تا به حال واژه ورکشاپ روانشناسی یا کارگاه روانشناسی به گوشتان خورده است؟ آیا هدف برگزاری کارگاه روانشناسی را میدانید؟ هر کارگاه هدف و رویکرد خاصی را دنبال کرده و مخاطب خود را دارد. ممکن است یک کارگاه برای بیمارانی که دارای اختلالات روانی هستند برگزار شود و در برخی کارگاهها شاهد حضور روانشناسان و دانشجویان نیز باشیم. در این مقاله قصد داریم به آشنایی و بررسی انواع کارگاههای روانشناسی، کاربرد و اهداف آنان بپردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.
کارگاه روانشناسی چیست؟
همانطور که میدانید برگزاری کارگاههای روانشناسی قدمی بزرگ و موثر در علم روانشناسی بوده است. یک کارگاه روانشناسی معولا از 5 تا 20 نفر شرکت کننده تشکیل میشود. در کارگاههای روانشناسی افراد به صورت جمعی گرد هم آمده و به طور مستقیم با یکدیگر به تعامل میپردازند که در این مسیر مهارتهای لازم را با تمرین و تکرار مداوم به دست میآورند. پس هر کارگاه روانشناسی باید دو ویژگی بارز داشته باشد:
- به صورت تعاملی باشد.
- افراد برای بیان نظرات خود و کسب مهارت فرصت کافی داشته باشند.
علاوه بر آن هر کارگاه روانشناسی معمولا چند ساعت در روز به طول میانجامد و موضوع و محور کاملا مشخصی را دنبال میکند که نیازمند صبر و حوصله شرکتکنندگان است.
تفاوت کارگاه روانشناسی با کلاسهای روانشناسی در دانشگاه چیست؟
کارگاههای روانشناسی تفاوتی فاحش با کلاسهای روانشناسی دانشگاه دارند؛ زیرا اصولا مطالبی که دانشجو در دانشگاه میآموزد تئوری بوده و جنبه عملی ندارد. اما در کارگاه روانشناسی دانشجو مهارت کسب کرده و بسیار عملیتر و کاربردیتر از کلاسهای دانشگاه میباشد. البته این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که کارگاههای روانشناسی دانشگاه نیز در برخی موارد بسیار مفید و موثر واقع میشود. برخی از تفاوتهای کلاسهای دانشگاه و کارگاههای نظام روانشناسی به شرح زیر است:
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
در کارگاه مهارت کسب میکنید و مشغول به کار میشوید
همانطور که گفتیم مطالبی که در دانشگاه بیان میشود بسیار کلی و سطحی است و جنبه عملی ندارد. در نتیجه اغلب دانشجویان پس از اتمام درس، برای ورود به حوزه کاری با مشکل روبهرو میشوند که کارگاههای روانشناسی به آنها کمک شایانی میکنند.
انتخاب موضوع کارگاه و مدرس آن بر عهده خودتان است
در کارگاه روانشناسی میتوانید در کارگاهی شرکت کنید که به موضوع آن علاقع دارید مانند کارگاه اختلالات شخصیتی یا کارگاههای آموزشی روانشناسی کودک. علاوه بر آن مجبور نیستید سر کلاس استادی بنشینید که مایل به شرکت در کلاسش نیستید. در کارگاههای روانشناسی انتخاب اساتید با شرکتکنندگان است و چه از این بهتر؟!
تعداد شرکت کنندگان کمتر و در نتیجه یادگیری بیشتر است
در کلاسهای دانشگاه هستند افرادی که هدفشان درس نیست و فرصت یادگیری را نیز از بقیه میگیرند. در نتیجه کسانی که داوطلبانه در کارگاه روانشناسی شرکت میکنند آنقدر علاقهمند و مشتاق هستند که نخواهند جو آن را بر هم بزنند.
کارگاههای روانشناسی برای چه افرادی مناسب است؟
کارگاههای روانشناسی که توسط افراد یا سازمانها برگزار میشود میتواند مناسب تمام گروههای سنی باشد. به عنوان مثال برخی کارگاههای روانشناسی مخصوص کودکان است که در آن مشکلات رفتاری آنها بررسی شده و درمان مناسب آنها ارائه میگردد. برخی کارگاهها نیز برای نوجوانان به دلیل مشکلات تحصیلی، شغلی و یا اعتیاد آنان برگزار میشود. کارگاههای زناشویی، خانوادگی و… که بزرگسالان میتوانند در آنها شرکت کنند و به همین صورت کارگاههایی با موضوعات متنوع برای تمام اقشار جامعه.
دلیل اهمیت استفاده و بهره بردن از کارگاههای روانشناسی چیست؟
اگر بخواهیم دلیل اهمیت کارگاه روانشناسی و تاثیرات آن را روی شرکتکنندگان بررسی کنیم میتوان موارد زیر را ذکر کرد:
- باعث میشود افراد با نقاط قوت و ضعف خود آشنا شود.
- شرکت در کارگاه روانشناسی سبب میشود فرد استعداد و تواناییهای خود را شناسایی کرده و برای رسیدن به آنها تلاش کند و هدف مشخصی داشته باشد.
- باعث بهبود روابط میشود.
- سبب بهبود تمرکز، قدرت تصمیمگیری و… میشود.
- به ما کمک میکند با مسائلی همچون شکست عاطفی راحتتر برخورد کنیم.
- در صورت شرکت در کارگاههای ازدواج، با انجام تستهای قبل از ازدواج، رابطهی موفقتری در آینده خواهند داشت.
