دلایل 10 گانه احساس پوچی و بی ارزشی
حتما برای شما هم پیش آمده که در زندگی تان گاهی اوقات احساس پوچی و بی ارزشی کنید. در چنین مواقعی خودتان را موجودی اضافی در این کره خاکی دیده و دلتان می خواهد هر کاری برای خلاص شدنتان از این زندگی انجام دهید.
در چنین مواقعی همه چیز در نگاهتان منفی بوده و بعید است، بتوانید جنبه و نکته مثبتی در زندگی تان پیدا کنید.
از نظر شما همه چیز سیاه است و هیچ کور سوی امیدی برای رهایی شما منجلابی که در آن اسیر شده اید، وجود ندارد. مشاوران مرکز مشاوره خانواده آویژه از شما می خواهند تا قبل از ادامه دادن به چنین افکار مسمومی برای چند دقیقه هم که شده زمان بگذارید و مقاله زیر را با دقت بخوانید. راهکارهای بسیار خوبی برای شما جهت مقابله با این افکار منفی پیشنهاد شده است که مانند یک معجزه در زندگی تان عمل می کنند.
چرا احساس بی ارزشی می کنم؟
عوامل متعددی در زندگی شما میتواند در ایجاد احساس بیارزشی تان نقش داشته باشد. این احساس در اکثر مواقع در موقعیت های استرس زا خود را نشان می دهد.
🛑 موقعیت هایی که موجب شده به دلیل ناتوانی در پیشبرد اهدافتان احساس کنید به هیچ عنوان فرد مفیدی نبوده و حتی ارزش زندگی کردن هم ندارید.
🛑 برخی از مهم ترین دلایل احساس پوچی و بی ارزشی در زندگی تان را می توان اینطور عنوان کرد:
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
🔴 شکست عشقی:
اگر درگیر یک عشق واقعی بودید و اکنون به دلایل خاصی در آن شکست خورده اید، پذیرش پایان یافتن آن رابطه می تواند موجب شود که احساس کنید همه چیز برایتان به پایان رسیده است و دیگر دلتان نمی خواهد بدون وجود عشقتان به زندگی ادامه دهید. به همین خاطر شروع به کناره گیری از اطرافیان می کنید.
🟢 دست از فعالیت های عادی زندگی برداشته و وارد غار تنهایی خودتان می شوید. این موضوع به مرور زمان احساس پوچی و بی ارزش بودن در شما را تشدید می کند.
🔴 شکست تحصیلی:
گاهی اوقات شکست شما در رشته تحصیلی تان موجب ایجاد احساس پوچی و بی ارزشی در وجودتان می شود. پس از درک این احساس، کمتر تمایل به دنبال کردن اهداف تحصیلی خود داشته و دلتان می خواهد به هیچ عنوان سمت درس و کتاب نروید.
🟢 در این دوره مقایسه خودتان با هم سن و سال هایتان که در همان اهدافی که شما برای خود تعیین کرده بودید، موفق شده اند؛ احساس سرخوردگی بیشتری به شما داده و موجب می شود که باور کنید فرد باهوشی نبوده و نمی توانید موقعیت تحصیلی خوبی را به دست آورید.
🔴 شکست کاری:
اینکه در موقعیت کاری که با علاقه شدید سعی در انجام آن داشتید و روزی تلاش می کردید به بهترین درجات شغلی در آن دست پیدا کنید، شکست بخورید هم می تواند موجب شود که شما دچار انزوای شدید شده و تصمیم بگیرید از حضور در جامعه امتناع ورزید.
🟢 در این شرایط احساس شما این است که بر خلاف سایر افرادی که به دلیل موقعیت کاری خود افراد مفید برای جامعه و خانواده خود محسوب می شوند؛ شما فردی سربار بوده و بود و نبودتان فرقی به حال اطرافیان و جامعه ای که در آن زندگی می کنید، نمی کند.
از دیگر مواردی که می توان از آنها به عنوان عاملی برای احساس بی ارزشی و پوچی در میان افراد یاد کرد، گزینه های زیر هستند:
🔴 مشکلات مالی:
هر چقدر توانایی های مالی شما کمتر باشد، این احساس که چقدر آدم ناتوانی هستید و به درد این زندگی نمی خورید در وجود شما بیشتر خواهد شد. اگر اطرافیان شما مانند همسرتان، اعضای خانواده تان و یا فرزندان شما هم انتظار حمایت های مالی خاصی را از جانب شما داشته باشند، این موضوع خود را بیشتر نشان می دهد.
🟢 به مرور زمان که زندگی خود را با زندگی سایر اطرافیانتان مقایسه می کنید، این احساس پوچی و بی ارزشی در وجودتان دو چندان می شود.
