کانال تلگرام اخبار نظام وظیفه آویژه

برای دسترسی آسانتر به مطالب سایت به کانال تلگرام روانشناسی آویژه بپیوندید (کلیک کنید).

اینستاگرام آویژه

مطالب ما را در اینستاگرام دنبال کنید ( کلیک کنید)

آموزش مسئولیت پذیری به کودکان

آموزش مسئولیت پذیری به کودکان
3.4/5 - (5 امتیاز)

هر والدی دوست دارد که فرزند مسئولیت پذیری داشته باشد. مسئولیت پذیری کودکان در حقیقت یکی از مهم ترین بخش های تربیتی فرزندان است. ما آدم ها در زندگی یک سری نقش ها داریم مثل والد، فرزند، همسر یا دانشجو بودن و البته نقش های شغلی مان و هر کدام از این نقش ها به ما یک مسئولیت می دهند.

💟 مسئولیتی که اگر آن را خوب و درست انجام ندهیم به مشکل بر می خوریم.

مثلا بعنوان فرزند، مسئولیت مراقبت از والدین پیرمان را داریم یا بعنوان کارمند باید کارمان را خوب انجام بدهیم. پس تربیت فرزندان مسئولیت پذیر در خانواده بسیار مهم است و ما دوست داریم و وظیفه داریم که حس مسئولیت پذیری را در کودک ایجاد کنیم.

💟 به او مسئولیت پذیری را آموزش بدهیم تا او هم در نقش های آینده زندگی اش موفق باشد.

در مقاله پیش رو روان شناسان مرکز مشاور خانواده آویژه در مورد مسئولیت پذیری در کودکان و آموزش آن مطالبی را برای شما تهیه کردند که خواندنش توسط شما و عمل کردن به آن نشان می دهد که شما والد مسئولی هستید.

سن مسئولیت پذیری در کودکان

این موقعیت را تصور کنید، کودک سه ساله شما به آشپرخانه می آید و می گوید که : مامان من دلم می خواد کمکت کنم اما شما چون عجله دارید که زودتر کارها را انجام بدید یا از ریخت و پاش شدن می ترسید، اجازه نمی دهید.

💙 حالا وقتی او ده سالش شده و شما صدایش می زنید که بیاید برای کمک، او به بهانه بازی یا خستگی از زیر کار می رود. چرا؟ اشتباه کار کجا بوده؟

آموزش های برعکس

او دقیقا دارد کاری را انجام می دهد که شما به او یاد دادید. او می داند که شما بالاخره کار را انجام می دهید و بازی لذت بیشتری دارد.

اگر هم در مواقعی مجبور به کمک شود چون می داند شما ممکن است از کند یا شلخته انجام دادن کار کلافه بشوید، کار را طوری انجام می دهد که شما بی خیال شوید.

دلیل دیگری که باعث می شود، والدین از سن کم از بچه های خودشان کاری نخواهند این هست که دوست دارند، بچه کارهایی را انجام بدهد که برای موفقیت آینده اش مفید هست.

مثلا درس بخواند یا کلاس های مختلف برود اما تحقیقات نشان می دهند که در حقیقت انجام دادن کارهای خانه باعث می شود بچه ها آینده بهتری داشته باشند. می پرسید چطور؟

سن مسئولیت پذیری در کودکان

مشاوره حرفه ای تخصص ماست
شما میتوانید برای مشاوره و تراپی در زمینه آموزش مسئولیت پذیری به کودکان با بهترین روانشناسان مرکز مشاوره خانواده آویژه تماس حاصل نمایید. ساعت پاسخگویی ۹ صبح الی ۱۲ شب.

برای مشاوره تلفنی فوری داخل کشور روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاوره تلفنی فوری

جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور

برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری

مشاوران آویژه
پاسخگوی شما هستند

مسئولیت دادن به کودک

خب وقتی شما به کودکتان یک کار می سپارید، اول به او نشان می دهید که به او اعتماد دارید همین اعتماد باعث می شود که مسئولیت پذیری در کودک شما تقویت بشود.

او برای اینکه اعتماد شما را همچنان نگه دارد، تلاش می کند کارها را خوب انجام بدهد. پس بچه شما باعرضه تر هم می شود.

