چند پیشنهاد برای آشنایی با روانشناسی افراد عصبی و راهکارهای چگونگی رفتار با آنها
ویژگی های افراد عصبی را در موقعیت های حساس بهتر می شود، شناخت. عصبی بودن آنها یک واکنش شدید به موقعیتی است که در آن قرار دارند و تحت تاثیر آن موقعیت، ترس، دلهره و نگرانی شدیدی را تجربه می کنند😓.
💙 اگرچه عصبی بودن یک فرد می تواند ویژگی ناخوشایندی در وجودش محسوب شود اما این موضوع به خودی خود یک اختلال روانی نبوده و مشکل عنوان نمی شود.
مشاوران مرکز مشاوره خانواده آویژه در این مقاله فکتهای زیادی را برای شناخت افراد عصبی و نحوه برخورد با این افراد توصیه کردهاند. بهتر است تا کارتان با یک فرد عصبی به جاهای باریک کشیده نشده است، توصیههای ارائه شده در این مقاله را با دقت دنبال کنید🙄:
فرد عصبی چه ویژگی هایی دارد؟
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
اکثر اوقات درگیر احساسات منفی است
یک ویژگی بارز فرد عصبی این است که مدام در حال تلاش برای پیدا کردن راهی جهت غصه خوردن و افسرده بودن است.
📛 فرد عصبی تمایل زیادی به خودآزاری دارد.
📛 هر زمانی که فرصت پیدا کند به حوادث تلخ و دردناک گذشته فکر کرده و شدت فکر کردنش به حدی می شود که حتی شروع به اشک ریختن می کند.
مدام خسته است
یک فرد عصبی تحت تاثیر انرژی های منفی بسیاری که در وجودش احساس می کند، همیشه چه از نظر عاطفی چه از نظر جسمی احساس خستگی می کند.
📛 هیچ رابطه جدیدی برای مدت ادامه داری وی را خوشحال نمی کند و کمتر علاقه به انجام کارهایش دارد. از این جهت به ندرت پیش می آید که یک فرد عصبی را در بالاترین سطح انرژِی و انگیزه برای انجا کارهایش ببینید.
کیفیت خواب پایینی دارد
ذهنیت بیمار و خسته یک فرد عصبی موجب می شود که نتواند آرامش خواب را به خوبی تجربه کند. اغلب اوقات این افراد یا بسیار کم خواب بوده و مواقع استراحت مدام از خواب بیدار می شوند یا اینکه پرخوابی شدید داشته و به سختی می توانید آنها را از رختخوابشان بیرون آورید.
احساس درد دائمی می کند
یک فرد عصبی تحت تاثیر انرژی های منفی بسیاری که او را احاطه کرده اند، مدام حالت مریضی و بی قراری داشته و طی یک روز چندین بار احساس دردهای مقطعی یا دائمی در بدن خود داشته و از این رو تمایل شدیدی به مصرف قرص های مسکن و آرام بخش دارد.
در جمع راحت نیست
یک فرد عصبی نمی تواند ارتباط خوبی با سایر افراد برقرار کند.حتی اگر وارد جمعی هم شود بیشتر اوقات تنها بوده و ترجیح می دهد، سکوت اختیار کند. همیشه تعداد انگشت شماری از افراد اطراف این تیپ شخصیت ها هستند.
⛔این موضوع به چند دلیل است:
عدم علاقه و انگیزه به موضوع خاص
کمتر مواردی پیش می آید که یک فرد عصبی تمایل و یا علاقه به موضوع خاصی داشته باشد. این افراد فاقد انگیزه کافی برای دنبال کردن موضوع خاصی هستند که به آنها اشتیاق برای زندگی کردن می دهد.
⛔ فرد عصبی بیشتر ترجیح میدهد وابستگی خاصی به هیچ چیز نداشته باشد. چرا که انگیزه های وی برای دنبال کردن مسائل و موضوعات مختلف بسیار اندک است.
⛔ اینکه فردی تا چه اندازه عصبی بوده و چقدر آستانه تحمل کردنش کم یا زیاد است باعث می شود که در هر یک از خصوصیات مطرح شده متفاوت از سایر افراد عصبی باشد. گاهی اوقات یکی یا چند مورد از موارد بالا را در اخلاقش می توان مشاهده کرد و گاهی اوقات هم همه موارد ذکر شده را. این موضوع بسته به میزان و شدت عصبی بودن فرد دارد.
علائم رفتاری یک فرد عصبی چیست؟
در توضیح علائم رفتاری یک فرد عصبی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
لرزش دست:
اگر شما هم یک فرد عصبی هستید حتما در موقعیت های مختلف که قرار است کار خاصی انجام دهید، احساس لرزش شدیدی در برخی از اجزای بدنتان به خصوص دستان خود احساس می کنید. گاهی اوقات لرزش دست در افراد عصبی به میزان زیاد است که خودشان هم متوجه این لرزش نمی شوند.