انواع کارگاههای روانشناسی چیست؟
به طور کلی کارگاههای روانشناسی به دو دسته عمومی و تخصصی تقسیم میشوند که هر یک را به طور جداگانه بررسی میکنیم.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
کارگاه روانشناسی تخصصی
همانطور که از نام این کارگاه روانشناسی پیداست باید افرادی مانند روانشناسان، دانشجویان، مشاوران بالینی و… در این کارگاهها شرکت کنند و برای عموم نیست. در نتیجه متخصصان روانشناسی که در کار خود تبحر لازم را دارند میتوانند مجوزهای مورد نیاز را گرفته و اینگونه کارگاهها را برگزار کنند. کارگاههای روانشناسی تخصصی میتوانند موضوعات متعددی مانند موضوعات زیر را داشته باشند که در ارتقا سطح آنان موثر است:
- روانشناسی ازدواج و بررسی موضوعاتی همچون ازدواج در سن بالا و مشکلات آن
- سکس تراپی
- ریشهیابی طلاق
- بررسی مشکلات سالمندان
- کارگاه تکنیکهای رفتار درمانی
- کارگاه هیپنوتیزم
- کارگاه تربیت درمانگر کودک
- کارگاه زوج درمانی
- بررسی بازی درمانی برای کودکان
- کارگاه درمان cbt
- و…
کارگاه روانشناسی عمومی
کارگاههای روانشناسی برای عموم برای هر قشر از جامعه کاربرد دارد و باعث افزایش سطح سلامت روان آنها و به طور کلی جامعه میشود. لیست کارگاههای روانشناسی که برای عموم افراد مناسب است عبارت است از:
- کارگاه اعتماد بنفس
- کارگاه مهارتهای فرزندپروری
- کارگاه مهارتهای جنسی
- کارگاه مهارتهای ارتباطی
- کارگاه عزت نفس
- کارگاه کنترل پرخاشگری و خشم
- کارگاه مدیریت و کاهش استرس و اضطراب
- و…
جالب است بدانید که کارگاههای روانشناسی عمومی نیز ممکن است به دو صورت برگزار شود که هر یک را به طور مختصر توضیح میدهیم.
کارگاه روانشناسی عمومی که توسط مراجعین برگزار میگردد
در برخی موارد ممکن است درمانگر از مراجعین خود که با آنان مشاوره فردی داشته است و بهبودی در وضعیتشان حاصل شده است بخواهد تا در یک گروه تعاملی قرار بگیرند. در نتیجه با قرار گرفتن این افراد در این کارگاه روانشناسی سبب میشود افراد تجربیات خود و یا تمرینات و صحبتهای جلسات فردی را با یکدیگر به اشتراک گذاشته و مرور کنند. این کارگاه روانشناسی میتواند در قالب کارگاههای موسیقی و هنری برگزار گردد.
کارگاه روانشناسی عمومی که در قالب همایش برگزار میگردد
گاهی برای یک کارگاه روانشناسی با یک موضوع مشخص فراخوان داده میشود و از افراد علاقهمند دعوت به عمل میآید که بیشتر شبیه به یک همایش روانشناسی خواهد بود و فرصت تعامل کمی میان شرکتکنندگان وجود خواهد داشت.
هزینه کارگاههای روانشناسی چقدر است؟
هزینه کارگاههای روانشناسی برای اغلب افراد مهم است و برخی علاوه بر داشتن علاقه به دلیل نداشتن بضاعت مالی از شرکت در این کارگاهها محروماند. در نتیجه سازمانهای مربوطه مانند سازمان نظام روانشناسی، بر هزینه و تعیین شهریه کارگاه روانشناسی نظارت میکنند. پس توجه داشته باشید که دریافت هزینههای بیشتر از مقدار تعیین شده تخلف است و اگر چنین موردی را مشاهده کردید میتوانید گزارش دهید. علاوه بر آن دقت داشته باشید که مدت زمانی که کارگاه آموزشی روانشناسی تا پایان دوره به طول میانجامد و همچنین نوع کارگاه در قیمت نهایی موثر خواهد بود.
سخن آخر
امروزه کارگاههای آموزشی سازمان نظام روانشناسی به دلیل استقبال مردم، بیش از گذشته برگزار میشوند که نقش مهمی در افزایش سطح سلامت روان جامعه دارند. این کارگاهها با ارائه خدمات تخصصی نیز برای بسیاری از روانشناسان و دانشجویان این رشته مفید خواهد بود و زمینه ورود آنان به بازارکار را فراهم خواهد کرد. در این مقاله سعی کردیم به طور مفصل به بررسی انواع کارگاههای روانشناسی، اهداف آنها و کاربرد این نوع از کارگاههای روانشناسی بپردازیم. امیدواریم نهایت استفاده را برده باشید. از همراهی شما متشکریم.
سوالات متداول
برگزاری کارگاه روانشناسی چه کاربردی دارد؟
کارگاههای روانشناسی برای عموم مردم در کسب مهارت و افزایش توانایی آنان موثر است. علاوه بر آن ارائه خدمات تخصصی برای مشاوران و کارشناسان یا دانشجویان روانشناسی در تربیت آنان نقش مهمی ایفا میکند.
هزینه کارگاههای روانشناسی چقدر است؟
هزینه این کارگاهها به توجه به مدت زمان آن و نوع آن متفاوت خواهد بود و از سوی سازمانهای مربوطه تعیین میگردد.
چه کسانی میتوانند در کارگاه روانشناسی شرکت کنند؟
تمام افراد و در تمام سنین میتوانند با توجه به موضوع کارگاه و شرایط آن در این جلسات حضور یابند.
خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه
لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .
در این راستامرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژهخدمات متنوعی را در زمینهمشاوره تلفنی روانشناسیبه شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.