا پرستار کودک در خانه دارید، حتما به او بگویید که شما دستشویی رفتن کودک و آموزش استفاده از توالت را برای کودک خود آغاز کرده اید. نیاز است که مربی مهد یا پرستار کودک نیز روال کار شما را ادامه بدهند تا نتیجه خوبی بتوان گرفت.
استفاده از صندلی لگنی مخصوص کودک
برای شروع توالت رفتن کودک، فرزند شما ممکن است از قرار گرفتن در محیط دستشویی و یا استفاده از توالت ترس داشته باشد. پس بهتر است از صندلی های مخصوص کودکان، که صندلی لگنی نام دارد، برای دفعات اول توالت رفتن کودک خود استفاده کنید. این صندلی ها برای کودک راحت تر است و جنبه سرگرمی دارد. البته کودک خود را به طور مداوم به این وسیله عادت ندهید. اگر کودکتان یاد بگیرد هنگام توالت رفتن فقط از این صندلی استفاده کند، بعد از مدتی دچار مشکل می شوید. مثلا ممکن است شما در خانه نباشید یا کودک را به مهد کودک ببرید یا به خانه آشنایان بروید. در این شرایط نمی توان از صندلی لگنی استفاده کرد و کودکتان هم نمی تواند به درستی به توالت برود.
یک برنامه روتین را برای رفتن به دستشویی شروع کنید
کودکان در ابتدا که پوشک را کنار می گذارند، ممکن است فراموش کنند که هنگام دستشویی داشتن به شما خبر بدهند. سرگرم بازی شدن، خجالت از دیگران و یا در دسترس نبودن شما می تواند باعث شود که کودک شلوار خود را خیس کند. در روزهای اول نیاز است که یک برنامه روتین را برای کودک خود داشته باشید.
در این برنامه شما باید زمان هایی را مشخص کنید و از کودک خود بپرسید که نیاز دارد به دستشویی برود یا نه. مثلا همیشه بعد از غذا خوردن، هنگام بیدار شدن از خواب در صبح و یا قبل از خوابیدن، کودک خود را به توالت ببرید. همچنین هر دو ساعت یکبار به او یاد آوری کنید که نیاز دارد به توالت برود یا خیر؟ این کار باعث می شود که کودک بتواند به مرور حرکات روده و مثانه خود را کنترل کرده و در صورت احساس دستشویی داشتن به شما اطلاع دهد.
برای استفاده از توالت فرزندتان را مجبور نکنید
اگر احساس کردید که فرزندتان از استفاده کردن از توالت راضی نیست و احساس خوبی ندارد و نمی خواهد آموزش ببیند، هرگز از اجبار و یا تهدید و سرزنش استفاده نکنید. در این شرایط، آموزش توالت رفتن را متوقف کنید و بعد از گذشت 2 تا 3 هفته مجدد این کار را امتحان کنید. اصلا در رابطه با عدم همکاری کودک و یا خیس شدن شلوار کودکتان مضطرب و نگران نباشید. کودکان می توانند اضطراب و نگرانی شما را متوجه شوند. اگر شما مضطرب باشید، کودک نیز احساس استرس و نگرانی می کند. این نگرانی و استرس کودک می تواند کار را سخت تر کند و کودک دیرتر از همسالانش پوشک را ترک کند. برای کنترل استرس و نگرانی خود، می توانید به مشاوره خانواده مراجعه کنید. مشاور می تواند شما را قانع کند که جای نگرانی نیست و راهکارهایی برای کنترل استرس و اضطراب شما ارائه دهد.
از پاداش برای تشویق کردن کودک استفاده کنید
شما می توانید برچسب هایی تهیه کنید و قراردادی را با فرزند خود طی کنید که مثلا هربار که توانست دستشویی خود را کنترل کند و به موقع از توالت رفتن استفاده کند، بدون آنکه شلوارش خیس شود، یک ستاره به برچسب هایش اضافه می شود. سپس هرگاه تعداد ستاره ها به 20 عدد رسید شما برای او جایزه می خرید. تشویق کودک و استفاده از پاداش ها میتواند به او انگیزه بدهد و باعث شود که کودک به گفتن دستشویی خود عادت کند.
مراقب علائمی که نشان می دهد کودک دستشویی دارد، باشید
هنگامی که فرزندتان ادرار یا مدفوع داشته باشد، ممکن است علائمی را از خود نشان دهد. مثلا بالا و پایین بپرد، شلوار خود را نگه دارد یا در گوشه ای پنهان شود. هنگامی که متوجه شده اید کودکتان علائمی را دارد که نشان می دهد او نیاز به استفاده از توالت دارد. سریع او را به دستشویی ببرید. در ابتدای یادگیری استفاده از توالت ممکن است کودک شما دستشویی داشته باشد. اما آن را به شما نگوید و به نوبه ای در حال پنهان کردن و یا رفع آن باشد.