عرق بیش از حد:
فرد عصبی تحت تاثیر تپش قلب و ضربان قلب بسیار بالایی که دارد، اغلب اوقات بیش از حد معمولی عرق می کند. عرق کردن پیشانی و کف دست ها نشان می دهد که فرد در موقعیتی قرار گرفته است که برخی از موارد از کنترلش خارج شده و برای کنترل کردن اوضاع تلاش زیادی می کند.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
جویدن ناخن:
فرد عصبی در هنگام انتظار کشیدن برای کاری که به وی محول شده است، مدام ناخن هایش را می جود. این رفتار حتی در مواقعی که فرد کار به خصوصی نداشته و در حال فکر کردن است هم خود را نشان می دهد.
پا به زمین کوبیدن:
گاهی اوقات میزان استرس و فشار در افراد عصبی خود را در برخی از رفتارهای بیرونی غیرعادی نشان میدهد. کوبیدن پا بر روی زمین و انجام رفتارهای تکراری و پرتنش جز همین موارد است.
سرخ شدن رنگ پوست
زمانی که همه چیز مطابق میل یک فرد عصبی نباشد، تحت تاثیر فشار عصبی که به وی وارد می شود، رنگ صورت حالت چهره او تغییر می کند. سرخ شدن رنگ صورت یکی از مشخصه های بارز افراد عصبی در موقعیت هایی است که تحت فشار بوده و احساس استرس و یا عصبانیت شدید می کنند.
عوارض عصبی بودن در بدن :
جدا از برخی ویژگیهایی که در رفتار و یا ظاهر فرد عصبی در هنگام عصبانیت وی مشاهده می شود، میتوان به ویژگی هایی زیر به عنوان برخی از مهم ترین عوارض منفی عصبی بودن بر سلامت جسم و روان تاکید کرد:
اختلال در اشتها
شاید این جمله را از اطرافیانتان زیاد شنیده اید که عنوان میکنند، هنگامی که از موضوعی ناراحت هستند و یا فکرشان درگیر است، دچار پرخوری عصبی میشوند.
گاهی اوقات هم برخی از افراد به جای پرخوری عصبی، دچار حالت کم خوری عصبی شده و از این رو در مواقعی که در زندگی خود با مشکل خاصی مواجه می شوند، تحت تاثیر کاهش اشتها، وزن خود را شدیدا از دست می دهند.
🟣 پرخوری و کم خوری عصبی در بین این گروه از افراد موضوعی شایع است.
داشتن علائم و بیماری گوارشی
اکثر افراد عصبی از مشکلات گوارشی رنج برده و طیف مختلفی از بیماری های گوارشی از خفیف تا شدید را تجربه می کند. اغلب این افراد از نفخ معده، زخم معده یا بدهضمی غذایی که می خورند رنج می برند و هر زمان رژیم غذایی خود را رعایت نکنند، انواع مختلف دردها را در ناحیه معده خود احساس می کنند.
افکار منفی
افکار منفی اغلب اوقات ذهن یک فرد عصبی را به خود مشغول می کند. این افراد به هیچ عنوان قدرت تاب آوری و تحمل سختی ها را نداشته و هر زمان که با مشکل خاصی در زندگی مواجه شوند که پیدا کردن یک راه حل برای آن از عهده شان خارج باشد، به انجام کارهای منفی فکر می کنند.
🟣 از این رو اغلب این افراد تجربه آسیب زدن به خود را برای یک بار هم که شده در زندگی شان داشته اند و گاهی حتی خودکشی کرده اند.
عدم تمایل به برقراری رابطه جنسی:
اغلب اوقات افراد عصبی تحت تاثیر درگیری ها و مشغله های ذهنی که دارند، رابطه زناشویی خوبی نداشته و با همسرشان رابطه ای پرتنش و پر استرسی را تجربه می کنند.
🟣 این افراد در اکثر اوقات به جای تلاش برای برقراری تعامل احساسی با همسر خود سعی در فکر کردن به افکار منفی بوده که مدام در ذهنشان وجود دارد و کمتر زمانی برای ابراز علاقه و نشان دادن عواطف و احساس خود به شریک زندگی شان پیدا می کنند.
قلب ناسالم:
عصبانیت های شدید تاثیر مخربی بر سلامت قلب و روان افراد برجا می گذارد. به همین خاطر است که اغلب اوقات افراد عصبی علائم بیماری های قلبی در وجودشان بسیار زیاد است.
🟣 این موضوع در حالات مختلف زندگی آنها احساس می شود. گاهی اوقات تحت تاثیر این حادثه ناگوار مانند از دست دادن عزیزی و گاهی اوقات هم به دلیل ناراحت شدن از موضوعی و یا قرار گرفتن در شرایط نامطلوبی این مشکل قلبی به سراغشان میآید.