🔴 مشکلات شخصیتی:
اینکه در دوران کودکی تان در چه شرایطی از نظر مالی و روحی و احساسی زندگی می کرده اید؛ اینکه در دوران نوجوانی خود چقدر خواسته هایتان برآورده شده است و چه اندازه در زندگی با کمبودهایی مواجه شدی؛ اینکه چقدر در رقابت با اطرافیانتان از آنها پیشی گرفته و جلوتر بوده اید. همه و همه بر میزان احساس مربوط به پوچی و بی ارزش بودن زندگی شما تاثیر می گذارند.
🟢 شک نداشته باشید که هر چقدر آسیب های مربوط به دوران مختلف زندگی تان بیشتر باشد، احساسات منفی مرتبط با بی ارزش بودن نیز در وجود شما تشدید می شوند.
🔴 مشکلات زندگی:
مجموع مشکلاتی که در زندگی با آنها مواجه هستید از دیگر عواملی است که می تواند بر احساس منفی و یا مثبت شما در مورد خودتان تاثیر بگذارد. به عنوان مثال کافی است فرزندی که تربیت کرده اید، فرد موفقی نشده باشد و به کارهای خطرناکی مانند اعتیاد روی آورده باشد. یا اینکه همسرتان در زندگی با شما به پیشرفت و موفقیتی نرسیده و مدام در حال در جا زدن باشد. یا اینکه مدام از جانب فرزندان خود مورد انتقاد قرار می گیرید که چرا نمی توانید موضوعات و مسائل آنها را درک کرده و نیازهایشان را به خوبی برآورده کنید.
🟢 همه این مسائل احساس پوچی و بی ارزش بودن را برای شما دو چندان می سازند.
نشانه های احساس پوچی و بی ارزشی :
برای آنکه متوجه این موضوع شوید که اطرافیان شما و یا خودتان به این احساس منفی گونه مبتلا هستید یا خیر می توانید به نشانه های زیر در وجود خود و یا سایرین توجه کرده و در صورت مشاهده آنها برای برطرف کردنشان اقدام کنید:
هر یک از این سه مورد را در وجود خود و یا سایرین برای مدت زمان طولانی احساس کردید و متوجه آنها شدید، حتما برای مقابله با آنها اقداماتی را انجام دهید. پیشنهاد مشاوره خانواده آویژه به شما این است که یک یا چند مورد از راه های ده گانه زیر را برای مقابله با احساس پوچی و بی ارزشی خود امتحان کرده و در صورت عدم تغییر در وجود خود حتما به یک روانشناس حرفه ای مراجعه کنید تا بتوانید از این حالت منفی بیرون بیایید:
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
دنبال علایق خود بروید:
بهتر است به جای آنکه خود را متعهد به انجام کارهایی کنید که چندان باب میلتان نیست، به سراغ انجام کارهایی بروید که مورد علاقه تان بوده و احساس می کنید حتی برای یک دوره زمانی موقت از آنها لذت می برید. خود را تا حد امکان از متعهد کردن در برابر کارهایی که با روحیات شما سازگار نبوده و حال روحی تان از انجام دادن آنها خوب نیست، دور کنید.
برای خوشحالی خودتان تلاش کنید:
سعی کنید به صورت روزانه چند ساعتی را به سراغ انجام کارهایی بروید که صرفا جنبه سرگرمی داشته و می تواند موجب خوشحالی تان شود. آشپزی کردن، تماشای فیلم های خنده دار و طنز، گوش دادن به موسیقی های شاد می تواند از جمله این موارد باشد.
نعمت های کوچک زندگی تان را قدر بدانید:
برای آنکه از احساس پوچی و بی ارزش بودن خود فاصله بگیرید، به جزئیات بیشتری در مورد نعمت هایی که در زندگی خود دارید، توجه کنید. مثلا توجه به این نعمت که می توانید راه بروید و از نعمت راه رفتن محروم نیستید. اینکه نعمت دست داشته و می توانید کارهایتان را خودتان انجام دهید. اینکه از نعمت بینایی برخوردار بوده و می توانید دنیا و محیط اطرافتان را ببینید و زیبایی هایش را احساس کنید.
🟠 همه این احوالات مثبت را هر روز و هر لحظه که احساس پوچی به سراغتان می آید، مد نظر قرار دهید.
به گزینه حیوانات خانگی فکر کنید:
اگر ترسی از نگهداری حیوانات خانگی ندارید، می توانید برای آنکه کمی از فکر و خیال های منفی که همواره در سرتان است فاصله بگیرید، به سراغ نگهداری یک حیوان خانگی بروید. حتی یک پرنده کوچکی که شما را ملزم می کند هر روز برایش آب و دانه ریخته و از آن مراقبت کنید، حال دلتان را تا حد زیادی خوب خواهد کرد.
🟠 در اصل این اقدام احساس مفید بودن شما را تشدید می کند.