اگر کودک استرس دارد، آموزش دستشویی رفتن کودک را آغاز نکنید
اگر به تازگی نوزاد جدیدی به جمع شما اضافه شده است و یا می خواهید به خانه جدید نقل مکان کنید و یا به هر دلیل دیگر می دانید که کودک شما در مرحله ای است که استرس و اضطراب زیادی را تحمل می کند. پس هرگز آموزش دستشویی رفتن به کودک پسر یا دختر را شروع نکنید. شروع آموزش توالت رفتن در این شرایط اصلا خوب نیست. این رویدادهای استرس آور می تواند فرزند شما را تحت تاثیر قرار دهند و کار را برای او سخت تر کرده و تاثیر منفی برجا بگذارند. اگر به دنبال یافتن نشانه ها و علائم استرس و اضطراب در کودک خود هستید، خواندن مقاله علائم استرس و اضطراب در کودکانرا از دست ندهید.
برادر یا خواهر بزرگتر کودک را الگو قرار دهید
اگر فرزند بزرگتری دارید که می تواند به دستشویی برود، او را یک الگو مناسب برای کودک خود قرار دهید. فرزند بزرگتر خود را در مقابل کودک کوچک خود تشویق کنید و از اینکه به دستشویی می رود احساس شادی و خوشحالی داشته باشید. تماشای تشویق برادر یا خواهر بزرگتر و احساس رضایت شما نسبت به آنها، باعث می شود که کودک انگیزه بیشتری نسبت به یادگیری توالت رفتن داشته باشد و بخواهد رفتارهای خواهر و یا برادرش را تکرار کند.
به کودک خود سخت نگیرید
اگر کودکتان چند بار دستشویی خود را گفت اما یکبار شلوارش را خیس کرد، هرگز او را تنبیه نکنید. تنبیه یا دعوا او در مقابل دیگران باعث خجالت و دلسرد شدن کودک می شود. همچنین یادگیری این موضوع که کودک شب ها رختخواب خود را خیس نکند و بتواند در هنگام خواب نیز روده و مثانه خود را کنترل کند، برای کودک سخت است. پس اگر فرزند شما در طول روز شلوارش را خیس نکرد و از توالت استفاده کرد اما در هنگام خواب رختخواب خود را خیس کرد، ناامید نشوید. یادگیری خوابیدن بدون خیس شدن رختخواب سخت تر از خیس نکردن شلوار در طول روز است. سعی کنید در این مواقع آرامش خود را حفظ کنید و کودکتان را تشویق کنید که دوباره خیس نکردن شلوار و استفاده از توالت را امتحان کند.
سخت گیری شما به کودکان حتی در سنین بالاتر که به مدرسه می روند می تواند آنها را از رفتن به مدرسه نیز دور کند. اگر فرزند شما، صبح با شلوار و یا رختخواب خیس بیدار شد، هرگز او را سرزنش و تحقیر نکنید. از تهدیدهایی مانند به معلمت می گم یا بچه ها مدرسه مسخره ات می کنن و … جدا خوددداری کنید. این کار باعث دوری و ترس فرزند شما از مدرسه می شود. همچنین اگر فرزند شما به شدت وابسته است و از مدرسه رفتن امتناع می کند، می توانید با خواندن مقاله راهکارهایی برای مدرسه رفتن کودک وابستهمشکل خود را حل کنید.
به فرزند خود رعایت بهداشت و تمیز کردن بدنش را یاد بدهید
یکی از مسائل مهم هنگام آموزش دستشویی رفتن کودک، رعایت بهداشت و تمیزی است. بعد از آنکه فرزند شما یاد گرفت دستشویی خود را بگوید و از توالت استفاده کند. نیاز است که طرز استفاده از شلنگ دستشویی و همچنین شستن بدن و دست ها را نیز به کودک آموزش دهید. از آن جایی که دختران زودتر از پسرها دچار عفونت می شوند، پس حتما به دختران خود بگویید که باید از جلو به عقب خود را بشویند. همچنین بعد از دستشویی رفتن، آنها باید دست های خود را با آب و صابون یا مایع دستشویی به خوبی بشویند. آموزش طهارت و رعایت بهداشت بعد از استفاده از توالت یکی از مهم ترین نکاتی است که والدین باید به آن توجه داشته باشند.