چطور با افراد عصبی برخورد کنیم؟
سعی در انجام دادن کارهای آنها نکنید
این تفکر بسیار شیرین است که بخواهید به یک فرد عصبی که در خانواده شما و یا بین دوستانتان است، از این طریق که برخی از وظایفش را انجام داده و باری از روی دوشش بردارید، کمک کنید.
📌 اما این راهکار درستی نبوده و شما به جای حل مسئله تنها صورت مسئله را پاک می کنید.
📌 اینکه بخواهید فرد عصبی را از موقعیت های عادی که وی در آنها دچار اضطراب و استرس می شود، دور کنید تنها دنیای آنها را کوچک تر کرده و فرصت مواجه با ترس هایشان را از آنها می گیرید.
برایشان تعیین تکلیف نکنید:
ذهن یک فرد عصبی به گونه ای تربیت شده است که از هر چارچوبی که موجب فشار آوردن به وی می شود اجتناب کرده و قرار گرفتن در موقعیت هایی که مدام به وی امر و نهی می شود، او را کلافه و عصبی تر می کند.
📌 بهتر است از این فکر که بخواهید او را برای انجام کاری تحت فشار قرار دهید، دوری کنید. صبور باشید و به خواسته های آنها توجه کنید.
سعی کنید آنها را درک کنید:
بهترین کار برای حمایت از یک فرد عصبی این است که با وی صحبت کرده و حرف هایش را بشنوید. نیازی نیست حتما به او راهکار دهید، همین که متوجه شود، حواستان به وی هست و می تواند با کسی درد و دل کرده و از احساساتش بگوید، برایش کافی است.
📌 در مورد تجاربی که داشته اند با آنها صحبت کنید و از خودشان بپرسید این اضطراب و عصبی بودنشان چه آسیب هایی بر کیفیت زندگی روزمره شان وارد کرده است.
سطح انتظاراتی که از شما دارند را از خودشان بپرسید:
اینکه نسبت به ویژگی های یک فرد عصبی که دائما با شما در ارتباط بوده و شما به خوبی می دانید که او از چنین آسیبی رنج می برد، بی تفاوت رفتار کنید اصلا راهکار خوبی نیست.
📌 اما قرار نیست به جای وی هم برایش تصمیم بگیرید. بهترین کار این است که از آنها بپرسید چگونه کمکشان کنید.
📌 به عنوان مثال اگر تمایل دارند با آنها تمرینات تنفسی انجام داده و وزرش کرده و پیاده روی کنید. این اقدام قطعا حال آنها را به سمت بهتر شدن پیش می برد.
از یک روانشناس و درمانگر کمک بگیرید:
اگر فکر می کنید که این ظرفیت در وجودتان نیست تا بتوانید به تنهایی به فرد عصبی در خانه تان کمک کنید، به شما توصیه می کنیم تا از یک روانشناس و مشاوره تلفنی خانواده با تجربه راهنمایی بگیرید.
📌 مشاوران مرکز مشاوره آویژه عنوان می کنند که یک فرد متخصص بهترین راهکارها را برای حمایت صحیح از یک فرد عصبی ارائه می دهد.
شرایط مطلوب آنها را فراهم کنید:
بهتر است برای کمک به یک فرد عصبی تا جایی که می توانید، شرایط امن و سالمی را در محیط زندگی شان فراهم کنید. به عنوان مثال، تا جای ممکن مصرف الکل و مواد کافئین دار را در مقابل آنها کم کنید.
📌 بیشتر موسیقی های آرام و انرژی بخش در خانه پخش کرده و از استفاده هر گونه سرگرمی های هیجان آور کاذب همچون موسیقی ها و فیلم های خشن و ترسناک جلوگیری کنید. برنامه ثابت برای ساعات بیداری و خواب، انجام روزانه نیم ساعت ورزش مداوم هم می توانند گزینه های بسیار خوبی برای حمایت از این افراد باشند.
سخنی از مشاوران آویژه
کمک و حمایت از یک فرد عصبی مطمئنا با چالش ها و مشکلات بسیاری همراه است. گاهی اوقات شدت عصبانیت افراد به حدی زیاد است که شما به تنهایی نمی توانید برای کمک به آنها اقدام موثر و خاصی انجام دهید. بهتر است در چنین موقعیت هایی بیشتر به فکر خودتان باشید. این موضوع کاملا قابل درک است که حمایت از کسی که مشکل سلامت روان دارد واقعا برای شما چالش برانگیز باشد. توصیه مشاوران مرکز مشاوره آویژه به شما این است که زیاد در برخورد با افراد عصبی غیرمنطعف به خودتان سخت نگیرید. اگر واقعا فکر می کنید انجام این کار به تنهایی برایتان دشوار است و فکر و ذهن خودتان را هم آشفته کرده و برهم می ریزد، از یک فرد متخصص در این زمینه کمک بگیرید و جهت حمایت فردی از این افراد برای خودتان حد و مرزی مشخص تعیین کنید.