7 مورد از مهم ترین خصوصیات یک مشاور خانواده خوب
زندگی خانوادگی مثل یک باغچه است؛ هر چقدر هم که با دقت از آن مراقبت کنید، گاهی علفهای هرز رشد میکنند و نیاز به رسیدگی دارند. در این مواقع، یک مشاور خانواده مثل یک باغبان حرفهای است که با دانش و مهارت خود، به شما کمک میکند تا باغچه زندگیتان را دوباره سرسبز و زیبا کنید.
اما چگونه میتوان یک مشاور خانواده خوب را تشخیص داد؟ خصوصیات یک مشاور خانواده خوب چیست؟ در ادامه، سعی داریم به مهم ترین ویژگی های یک مشاور خوب اشاره کنیم.
یادتان باشد که مشاوره خانواده بر اساس نیاز و واقعیت های موجود می تواند به شما کمک کند، بنابراین اگر احساس می کنید در این خصوص نیاز به راهنمایی های بیشتری دارید می توانید از مشاوره خانواده آویژه کمک بگیرید.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
ایجاد یک رابطه موثر با مراجعین
از آنجایی که شما قرار است حرفهایی را با مشاورتان در میان بگذارید که شاید در جای دیگری آنها را به زبان نیاورید، مشاور باید در همان ابتدا اعتماد شما را جلب کند.
💚 ارتباط موثر و دوستانه باعث میشود که تشخیص و درمان مشکلات شما بهتر انجام شود.
💚 در نظر داشته باشید که اگر رابطه بین مشاور و مراجعه کنید موثر و مثبت باشد، بستری امن و اعتماد آمیز را فراهم میکند که در آن مراجعین احساس راحتی و آزادی کنند تا افکار، احساسات و تجربیات خود را به طور کامل بیان کنند.
💚 یادتان باشد که راحتی و آزادی در بیان صادقانه مسائل اولین گام برای حل مشکلات محسوب می شود. بنابراین از مهم ترین خصوصیات یک مشاور خانواده خوب این است که بتواند فضایی ایجاد کند که مسائل و مشکلات راحت تر توسط مراجعه کننده عنوان شود.
مهارت های ارتباطی و گوش دادن
این توانایی و مهارتی است که به تشخیص زود هنگام مشکلات شما منجر میشود. علاوه بر این مطمئنا شما در حضور یک مشاوری که بهتر به حرفهای شما گوش میدهد، راحت تر هستید. مهارت شنیدن، این احساس را در شما به وجود می آورد که هر آنچه را بر زبان می آورید مهم و حیاتی است. مهارت های ارتباطی دیگر هم برای ایجاد یک محیط امن و قابل اعتماد مهم است.
💚 هنگامی که یک مشاور به طور فعال به صحبتهای مراجع گوش میدهد و نشان میدهد که حرفهای او را جدی میگیرد، اعتماد بین دو طرف تقویت میشود.
💚 این اعتماد، فضایی امن ایجاد میکند که در آن مراجع میتواند آزادانه احساسات، افکار و نگرانیهای خود را بیان کند.
💚 نکته مهم اینجاست که هنگامی که مراجع احساس کند که مشاور به او توجه میکند و به او احترام میگذارد، مقاومت او در برابر تغییر کاهش مییابد.
💚 این امر به مشاور کمک میکند تا سریعتر به نتایج درمانی دست یابد. از این روست که توانایی شنیدن فعال و موثر از مهم ترین خصوصیات یک مشاور خانواده خوب محسوب می شود.
توانایی حل مشکلات
یک مشاور خوب متعهد به شناسایی مشکلات شما در مسائل عاطفی، شناختی، رابطه ای و رفتاری است. اما مهم تر از تشخیص این مشکلات، این است که باید توانایی حل مسئله هم داشته باشد و بتواند با دانش خود، راه حل مناسبی به شما پیشنهاد دهد. در واقع یافتن راه حل برای مشکلات، دقیقا همان چیزی است که شما را درمانده کرده است. حالا نیازمند کمک مشاوری هستید که به شما بگوید راه حل درست چیست؟
💚 توانایی حل مشکلات، یکی از مهمترین و حیاتیترین مهارت های یک مشاور خوب، بهویژه در حوزه مشاوره خانواده است. این مهارت، به مشاور کمک میکند تا نه تنها مشکلات مراجعان را شناسایی کند، بلکه راهکارهای عملی و مؤثری را برای حل آنها ارائه دهد.
چه چیزی یک مشاور را از سایر افراد متمایز میکند؟
پاسخ ساده است: دانش و مهارت. در حالی که همه ما میتوانیم به یکدیگر گوش دهیم و همدلی کنیم، یک مشاور با گذراندن دورههای تخصصی و کسب تجربه عملی، ابزارهای لازم برای تشخیص، تحلیل و درمان مشکلات روانی را در اختیار دارد.
💚 ویژگیهای مشاور و روان درمانگر به او اجازه میدهد تا فراتر از سطح احساسات به ریشه مشکلات نفوذ کند و راهکارهای پایدار برای حل آنها ارائه دهد. این جاست که می توانیم متوجه شویم که مشاور کیست و چه ویژگی هایی دارد.
