ترس از بیرون رفتن از خانه و قرار گرفتن در مکان های عمومی و یا موقعیت هایی که فرار کردن از آنها ممکن است مشکل باشد، یکی از انواع اختلالات اضطرابی در افراد مختلف است😱.
در صورتی که به آگورافوبیا مبتلا باشید، اغلب اوقات حتی از تصور اینکه بخواهید به تنهایی و یا به همراه شخص دیگری خانه و محیط زندگی تان را ترک کنید، وحشت زده میشوید😮😮.
اگر احساس می کنید که هنگام بیرون رفتن از خانه مدام دچار ترس شده و حالت های عصبی عجیب و غریبی به شما دست می دهد، شک نداشته باشید که شما یک فرد مبتلا به اختلال آگورافوبیا هستید که از حضور در محیط های عمومی هم وحشت دارید😭.
پیشنهاد مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی آویژه به شما این است برای آشنایی بیشتر با این اختلال اضطرابی عجیب و غریب و راه های مقابله با آن متن زیر را تا انتها بخوانید:
آگورافوبیا (Agoraphobia)چیست؟
اختلال آگورافوبیا یا همان (Agoraphobia) به طور معمول از یک اضطراب نسبتا خفیف در مورد یک رویداد، مکان یا موقعیتی خاص آغاز می شود و به مرور زمان به ترس عمومی از حضور در جمع تبدیل می شود😵. به باور کارشناسان بهداشت روان، ریشه اصلی این اختلال، ترس فرد از احساسات جسمی و روانی و اضطراب و وحشت ناشی از دست دادن کنترل بر خود است.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
موقعیت های ترسآور برای یک بیمار آگورافوبیا:
به طور کلی می توان برخی از موقعیت هایی را که نمودی از ابتلای شما به اختلال اضطرابی آگورافوبیا را نشان میدهد، اینطور عنوان کرد:
قرار گرفتن شما در همه این موقعیت ها به عنوان فردی که دارای اختلال آگورافوبیا بوده است. برایتان دردسر ساز شده و مشکلات جدی را برایتان به همراه می آورد. این بیماری به مرور زمان شما را به فردی منزوی و بسیار محتاط تبدیل می کند که از حضور در هر اجتماع دیگری دوری می کنید😓😩.
ترسناکترین محیطهای عمومی برای یک بیمار آگورا فوبیا
هر مکان عمومی و شلوغی که در اطراف شما وجود دارد می تواند برای یک بیمار دارای اختلال آگورافوبیا، خطرناک تلقی شود. با این حال از بین تمام این موارد، خطرناک ترین مکانها از دید یک بیمار دارای اختلال ترس بیرون رفتن از خانه را می توان اینطور عنوان کرد:
شاید باورتان نشود اما برای یک فرد دارای اختلال آگورافوبیا یک کلیسا و یا مسجد ساکت به اندازه همان قطار و یا هواپیمای پر از مسافر وحشتناک بوده و برایش تهدید کننده به نظر می رسد. این گروه از افراد به هیچ عنوان تمایلی به گذراندن وقت خود در یک پارک خلوت و آرام را هم ندارند🙇♂️.
چرا وقتی می خواهم از خانه بیرون بروم، می ترسم؟
تمام عامل ترس شما از قرار گرفتن در چنین شرایطی تحت تاثیر یک نگرانی مشابه است. آن هم این است که احساس کنید در شرایطی که به کمک نیاز دارید، این درخواست برایتان محقق نشود🤷♀️. باید این نکته را هم بدانید که آگورافوبیا معمولا با وقوع یک رویداد استرس آور در زندگی شما شروع می شود.
چرا دچار ترس بیرون رفتن از خانه شده ام؟
موضوعاتی که موجب تشدید ناراحتی هایتان شده و به واسطه آنها ارتباط خود را با دنیای اطرافتان محدود می کنید، به مرور زمان ترس و استرس زیادی را برای شما جهت بازگشت به محیط های عمومی و ارتباط با افراد جدید ایجاد می کند. برخی از مهم ترین عوامل ابتلا به این اختلال را می توان اینطور برشمرد:
حساسیت های بیمار آگورافوبیا به محیط «امن» و «ناامن»
به باور روانشناسان، فرد مبتلا به آگورافوبیا هیچ تمایلی به بازدید از مکانهای «ناامن» ندارد، چرا که می ترسد، مبادا انجام این کار موجب ایجاد اضطراب و حملات پانیک و عصبی از سوی وی شود. از سوی دیگر فرد مبتلا به این اختلال در اکثر موارد فقط خانه خود را محیط «امن» می داند و به همین خاطر ممکن است، برای روزها، ماه ها و یا حتی سال ها از ترک کردن خانه خود اجتناب کند🤦♀️.
