راهکارهای 10 گانه مقابله با حساسیت بیش از حد و زودرنجی
حساسیت بیش از حد شما بر روی مسائل مختلف می تواند موجب زود رنجی تان شود. تحت تاثیر این خصلت به مرور زمان از یک فرد منطقی و قوی به فردی غیرمنطقی تبدیل می شوید که نمی تواند احساسات منفی اش را در مورد موضوعات مختلف به آسانی کنترل کند.
🙆 موضوعی که زمینه ساز ناراحتی های گاه و بیگاهتان شده و می تواند مانع از تصمیم گیری های عاقلانه شما در مسائل مختلف زندگی تان شود.
مشاوران مرکز مشاوره خانواده آویژه در مطلب زیر به بررسی دلایل چنین حساسیت هایی در زندگی شما پرداخته و راهکارهایی را برای کنترل و کم کردن میزان حساسیت بیش از حد و زودرنجی تان ارائه کرده اند. توصیه می کنیم خواندن مطلب زیر را از دست ندهید.
شخصیت حساس چه ویژگی هایی دارد:
یک فرد حساس دنیایی کاملا متفاوت از سایرین را تجربه خواهد کرد. اغلب اوقات حساسیت بیش از حد یک فرد تحت تاثیر تفاوت های بیولوژیکی هست که با آنها متولد می شود. یک فرد حساس دارای چند خصلت اساسی و مهم است:
😩 به جزئیات دقت بیشتری می کند.
😩 اطلاعات را عمیقا پردازش می کند.
😩 کمال گرایی بیش از حد دارد.
😩 بیش از دیگران استرس انجام کارها را دارد.
برخی از مهم ترین نشانه هایی که تایید می کند شما یک فرد با حساسیت بیش از حد و زودرنجی بالایی هستید، شامل موارد زیر می شود:
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
مطلقا از هر گونه خشونت و ظلم متنفر هستید:
همه از خشونت و ظلم متنفر هستند اما این ویزگی در افراد حساس شدیدتر بوده و می تواند برای آنها بسیار ناراحت کننده باشد. برای شما این امکان وجود ندارد که از شنیدن خبرهای تلخ و غمگین به سادگی عبور کنید.
💛 حتی توان دیدن فیلم های خشونت بار و ناراحت کننده را هم ندارید و به شدت تحت تاثیر قرار می گیرید.
احساسات و عواطف دیگران را به راحتی درک می کنید:
برای یک فرد حساس این موضوع که متوجه تغییر حالات و رفتار یک فرد شوند، اصلا کاری ندارد.
💛 آنها به سادگی متوجه تغییر حالات چهره، زبان بدن و لحن صدای اطرافیانشان می شوند که دچار احساسات شدیدی در باب یک موضوع خاص شده اند و همین عامل موجب می شود که گاهی اوقات واکنش های آنی و سریعی به تغییر عواطف اطرافیان خود نشان دهند.
فشار زمان به شدت راندمان کارتان را پایین می آورد:
برای یک فرد بیش از حد حساس و زود رنج، فشار زمان و کارهای سرعتی به شدت استرس زا بوده و آنها را مضطرب و نگرانی می کند.
💛 این موضوع موجب می شود که شما در مواقعی که نیاز است در موضوعی کاملا سرعتی عمل کنید، اکثر مواقع شکست خورده و احساس استرس بیش از حد داشته باشید.
اغلب طالب تنهایی هستید:
یک فرد بیش از حد حساس و زودرنج تحت تاثیر رفتارهای نادرست اطرافیان خود به شدت آزرده خاطر شده و به همین سادگی رفتارهای اشتباه آنها را از خاطر نمی برد.
💛 همین موضوع موجب می شود که اغلب اوقات تنها بودن را به حضور در جمع کسانی که می دانید موجب ناراحتی تان می شوند، ترجیح دهید.
عمیق فکر می کنید:
یکی از خصلت های افراد بیش از حد حساس و زودرنج این است که بیش از حدِ نرمال و معمولی در مورد موضوعات مختلفی که ذهنشان را درگیر می سازد، فکر می کنند. به عنوان مثال به عنوان یک فرد حساس، وقت زیادی برای تحلیل رفتارهای ساده اطرافیانتان می گذارید.
💛 گاهی اوقات هم برداشت های اشتباهی از این رفتارها می کنید که به ناراحتی شما ختم می شود.
💛 در چنین مواقعی ذهن شما به شدت مستعد جذب افکار منفی بوده و در نهایت احساسات اضطراب آور را در وجودتان بیشتر می کند.
بیش از حد دنبال حقیت هستید:
این گروه از افراد تحت تاثیر خصلت حساسیت بیش از حدی که دارند، اغلب اوقات زمان زیادی برای فهم موضوعات مختلف صرف می کنند؛ موضوعاتی که شاید اهمیت چندانی نداشته و نیازی به صرف آن همه زمان برای بررسی ندارند.