در نتیجه شما با دادن کارهای ساده از کودکی، یک فرزند مسئولیت پذیر و با اعتماد به نفس تربیت می کنید. و البته یک درس بزرگ هم به او می دهید، اینکه در زندگی چیزی ساده به دست نمی آید و آدم باید تلاش کند.

دو نوع مسئولیت پذیری در کودکان:

مسئولیت کارهای خود

انجام دادن کارهای شخصی بخشی از زندگی روزمره ما است. کودک شما باید یاد بگیرد که هر غذا خوردنی آشپزی و ظرف شستن دارد و هر بازی کردنی، جمع کردن وسایل.

مسئولیت در برابر دیگران

نوع مهم دیگر مسئولیت همان نقش هایی است که ابتدای مطلب گفتم. کودک باید یاد بگیرد که در قبال خانواده، دوستان و جامعه اش یک مسئولیتی دارد.

دو نوع مسئولیت پذیری در کودکان

مزایای تربیت یک کودک مسئولیت پذیر

در کنار همه مطالبی که گفتیم، تربیت کودک مسئولیت پذیر مزایای دیگری هم دارد که به چند مورد اشاره می کنیم. برای اینکه شا بدانید با محول کردن کارها به کودک خود، به او ظلم نمی کنید بلکه دارید در حقش لطف می کنید.

🧡 افزایش اعتماد به نفس (ایمان داشتن به توانایی ها، اعتماد به نفس بالا باعث می شود کودک شما در مدرسه و بعد ها در جامعه موفق تر باشد)

🧡 افزایش مهارت ها (کودک شما می تواند از پس خودش بر بیاید؛ یادتان باشد گاهی اوقات در زندگی موقعیت های اضطراری پیش می آید مثلا ممکن است شما حالتان بد بشود و تنها باشید، اگر کودک ضعیفی داشته باشید، نمی تواند به شما کمک کند)

🧡 بالا رفتن عزت نفس (یعنی حس ارزشمندی، یعنی کودک خودش را دوست دارد و نسبت به خودش احساسات مثبت دارد)

🧡 بهتر شدن ارتباط والد و فرزند

🧡 تقویت مسئولیت پذیری در مدرسه

🧡 اضطراب کمتر

راه هایی برای آموزش مسئولیت پذیری به کودکان

همه این حرفها را زدیم که بگوییم، از اوجب واجبات است که فرزندانی مسئولیت پذیر تربیت کنیم. مسئولیت پذیری کودک در خانواده و مدرسه، باعث مسئولیت پذیری فرزندمان در آینده می شود. حالا با هم چند راهکار ساده را مرور می کنیم.

🟢 دادن مسئولیت کارهای ساده به بچه ها مثل کارهای ساده آشپزی، تمیز کردن وسایل خانه، جمع کردن اتاق خودش و …

🟢 از او درخواست کمک کنید.

مثلا از او بپرسید که به نظرش برای مهمانان چه شامی بپزید و یا در تغییر دکور خانه از او نظر بخواهید و به آن عمل کنید.

🟢 کمک را فقط محدود به خانه نکنید.

از کودک بخواهید که مثلا به پدربزرگ و مادربزرگ کمک کند یا اگر در فعالیت خیری هستید، بچه را هم درگیر کنید. اجازه بدهید مسئولیت های مختلف داشته باشد.

🟢 انجام دادن کارها را لذت بخش کنید.

خب این طبیعی است که بچه دوست نداشته باشد، میزها را دستمال بکشد یا وسایل را جمع کند، پس سعی کنید که کار را جذاب کنید، مثلا یک آهنگ شاد بگذارید، کار را شبیه یک بازی بکنید. بگویید خب بیا ببینیم کی زودتر اتاقش را تمیز می کند یا یک موقعیت خیالی را ترسیم کنید؛ بگویید بیا فکر کنیم که اتاقت یک سفینه فضایی هست و اگر زود تمیزش نکنیم، آدم فضایی ها به ما حمله می کنند.

🟢 اجازه بدهید از اشتباهاتش یاد بگیرد.