علائم فرد مبتلا به اختلال ترس تنها بیرون رفتن از خانه:
- اضطراب شدید در هنگام دور شدن از محیط زندگی
- احساس خفگی شدید به همراه نوعی نگرانی ممتد که علتش را نمی دانید.
- عزت نفس بسیار پایین و عدم برخورداری از اعتماد به نفس
- انزوای شدید و بی میلی به ترک خانه و دیدار با آشنایان
علائم فیزیکی اختلال اضطرابی آگورافوبیا:
- ضربان قلب سریع
- نفس نفس زدن
- احساس گرما و عرق شدید
- احساس بیماری
- درد قفسه سینه
- لرزش شدید بدن
- اسهال
- حالت تهوع شدید
- سرخی صورت
هر یک از این علائم در افراد مختلف متفاوت بوده و شدت و ضعف آنها به تجربیات منفی بستگی دارد که در زندگی خود تجربه کرده اند.
عوارض آگورافوبیا چیست؟
باید این موضوع را مد نظر قرار دهید که اختلال آگورافوبیا می تواند به مرور زمان کیفیت زندگی شما را به شدت کاهش داده و عوارض نامطلوبی را بر بخش های مختلف زندگی تان برجا بگذارد. برخی از مهم ترین این عوارض را می توان اینطور برشمرد:
فعالیت های خارج از خانه شما به شدت بی کیفیت می شود. این فعالیت ها می تواند کار در محل کار، رفتن به مدرسه، کلاسهای مختلف و معاشرت با افراد دیگر باشد.
تحت تاثیر کاهش کیفیت فعالیت اجتماعی تان، مشکلات مالی در زندگی تان تشدید شده و این موضوع منجر به احساس ناراحتی شدیدتری در وجودتان می شود.
تنهایی و بی حوصلگی حاصل از انزوا در خانه احتمال ابتلای شما به افسردگی را تشدید می کند.
احساس ناتوانی شدید در انجام کارهای مختلف شما را از حرکت باز می دارد.
عزت نفس شما به شدت کاهش پیدا کرده و قدرت برقراری ارتباط با دیگران را از دست می دهید.
با مراجعه به روش های ناسالم در زندگی، سعی می کنید از حس بدی که تحت تاثیر اختلال مذکور در وجود خود دارید، فرار کنید. از این رو دچار پرخوری عصبی شدید شده و یا امکان دارد به مصرف مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی روی آورید. موضوعی که خطرات بیشتری را برای سلامتی شما به همراه می آورد و توان شما برای مقابله با احساسات منفی را کاهش می دهد🙅♀️.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
راه های تشخیص آگورافوبیا چگونه است؟
تشخیص آگورافوبیا معمولا به واسطه علائم گزارش شده از سوی فرد مبتلا به راحتی انجام می گیرد با این حال گاهی اوقات پزشک برای اطمینان بیشتر از وضعیت بیمار خود یک سری آزمایشات پزشکی از آن گرفته تا اطمینان کامل حاصل کند که شدت ابتلای فرد بیمار به چه اندازه است و برای تکمیل روند درمان خود به روان پزشک نیاز دارد یا مراجعه به یک روانشناس یا مشاوره خانواده برایش کفایت می کند.
راه های درمان آگورا فوبیا چگونه است؟
درمان آگورافوبیا به طریقه های مختلفی صورت می گیرد. قبل از هر چیزی نیاز دارید تا با مراجعه به یک پزشک متخصص و انجام آزمایش های مورد نیاز به طور کامل از نوع بیماری خود و شدت آن مطلع شوید. با این حال به طور کلی تحت تاثیر روند بیماری مذکور در وجود شما، بایستی برای درمان خود به یکی از این روش ها اقدام کنید:
1⃣ برای دوره مشخصی به تجویز پزشک معالج خود داروهای ضدافسردگی و یا داروهای ضد اضطراب استفاده کنید.
2⃣ درمان شناختی رفتاری و مواجهه درمانی را تجربه کنید و برای امتحان مواجهه درمانی حتما به صلاح دید پزشک معالج خود وارد عمل شوید.
3⃣ مشاوره و گفتگو درمانی با یک درمانگر بسیار حاذق که مورد تایید شماست و با وی احساس راحتی می کنید را آغاز کنید.
4⃣ آموزش تمدد اعصاب می تواند گزینه بسیار خوبی برای مقابله شما با تمام احساسات منفی مرتبط با این اختلال اضطرابی باشد.
5⃣ در گروه های دوستانه و حمایتی شرکت کنید و با کسانی که مشکلات مشابه شما را دارند، بیشتر صحبت کرده و برای یک راه حل موثر با یکدیگر مشورت کنید.
6⃣ روش های خودیاری را آموزش ببینید و سعی کنید بیشتر از هر شخص دیگری برای مقابله با احساسات منفی ناشی از این اختلال اضطرابی به خودتان کمک کنید.