سخنی از مشاوران آویژه
آموزش استفاده از توالت و دستشویی رفتن کودک نیاز به صبر و تلاش والدین دارد. اگر کودک شما نسبت به استفاده از توالت تمایل نشان داد پس کار شما راحت تر است. هرگز به زور فرزندتان را به دستشویی نبرید. این کار می تواند باعث وحشت و ترس کودک شود. شما باید بتوانید از راهکارهای خلاقانه برای آموزش کودک استفاده کنید. از راهکارهایی استفاده کنید که باعث انگیزه دادن و تشویق کودک به استفاده از دستشویی شود. اگر کودک شما سن دستشویی رفتن کودک را گذرانده و همچنان نمی تواند به گفتن دستشویی خود عادت کند. بهتر است از یک مشاوره کودک یا روانشناس کمک بگیرید. مشاوره کودک می تواند متناسب با فرزند شما راهکارهایی برای ترک پوشک و گفتن دستشویی کودک ارائه دهد. آنها مشکل کودک شما را بررسی کرده و راه حل مناسب ارائه می دهند.
سوالات متداول
اگر کودک، بعد از مدتی، دوباره شروع به خیس کردن خود کرد چه کنیم؟
اگر کودک شما مدتی خشک بوده و دوباره شروع به خیس کردن خود می کند. ممکن است به این معنی باشد که او عفونت مثانه یا یبوست دارد. بهتر است از یک پزشک اطفال کمک بگیرید. همچنین تغییر روال یا اختلال دیگری، مانند نقل مکان به خانه دیگر یا آمدن نوزاد جدید، اغلب می تواند باعث این امر شود. بهترین کاری که می توانید انجام دهید درک و همدردی کودک است.
کودک در چه سنی باید در شب تختخواب خود را خیس نکند؟
در سن چهار سالگی، اکثر کودکان به طور کامل در طول روز دستشویی خود را کنترل می کنند. طبیعی است که تمرینات گفتن دستشویی و استفاده از توالت در شب بیشتر طول بکشد. اکثر کودکان در سنین سه تا پنج سالگی یاد می گیرند که شب ها اگر احساس دستشویی داشتند از خواب بیدار شوند و از توالت استفاده کنند. در این سن اکثر کودکان می توانند شب ها را بدون خیس شدن تختخواب خود سپری کنند. البته برخی از کودکان تا سنین دبستان نیز مشکل شب ادراری دارند.
سلام من پسرم دوسال دوماه اش است دارم از مای بیبی میگیریمش اما چند روز اول می اومد می رفتیم دستشویی اما الان نمیاد دستشویی و گریه میکنه و تا وقتی که دستشویی اش زیاد شود و دستشویی نرفته دستشویی میکنه چیکارش کنم ؟
سلام پسرم 21ماهش دکترش گفت سه هفته ازپوشک بگیرش چون مقعدش قرمزمیشه الان 1هفته هست پوشک نمیکنم یکدفعه ای شد خیلی کم ادرارشو توحمام میکنه ولی مدفوع وقتی میکنه خبرمیده چکارکنم اصلا تجربه ندارم نمیدونم چیکارکنم خودم وبچه م عصبی نشیم توروخدا راهنماییم کنید
سلام من پسرم ۶ ساله است ادار را روز میگوید ولی مدفوع را نمیگه و شب اداری داره خسته شدم نمیدونم چه کنم انقدر جایزه وبرچسب خریدمدخسته شدم لطفا راهنمایی کنید
از چند سالگی شروع کردی به آموزش
سلام پسرم ۳ونیم سالشه و یکسال ونیم هست که ازپوشک جدا شده اما هنوز هم نمیگه دستشویی داره کم و بیش ادرارشو نگه میداره خودم هی میبرمش دستشویی اما برای مدفوعش اصلا نمیگه وقتی مدفوع تموم میشه میگه جیش کردم هرچی بهش میگم اگه جیشتو بگی بهت جایزه میدم میبرمت مهدکودک با بچه بازی کنی اصلا تاثیر نداره واقعا دیگه خسته شدم
سلام دیر من سه سال و نیمه هست ولی هنوز از دستشویی رفتن میترسه و میگه عنکبوت هست، ولی از پوشک خسته شده و خودش رو کنترل میکنه، ولی ساعتها طول میکشه و خودش رو نگه میداره، میگه هر وقت دستشویی داشتم میگم ولی نمیگه وقتی هم که میبریم دستشویی میگه ندارم و مجبور میشیم پوشکش کنیم و همون لحظه تخلیه میکنه تو پوشکش. بیزحمت یک راهکار برام بگین. ممنون میشم.