💛 در چنین شرایطی، برای شما تا زمانی که حقیقت ماجرا به طور کلی روشن و مشخص نشود، جستجو و بررسی مسائل ادامه دارد.
سریع آشفته می شوید:
موضوعاتی که خلاف میل شما هستند، می توانند به راحتی ذهن شما را آشفته کرده و عصبانی تان سازند. طوری که این حجم از عصبی شدنتان مورد تعجب اطرافیان قرار می گیرد.
💛 برای شما، فراموش کردن موضوعاتی که موجب ناراحتی تان شده است به این آسانی امکان پذیر نبوده و زمان نیاز است تا چیزی را که ذهنتان را درگیر کرده به کلی فراموش کنید.
نسبت به انتخاب های خود بیش از حد حساس هستید:
حتی نحوه انتخاب لباس در افراد بیش از حد حساس و زودرنج با افرادی که این خصلبت را در خود ندارند، به کلی فرق می کند. به عنوان یک فرد حساس، زمان زیادی برای آماده شدن جهت حضور در مراسم های خاص صرف می کنید و اغلب اوقات هم از انتخاب هایی که انجام می دهید، ناراضی هستید.
💛 برای شما بیشتر از آنکه خودتان در لباسی که انتخاب می کنید، راحت باشید، نظرات دیگران اهمیت دارد.
غیرقابل کنترل هستید:
یک فرد بیش از حد حساس و زودرنج به راحتی هر حرف و ایده ای را قبول نمی کند. به عنوان یک فرد حساس و زودرنج، اصرار و پافشاری کردن اطرافیانتان جهت تحمیل یک موضوع به شما هیچ معنایی ندارد.
💛 در اصل شما به دلیل حساسیت های بیش از حد خود برای همراه ساختن اطرافیانتان با خود دست به هر اقدامی زده و نهایت سعی و تلاش خود را به کار می برید.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
تحمل درد برایتان دشوار است:
برای افرادی که بیش از حد حساس و زودرنج هستند، تحمل درد و سختی بسیار دشوار است.
💛 به عنوان یک فرد حساس و بیش از حد زودرنج، آستانه تحمل بسیار پایینی دارید و کمتر زمانی پیش می آید که در مقابل یک درد و یا مصیبتی که وارد زندگی تان می شود ، مقاوم و صبور باشید.
راه های مقابله با زودرنجی چیست؟
احساستان را از کارتان جدا کنید:
یکی از مهم ترین راه هایی که می تواند به شما به عنوان یک فرد حساس کمک کند، این است که تا جای ممکن احساس خود را از کارهایی که انجام می دهید، دور سازید.
💙 به جای حساس شدن های بیش از حد و اندازه بر روی موضوعات خاص، برای انجام دادن کارهای خود بر «رویکرد کار عمیق» تمرکز کنید. متمرکز شدن شما و خلاصی پیدا کردن از شر حواس پرتی ها می تواند به شما کمک کند تا بهترین بهره را از زمان خود ببرید.
برای خود محدودیت زمانی تعیین کنید:
یکی دیگر از راه های مقابله این گروه از افراد با حساسیت های بیش از حد این است که در انجام هر کاری برای خود محدودیت زمانی تعیین کنند. این موضوع حتی در مواردی که قرار است ذهنتان را به موضوعات بی اهمیتی معطوف سازید، اهمیت دارد.
💙 بهتر است بیش از سایرین از وسایلی مانند تایمر گوشی موبایل خود برای پرداختن به کارهای مختلف و یا فکر و خیال کردن به موضوعات خاص استفاده کنید. هر چقدر زمان شما بیشتر در کنترلتان باشد، توانایی تان برای کنترل احساست و عواطفشان هم بیشتر خواهد شد.
نه گفتن را بلد باشید:
بخش عمده ای از ناراحتی افراد بیش از حد حساس و زودرنج مربوط به عدم توانایی آنها در ابراز احساسات و نظرات واقعی شان است. بهتر است قبل از آنکه بابت همراه شدن های بی مورد با اطرافیانتان مدام غصه و افسوس بخورید، برای ارتقای توانایی خود جهت ابراز مخالفت با دیدگاه دیگران آن هم به صورت کاملا محترمانه تلاش کنید.
💙 هر چقدر بیشتر در هنر نه گفتن مسلط شوید، کمتر تحت تاثیر خواسته های دیگران قرار می گیرید.
پیشنهاد دهنده باشید:
از آنجایی که این گروه از افراد همیشه دلشان می خواهد دنیا بر مدار خواسته های خودشان بچرخد، بهتر است از منفعل بودن دست برداشته و تلاش بیشتری برای هدایت کردن مسیر زندگی به همان سمت و سویی که خودشان دوست دارند، انجام دهند.
💙 یکی از مهم ترین راهکارها در این زمینه این است که با برنامه ریزی برای دوره های مختلف زندگی خود، روزتان را به همان سمت و سویی پیش ببرید که دلتان می خواهد.