خب موقع بردن یک لیوان به آشپزخانه، دویده و لیوان از دستش افتاده؟ به جای داد و فریاد بگذارید بفهمد که چرا این اتفاق افتاده تا دوباره تکرار نشود. تا یاد بگیرد که برای انجام کارها به دقت نیاز است.

🟢 انتظارات درست داشته باشید.

نه کاری را به او بسپارید که فشار زیادی داشته باشد نه او را ضعیف بدانید.

مزایای تربیت یک کودک مسئولیت پذیر

🟢 مقاومت کنید.

ممکن هست که ببینید بچه دارد کاری را آرام یا اشتباه انجام می دهد، شما دلتان می خواهد سریع بپرید وسط و کار را تمام کنید اما لطفا صبور باشید.

🟢 همیشه یادش بندازید که در مرحله اول او مسئول جمع کردن وسایل خودش و تمیز کردن اتاقش هست.

🟢 قدر بدانید.

هر قدر بچه ها کوچک تر باشند، بیشتر مشتاق هستند تا کمک کنند یا دوست دارند یک کاری را مثلا غذاخوردن را خودشان انجام بدهند. اجازه بدهید که با مراقبت و نظارت شما آن کارها را نجام بدهند.

🟢 یک برنامه روزانه منظم برای کودک بنویسید.

این کار هم نظم بیشتری به زندگی شما می دهد هم برای او فرصت تکرار ایجاد می کند. تکرار کارها باعث می شود بچه ها کار را بهتر یاد بگیرند. و همیشه بدانند که باید کاری را در وقتش انجام بدهند. حتی می توانید از خودش بخواهید برنامه ای برای خودش بنویسد.

🟢 اگر کودک شما اشتباهی کرد، سریع او را از موقعیت خارج نکنید، به او کمک کنید تا خودش مشکلش را حل کند.

آرامش کنید ولی مشکلش را برای او حل نکنید. مثلا اگر در حل کردن یک مسئله ریاضی مانده و ناراحت و عصبی است، فقط کنارش بنشینید و تشویقش کنید تا خودش آن را حل کند.

🟢 مثل هر مهارت یا اخلاق دیگری که دوست دارید کودکتان داشته باشد، اول خودتان باید آن را داشته باشید. بعد هم از طریق بازی می توانید به بچه ها یاد بدهید. مثلا از طریق یک نمایش عروسکی.

🟢هیچ وقت برچسب منفی به بچه نزنید.

اگر به او بگوئید تو بی عرضه و بی مسئولیت هستی، او به مرور زمان واقعا بی مسئولیت می شود. و برعکس اگر برچسب مثبتی به او بزنید حتی اگر آن ویژگی را نداشته باشد، آن را پیدا می کند.

🟢 مسئولیت های جدی بدهید و در ازایش پول پرداخت کنید.

اجازه بدهید کودک طعم مسئولیت های واقعی و دنیای بزرگسالی را بچشد. با دادن کارهایی که عموما از او نمی خواهید مثلا کمک در شستن ماشین و پرداخت پول تجربه شیرین کسب در آمد را به او بدهید. این کار می تواند با توجه به سن کودک و نظارت شما باشد مثل انجام دادن کاری برای همسایه یا فامیل ( آب دادن به گلدان های همسایه).

🟢 منحصر به فردی کودک تان در نظر بگیرید. بیشتر کارهایی را به او بسپارید که بدانید آن ها را خوب انجام می دهد.

🟢 از تشویق غافل نشوید. حتی برای انجام کار کوچکی مثل جفت کردن جوراب هایش.

کارهایی که یک والد مسئول می کند

حالا چند نکته برای شما

تا اینجا در مورد تربیت کودک مسئولیت پذیر حرف زدیم، اما تا وقتی که والد مسئول نباشد چطور می تواند این کار را بکند؟ پس به نکاتی در مورد والد مسئولیت پذیر اشاره خواهیم کرد.

کارهایی که یک والد مسئول می کند:

🔴 آنها بیشتر با اعمال خودشان یاد می دهند تا با حرف. والد مسئولیت پذیر یک الگوی خوب برای فرزند خودش است.

