ترس از حیوانات یا همان زوفوبیا (zoophobia) یکی از شایعترین ترسها در بین برخی از افراد است🥺. هنگامی که افراد با اختلال اضطرابی ترس از حیوانات مواجه می شوند، ترس بسیار شدیدی را تجربه می کنند😭.
این نوع ترس از جانب حیوانات مختلفی در فرد ایجاد میشود. گاهی اوقات یک حیوان خانگی، گاهی اوقات هم حشرات و یا حتی حیواناتی که در حیات وحش نگهداری میشوند، موجب ایجاد اضطراب خفیف تا ترسی بسیار شدید و ناتوان کننده در زندگی روزمره فرد میشوند.
اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که هنگام برخورد با حیوانات مختلف دچار ترس شدید میشوید، پیشنهاد مشاوران مرکز مشاوره آویژه به شما این است که حتما مطلب زیر را تا انتها دنبال کنید.
ترس از حیوانات چیست؟ (Zoophobia)
برای درک این موضوع که شما دارای اختلال اضطرابی زوفوبیا در وجودتان هستید، نیاز به مراجعه به روان پزشک و درمانگر نیست. کافی است که احساس کنید در مواقعی که با حیوانات مختلف مواجه میشوید، با طیف متفاوتی از علائم غیرعادی و مختلف در بدنتان مواجه میشوید.
⛔ احتمالا در چنین مواقعی، احساس تنگی نفس شدید پیدا کرده و تحت تاثیر ترس شدید از حیوانات، ضربان قلبتان ناگهان بالا میرود. ضمن اینکه دلتان میخواهد هر چه سریع تر مکانی که موجب روبرو شدن شما با یک حیوان شده است را ترک کرده و فرار کنید. همه این موارد نشان دهنده آن است که شما درگیر اختلال اضطرابی شدید ترس از حیوانات هستید.
زوفوبیا با چه علائمی همراه است؟
ترس از حیوانات با علائم فیزیکی و عاطفی ناراحتکننده و آزار دهندهای همراه است و میتواند کیفیت زندگی شما را به میزان بسیار زیادی تحت تاثیر قرار دهد😱😱.
⏺️ طبق گزارشات موسسه ملی سلامت روان آمریکا حداقل 12.5 درصد از افراد بزرگسال در طول زندگی خود زوفوبیا را تجربه میکنند.
میتوان مهمترین علائم ابتلا به این اختلال اضطرابی را اینطور برشمرد:
اگر هر یک از این علائم را در هنگام مواجه با یک حیوان و یا حشره در وجودتان احساس کردید، شک نکنید که به زوفوبیا مبتلا هستید و این ترس تا زمانی که به فکر درمانش نباشید، همراهتان است. امکان دارد در این حالت از همه حیوانات بترسید و یا اینکه تنها یک حیوان خاص موجب ترس و وحشت شما شود. فرقی نمیکند، در هر حالت شما دچار فوبیای ترس از حیوانات هستید.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
علائم زوفوبیا در بین کودکان
علائم ترس از حیوانات در کودکان کمی سخت تر مشخص می شود. چرا که برخی از آنها به دلیل سن کم خود، توانایی ابراز و بیان ترس خود از حیوانات را نداشته و حتی شاید این ترس برای خود آنها نیز موضوعی ناشناخته باشد.
با این حال برخی از مهم ترین علائم ترس از حیوانات را در کودکان می توان اینطور عنوان کرد:
علت های اصلی ترس از حیوانات
به طور کلی باید این نکته را بدانید که علل اصلی زوفوبیا در افراد مختلف متفاوت بوده و میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. با این حال می توان برخی از مهمترین عوامل رایجی که موجب ترس شما از حیوانات میشود، این طور عنوان کرد:
🟪 احتمال اینکه در دوران کودکی خود تجربه های تلخ و یا آزار دهنده ای از برخورد با حیوانات داشته باشید، می تواند تداوم اختلال اضطرابی زوفوبیا را در وجودتان چندین برابر کند.
🟪 مواردی مانند حمله حیوانات به شما، گاز گرفتنتان و یا برخورد ناگهانی و اجباری با حیواناتی که از نزدیک تجربه دیدنشان را نداشتهاید، از این موارد هستند.