💙 در این حالت مهم ترین کار این است که از دست روی دست گذاشتن امتناع کرده و پیشنهادات خود را برای ساختن روزتان مطرح کنند.
خلاق و فعال باشید:
سکون و بلاتکلیفی بیش از هر چیز دیگری می تواند یک فرد بیش از حد حساس و زودرنج را به هم بریزد.
💙 بهتر است که سعی کنید به صورت خلاقانه در فعالیت هایی که موجب بهتر شدن حالتان می شود، شرکت کرده و زمینه را برای فعال نگه داشتن منتقد درونی همیشگی خود غیرفعال سازید.
برای رفتن به رختخواب آماده شوید :
افراد بیش از حد حساس و زودرنج می توانند با تدارک دیدن یک خواب آرام بخش کمک بزرگی برای کنترل کردن احساساتشان به خودشان انجام دهند.
💙 حمام کردن پیش از خواب، انجام تمرینات تنفسی، مدیتیشن، مطالعه و قرار گرفتن در محیطی آرام با نور کم می تواند گزینه های خوبی برای تحقق این برنامه ها برای شما باشد.
عوامل استرس زا را از خود دور کنید:
یک مورد از کارهایی که می تواند تاثیر بسیار مثبتی بر روی سبک زندگی افراد بیش از حد حساس و زودرنج داشته باشد، این است که تا جای ممکن عوامل استرس آور را از خود دور کنند.
💙 این عوامل در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد. گاهی اوقات حتی کم شدن شارژ باطری موبایلتان هم می تواند تاثیرات منفی زیادی روی احساسات شما برجا بگذارد.
نسبت به نظر و فکر دیگران بی تفاوت شوید:
توصیه مشاران مرکز مشاوره خانواده آویژه به این گروه از افراد این است که تا حد ممکن نظرات افراد دیگر را کنار بگذارند و به آنها بی تفاوت شوند. این جمله را با خودتان تکرار کنید که اگر کسی شما را دوست بدارد، بسیار عالی خواهد شد اما اگر کسی هم هم دوستتان نداشته باشد، این موضوع واقعا مشکل بزرگی برایتان ایجاد نمی کند.
💙 بهتر است این واقعیت را بپذیرید که قرار نیست مورد تایید همه اطرافیان خود قرار گیرید.
عامل حساسیت را پیدا کنند:
بهترین راهکار برای کاهش حساسیت و تحریک پذیری این گروه از افراد این است که تا جای ممکن تلاش کنند و عامل اصلی تحریک پذیری بالای خود را درک نمایند. این موضوع شاید در قدم اول برای شما به عنوان یک فرد حساس،چندان آسان نباشد که بتوانید به سادگی عامل اصلی ناراحتی خود را درک کنید اما فکر کردن به آن به مرور زمان کار را برایتان آسان می کند.
با خود مهربان باشید:
دلسوز بودن این افراد با خودشان می تواند راهی اساسی در آرام کردن و کنترل احساسات آنها محسوب شود. بهتر است این موضوع را در ذهن خود بپذیرید که واقعا حساس هستید و این موضوع را قبول کنید که تحریک پذیر بودن بی حد و اندازه تان چقدر می تواند برای شما ناخوشایند باشد.
💙 هنگام زودرنج شدن به یاد آورید که چقدر این احساس می تواند موجب ناراحتی اطرافیان و حتی خودتان شود و چقدر مهم است که بتوانید جلوی آن را بگیرید.
سخنانی از مشاوران آویژه:
دست از حساسیت های بی حد و اندازه در مورد موضوعات بی ارزش زندگی بردارید. قرار نیست همه چیز مطابق میل شما و آنطور که دوست دارید پیش رود. این باور را در خود تقویت کنید که شما در یک دنیای واقعی زندگی می کنید که خیلی از مسائل باب میلتان نبوده و حتی می تواند موجبات ناراحتی تان را فراهم کند. پیشنهاد مشاوران مرکز مشاوره خانواده تلفنی آویژه به شما این است که در قدم اول برای مقابله با حساسیت بیش از حد خود و زودرنج بودنتان اقدامات زیر را انجام داده و سپس به اجرای نکات گفته شده در بالا دقت کنید:
💟 دست از نوشیدن خوراکی هایی که می تواند به عصبی شدن بیش از حد شما کمک کند، بردارید. الکل و مشروبات الکلی می تواند جز این دسته باشند.
💟 پیاده روی های سریع و دویدن را حتما در اولویت برنامه روزمره تان قرار دهید. دویدن شما به میزان زیادی انرژی های منفی درونی تان را تخلیه می کند.
💟 خردن غذاهای فست فود و بسیار تند و پرادویه را واقعا کنار بگذارید. این مدل از غذاها به عصبی شدن های گاه و بیگاه شما کمک می کنند.
💟 یوگا، مراقبه و مدیتیشن روزانه را به هیچ عنوان فراموش نکنید.