🔴 آنها بیشتر تشویق می کنند تا انتقاد. با تشویق کردن ویژگی های خوب بچه را تقویت می کنیم. انتقاد های دائمی از کارهای بچه باعث می شود عزت نفسش کم بشود.

🔴 آنها زمان زیاد و با کیفیت با بچه می گذرانند. هر چقدر بیشتر با بچه خودتان زمان بگذرانید، او را بیشتر می شناسید و رابطه بهتری ایجاد می کنید.

🔴 آنها با بچه حرف می زنند. وقتی ما در مورد مسائل با بچه ها صحبت می کنیم باعث می شود آنها احساس کنند مهم هستند و همچنین می توانند احساسات خودشان را ابراز کنند. پس تلاش کنید در مورد مسائل مختلف (نه مسائل چالشی مثل مشکلات مالی یا خانوادگی خودتان) با بچه صحبت کنید.

🔴 آنها رابطه خوبی با همسرشان دارند. روانشناسان می گویند که والدینی که با هم رابطه خوبی دارند، بچه های خوشحال تری تربیت می کنند. بچه هایی که با دعوا و تنش بزرگ می شوند، همیشه ترس دارند و در خیلی از مواقع خودشان را به خاطر دعوای پدر و مادر سرزنش می کنند، اما بچه ای که شاهد عشق ‌پدر و مادرش هست، نه تنها احساس امنیت و خوشی دارد، بلکه می بیند که چطور پدر و مادرش نسبت به هم احساس مسئولیت می کنند و یاد می گیرد.

🔴 آنها به کودکشان اجازه می دهند که خودش تصمیم بگیرد. مسئولیت پذیری کودک در خانواده و در مدرسه منوط به این هست که آنها یاد بگیرند تصمیم بگیرند و پای عواقب آن بایستد.

🔴 آنها بیشتر به اصول اخلاقی پایبند هستند تا مسائل مادی. بیشتر از اینکه کلاس پیانو یا نمره برایشان مهم باشد، آرامش و توانمندی کودک برایشان اهمیت دارند.

مشاوره حرفه ای تخصص ماست
شما میتوانید برای مشاوره و تراپی در زمینه آموزش مسئولیت پذیری به کودکان با بهترین روانشناسان مرکز مشاوره خانواده آویژه تماس حاصل نمایید. ساعت پاسخگویی ۹ صبح الی ۱۲ شب.

برای مشاوره تلفنی فوری داخل کشور روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاوره تلفنی فوری

جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور

برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری

مشاوران آویژه
پاسخگوی شما هستند

سخنی از مشاران آویژه

این راهکار ها حتما به شما کمک خواهد کرد؛ قطعا چالش هایی وجود خواهد داشت اما شیرینی انجام دادن کارها با کودک و دانستن این نکته که چقدر اینکار مهم و پر فایده است، انرژی و اراده شما را بیشتر خواهد کرد. در پایان مقاله مشاوره خانواده تلفنی آویژه چند کار پیشنهاد شده آورده شده که می تواند به ذهن شما جهت بدهد.

کارهای متناسب با سن و شرایط کودک برای افزایش مسئولیت پذیری کودکان:

💜 کارهای آشپزخانه

💜 پوشیدن لباس

💜 جمع کردن لباس

💜 کمک به باغبانی، آب دادن گل ها

💜 مراقبت از حیوان خانگی

💜 برای بچه های بزرگتر خرید کردن

💜 مراقبت از خواهر و برادر کوچک (این کار نه تنها مسئولیت پذیری بچه را بیشتر می کند، بلکه حسادت خواهر برادر ها را کم می کند)

براي مشاوره در زمينه آموزش مسئولیت پذیری به کودکان

از مشاورين مشاوره خانواده و روانشناسي آويژهاز سراسر کشور

با ۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶ تماس بگيريد

نظرات

- 2 نظر:

  1. مختصر ، مفید، جدید، غیر تکراری و ، موضوع جذاب، لحن نوشتار جذاب. در کل عالی و تاثیر گذار.
    تشکر فراوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

براي تماس با مشاور کليک کنيد!

آیا به مشاوره فوری نیاز دارید؟

 

مشاوره حضوری 👉

مشاوره تلفنی فوری👉