درک تفاوت فرهنگ و سنن همه ی مراجعان
قدرت درک تفاوت های فرهنگی و قومیتی از مهم ترین خصوصیات یک مشاور خانواده خوب است. زیرا مشاوران با تمام اقشار مردم سر و کار دارند. بنابراین باید توانایی درک تفاوت های فرهنگی، قومیتی، جنسیتی و… را داشته باشد. پس لازم نیست در مراجعه به مشاور این تفاوت ها را بپوشانید. برعکس شما میتوانید تمام عقاید خانوادگی و فردی خودتان را با مشاور در میان بگذارید.
💚 مشاوری که توانایی درک تفاوت های فرهنگی را داشته باشد، بدون در نظر گرفتن قومیت و نژاد و… با شما ارتباط برقرار میکند. بدین ترتیب، عملکرد بهتری خواهد داشت.
💚 یادتان باشد زمانی که مشاور تفاوتهای فرهنگی و سنن مراجع را درک و به آنها احترام بگذارد، مراجع احساس میکند که در یک فضای امن و پذیرفته شده قرار دارد. این احساس امنیت، باعث میشود که مراجع راحتتر درباره مشکلات خود صحبت کند و به مشاور اعتماد کند.
💚 از طرفی دیگر روشهای درمانی مختلف، ممکن است برای فرهنگها و افراد مختلف مناسبتر باشند. مشاور با در نظر گرفتن تفاوتهای فرهنگی، میتواند روشهای درمانی را به گونهای انتخاب کند که با ارزشها و باورهای مراجع سازگار باشد.
دلسوزی و اخلاق
یک مشاور تنها زمانی قادر به حل مشکلات شما خواهد بود که؛ دلسوزانه نیازها و مشکلات شما را پیگیری کند. البته در نهایت هم برنامه ای برای درمان ارائه دهد.
💚 همچنین یک مشاور اخلاق مدار، استانداردهای اخلاقی این حرفه را رعایت میکند. که مهم ترین آنها هم حفظ حریم شخصی و اطلاعات محرمانه مراجعین است.
💚از آنجا که شما اطلاعات شخصی خود را به اشتراک میگذارید، لذا مهم است که مشاور شما قابل اعتماد باشد. اگر به مشاورتان اعتماد نداشته باشید، توصیه هایش هم کم کاربرد خواهند شد.
یادتان باشد دلسوزی به معنای توانایی درک و احساس کردن احساسات دیگران است.
💚 یک مشاور دلسوز، میتواند خودش را به جای مراجع قرار داده و درد و رنج او را درک کند. این درک عمیق، به مشاور کمک میکند تا با مراجع همدلی کند و به او اطمینان دهد که تنها نیست. این شاید تنها چیزی باشد که بسیاری از ما در مراجعه به یک روانشناس به آن نیاز داریم.
خوش بینی
اگر چه خوش بینی یک ویژگی اساسی نیست. اما میتواند در روند مشاوره بسیار مفید باشد. یک مشاور خوش بین میتواند احساس خوبی در شما ایجاد کند. این توانایی برای ایجاد آرامش در شما و دیدن جنبه های مثبت، در موقعیت های خاص اهمیت دارد. بدین ترتیب شما از بودن در کنار مشاور لذت بیشتری میبرید.
💚 یادتان باشد یک مشاور خوشبین، واقعیتها را نادیده نمیگیرد، بلکه با دید مثبتی به آنها نگاه میکند و به دنبال راه حلهایی برای بهبود شرایط است.
💚 همچنین مشاوران خوشبین، فضایی مثبت و امیدوارکننده در جلسات مشاوره ایجاد میکنند. این فضا، به مراجعین کمک میکند تا احساس آرامش و امنیت بیشتری کنند و راحتتر در مورد مشکلات خود صحبت کنند.
💚 از این روست که بر خلاف تصور شاید بتوان خوش بینی را به عنوان یکی از خصوصیات یک مشاور خانواده خوب دانست.
بیطرفی
بیطرفی یکی از مهمترین و اساسیترین ویژگیهایی است که یک مشاور خانواده باید دارا باشد. بیطرفی به معنای عدم طرفداری از هیچ یک از اعضای خانواده و نگاهی عادلانه و بیطرفانه به تمام جوانب مسئله است. این ویژگی نقش بسیار مهمی در ایجاد یک محیط امن و اعتمادآمیز برای تمام اعضای خانواده دارد و به آنها کمک میکند تا آزادانه احساسات، افکار و نگرانیهای خود را بیان کنند.
💚 یادتان باشد بیطرفی مشاور، باعث میشود که اعضای خانواده به او اعتماد کنند و به توصیههای او عمل کنند.
💚 در واقع وقتی اعضای خانواده مطمئن باشند که مشاور به دنبال منافع شخصی هیچ یک از آنها نیست، راحتتر میتوانند به راهکارهای پیشنهادی او عمل کنند.
سخنی از مشاوران آویژه
مشاور خانواده، فردی متخصص است که به افراد و خانوادهها در حل مشکلات و بهبود روابطشان کمک میکند. این فرد با استفاده از دانش روانشناسی و مهارتهای ارتباطی، فضایی امن و حمایتی را برای بیان احساسات و افکار ایجاد میکند و راهکارهای عملی برای بهبود روابط خانوادگی ارائه میدهد.
مرکز مشاوره خانواده تلفنی آویژه سعی کرده از کارشناسان و مشاورینی استفاده کند که تمام این خصوصیات یک مشاور خانواده خوب را در کنار یک دیگر داشته باشد.