زندگی سالم را تجربه کنید:
سعی کنید سبک زندگی خود را به سمت یک زندگی سالم و سرشار از احساسات مثبت پیش ببرید. مثلا اینکه عادات غذایی جدیدی را برای خود تعریف کنید که به موجب آنها، از خوردن هر غذا و ماده خوراکی که می تواند به بدنتان آسیب برساند، دوری کنید. در طی روز بیشتر مواد غذایی خام مانند سبزیجات و میوه جات مصرف کنید و سعی کنید تا حد ممکن خود را از معجزه خوردن آب آشامیدنی به میزان لازم محروم نکنید. شک نداشته باشید که غذاهایی که مصرف می کنید بر خلق و خوی شما تاثیر می گذارند.
در فعالیت های گروهی شرکت کنید:
قطعا احساس پوچی و بی ارزشی شما را از جمع اطرافیان و دوستان خود دور کرده و موجب می شود که از فعالیت های اجتماعی که زمینه ساز ارتباط شما با دیگران می شود، دوری کنید. به شما توصیه می کنیم در قدم اول در یک فعالیت اجتماعی که مورد علاقه تان است و تا به حال تجربه حضور در آن را نداشته اید شرکت کنید.
🟠 شرکت در فعالیت های مربوط به موسسات خیریه و یا کلاس های مثبت اندیشی می تواند قدم خوبی برای شما باشد.
خاطره نویسی کنید:
یک دفتر خاطره زیبا خریداری کنید و سعی کنید از همین امروز تمام حال و احوالات خود را در این دفتر یادداشت کنید. بهتر است سعی کنید تا جای ممکن از خواسته ها و رویاهایی که در سر دارید و اتفاقات مثبتی که دوست دارید در زندگی تان شاهد آنها باشید، بنویسید.
🟠 نوشتن رویاها و اهداف و آروزهای شما می تواند مانند یک عامل انگیزشی در وجودتان رفتار کند، برای اینکه قدم های کوچک اما مستمری بردارید.
تنها ماندن را فراموش کنید:
سعی کنید تا حد ممکن فاصله خود با اطرافیانتان را زیاد نکنید. تنها ماندن شما افکار منفی زیادی را در ذهنتان ایجاد می کند. حتی اگر تمایل به بیرون رفتن از خانه ندارید. می توانید ارتباط خود را با اعضای خانواده تان تقویت کنید.
🟠 سعی کنید حداقل در زمان خوردن شام و ناهار و صبحانه در کنار اعضای خانواده تان باشید و حتی اگر تنها هستید هم ارتباطات خود را به صورت تلفنی و پیامکی با آنها حفظ کنید.
فعالیت های ورزشی را فراموش نکنید:
آن گروه از فعالیت های ورزشی که موجب افزایش تمرکز شما شده و مهارت نفس گیری تان در آن اهمیت دارد، را در برنامه های روتین زندگی خود قرار دهید. یوگا و حتی مراقبه می تواند از جمله این موارد باشد. اگر فکر می کنید سکون و تحرکات آرامتان نمی تواند در این حوزه موجب ایجاد احساسات مثبت در وجودتان شود، ورزش های هیجانی تری که موجب افزایش ضربان قلبتان می شود را امتحان کنید.
🟠 از تاثیرات مثبت دویدن و پیاده روی آرام و با تمرکز هرگز غافل نشوید.
سر خودتان را خلوت کنید:
سعی کنید تا حد امکان ذهن خود را پاکسازی کرده و افکار مسموم را از خودتان دور کنید. تلاش کنید تا بر روی چیزهای مشخصی تمرکز کرده و طی روز تنها به آنها فکر کنید. حتی محیط زندگی خودتان را هم تغییر داده و سعی کنید دور برتان را از تمام وسایل و ابزارهایی که به هیچ عنوان مورد استفاده تان نبوده و فقط موجب شلوغی مکان زندگی تان می شود، آزاد کنید.
🟠 تجربه یک زندگی مینیمالیستی می تواند به شما برای ایجاد احساسات مثبت در درونتان کمک زیادی کند.
سخنانی از مشاوران آویژه
اینکه گاهی اوقات از زندگی خود خسته شده و نسبت به خودتان احساس منفی داشته باشید، می تواند موقعیت های تاثیر گذار در زندگی تان را از شما دور کرده و شرایط را به مرور زمان برایتان دشوارتر سازد. افکار پوچ و بی ارزشی که نگرش شما نسبت به خودتان را دچار تغییرات منفی می کند نه تنها موجب عقب افتادنتان از زندگی می شود بلکه می تواند در دراز مدت تاثیرات منفی بسیاری بر ذهن و روان شما و حتی جسمتان بر جای بگذارد.
هیچ کس به اندازه خود شما نمی داند که چقدر ذهنتان درگیر چنین افکار مسموم و منفی شده است، پس بهتر است بدون توقع داشتن برای آمدن یک ناجی از بیرون برای کمک به شما، خودتان یک اقدام اساسی و موثر برای بهبودی وضعیت و شرایط فعلی تان انجام دهید. شک نداشته باشید که قدم های کوچک شما به مرور زمان می توانند چنین افکاری را به آسانی از ذهنتان دور سازند.