اگر هیچ یک از این روش های معرفی شده به اندازه کافی برای مقابله با ترس بیرون رفتن شما از خانه موثر نبود، حتما به یک روان پزشک حاذق مراجعه کرده و موضوع را با وی درمیان بگذارید.
روش های مدیریت آگورافوبیا (درمان آگورافوبیابدون دارو)
راه های بسیاری برای شما وجود دارد که بتوانید به مرور زمان با مشکل مربوط به ترس از بیرون رفتن از خانه به تنهایی غلبه کنید. این نکته را مد نظر قرار دهید که کلید اصلی غلبه بر آگورافوبیا امکان کنترل علائم اضطرابی و حرکت تدریجی به سمت موقعیت هایی است که از آنها واهمه دارید. در ادامه به پیشنهاد روانشناسان مرکز مشاوران آویژه راهکارهای خوبی جهت خودیاری در زمینه مقابله با آگورافوبیا ارائه شده است که به شما پیشنهاد می کنیم حتما آنها را برای یک بازه زمانی یک الی سه ماهه امتحان کنید:
نفس کشیدن آرام و صحیح را تمرین کنید:
سعی کنید به آرامی نفس بکشید. تنفس خیلی سریع و کم عمق می تواند علائم حمله عصبی در وجود شما را در موقعیت های مختلف بیشتر کند. این موضوع بسیار مهم است که تنفس خود را آگاهانه کند و آرام کنید و با هر دم و بازدم به جای تمرکز روی قفسه سینه روی شکم خود تمرکز کنید.
از تکنیک های آرام سازی استفاده کنید:
سعی کنید به تمرین هایی که آرامش ذهنی شما را تشدید می کند، رجوع کنید. حفظ آرامش و تسلط بر خود در مواقع اضطراب آور می تواند کمک زیادی به شما برای حفظ سلامت روانتان کند. مدیتیشن و ورزش منظم می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد. سعی کنید دقایقی از روز را به مراقبه بپردازید و بیشتر از قبل برای دنبال کردن ورزش روزانه وقت بگذارید.
بر وضعیت خود تسلط کافی داشته باشید:
به عنوان فردی که تحت تاثیر کوچکترین تغییر در شرایط محیط زندگی اش دچار اختلالات اضطرابی شدید می شود، سعی کنید کنترل بیشتری روی افکار و رفتار خود داشته باشید. این موضوع می تواند اضطراب و تنش در وجود شما را کاهش داده و به مرور زمان بدن شما را در وضعیت با ثبات تری قرار دهد.
سبک زندگی خود را تغییر دهید:
از همین حالا اراده کنید و سبک زندگی خود را تغییر دهید. حتی تغییرات بسیار کوچک هم می تواند انگیزه شما را برای ایجاد تغییرات بزرگ تر بیشتر کند. تغییر مثبت در وجود شما می تواند مرتبط به تصمیم شما جهت اجتناب از مصرف کافئین، الکل و برخی از داروها شود. ورزش منظم میتواند همه سموم در بدن شما را سوزانده و به کاهش اضطراب در وجودتان منجر شود.
به تدریج در معرض محیطی که از آن وحشت دارید، قرار بگیرید:
قرار گرفتن تدریجی شما با محیطی که همیشه در ذهن خود از آن وحشت داشته اید، بهترین راهکار برای مقابله با ترس و وحشتتان است. تکرار این موضوع به مرور زمان به شما کمک می کند تا بفهمید و متوجه شوید که قرار نیست هیچ اتفاق بدی برایتان بیفتد.
از سطوح بسیار پایین شروع کنید. محیطی را برای خود انتخاب کنید که به نظر خودتان کمترین خطر را برای شما داشته و احساسات منفی تان نسبت به آن کمتر است. در این راه حتما از یک دوست و یا درمانگر بخواهید تا به عنوان همراه و پشتیبان کنار شما باشد. در حین مواجه با محیط از روش تنفس آهسته و سایر روش های مقابله ای کم خطری که آموختهاید، برای کنترل اضطراب خود استفاده کنید. سعی کنید این اقدام را طی روز که هوا روشن است انجام دهید.
سخنی از مشاوران آویژه
شک نداشته باشید که با تمرین منظم و تنظیم یک برنامه هدفمند در زندگی خود، می توانید به میزان زیادی از حساسیتهای خود نسبت به محیط اطرافی که برایتان ترسناک و اضطرابآور است، بکاهید. داشتن یک راهنما و متخصص سلامت روان می تواند کمک زیادی به شما برای برطرف کردن اختلال اضطرابی آگورافوبیا کند. مشاوره تلفنی خانواده آویژه معتقدند که کافی است که کمی اطلاعات خود را در این زمینه افزایش داده و سطح دانشتان را از راه های مقابله با این ترس اضطرابی تا جای ممکن به واسطه ابزارهای مختلف بالا ببرید. قطعا برای حذف تدریجی ترس خود موفق میشوید.