🟪 گاهی اوقات هم عوامل ژنتیکی در تشدید ترس شما از حیوانات نقش دارند. یعنی بدون آنکه تجربه خاصی از مواجهه با حیوانات داشته باشید، به طور ناخودآگاه در حافظه تان از آنها می ترسید. در چنین حالتی احتمال آنکه اعضای خانوادتان هم ترس های مشابه ترس شما را نسبت به حیوانات داشته باشند، بسیار زیاد است.
🟪 در نهایت اینکه گاهی اوقات عوامل محیطی موجب انتقال تجربیات منفی به شما در مورد حیوانات مختلف می شود. به عنوان مثال همواره در زندگی خود با افرادی زندگی کرده و یا می کنید که مدام این ترس را در وجودشان داشته و آن را به شما هم انتقال داده اند. یا اینکه مشاهده بدرفتاری با حیوانات ذهنیت منفی را در وجود شما نسبت به برخورد با آنها ایجاد کرده است.
انواع مختلف ترس از حیوانات
شاید باورتان نشود، اما ترس از حیوانات در علم روانشناسی آنچنان مقوله مهمی محسوب می شود، که برای آن انواع بسیار مختلفی در نظر گرفته شده، ضمن آنکه راهکارهای مقابله با هر یک از این موارد اگرچه در کلیت شبیه به هم بوده اما برای هر یک از این اختلالات اضطرابی به گونه ای متفاوت است. در جدول زیر برخی از مهمترین انواع ترس از حیوانات ارائه شده است:
نوع ترس از حیوانات | |
1 | آیلوروفوبیا یا همان ترس از گربه |
2 | آناتیدافوبیا یا همان ترس از اردک |
3 | آراکنوفوبیا یا همان ترس از عنکبوت |
4 | کایروتوفوبیا یا همان ترس از خفاش |
5 | سینوفوبیا یا همان ترس از سگ |
6 | انتوموبیا یا همان ترس از حشره |
7 | هیپوفوبیا یا همان ترس از اسب |
8 | هلمینتوفوبیا یا همان ترس از کرم |
9 | هرپتوفوبیا یا همان ترس از خزندگان |
10 | ایکتیوفوبیا یا همان ترس از ماهی |
11 | ملیسوفوبیا یا همان ترس از زنبور |
12 | موزوفوبیا یا همان ترس از موش |
13 | اوفیدیوفوبیا یا همان ترس از مار |
14 | اورنیتوفوبیا یا همان ترس از پرنده |
15 | رانیدافوبیا یا همان ترس از وزغ و قورباغه |
همه این موارد در زیر مجموعه اختلال اضطرابی زوفوبیا یا همان ترس از حیوانات قرار می گیرند و میتوانند فرد مبتلا به این اختلالات اضطرابی را با مشکلات جدی در زندگی خود مواجه سازند.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
راههای مقابله با ترس از حیوانات(زوفوبیا)
درمان زوفوبیا اغلب نوعی درمان ترکیبی را از سوی یک درمانگر یا مشاور روانشناس شامل میشود. در این مراحل هدف اصلی درمان آن است که به شما کمک شود تا سطح کیفیت زندگی خود را بالاتر برده و اختلال مربوط به ترس از حیوانات را کم کم درمان کرده و به فراموشی بسپارید. برخی از توصیه ها و راهکارهایی که به شما برای مقابله با این اختلال می شود، می تواند شامل موارد زیر باشد:
1️⃣ درمان از طریق مواجهه
اولین و بهترین راهکار برای مقابله با ترس از حیوانات مواجهه فرد بیمار با آن حیوانی است که از آن ترس و وحشت در دل دارد. نتایج بررسی های انجام گرفته شده نشان میدهد که تقریبا از هر 10 نفری که این اقدام در موردشان صورت گرفته است، تقریبا 9 نفر با ترس خود کنار آمده و درمان شده اند🤩.
⏺ در این روش شما یاد می گیرید با وارد کردن ترس تدریجی مذکور به زندگی خود، اضطراب یا ترس از حیوان و یا حیوانات مختلف را مدیریت کنید.
⏺ بهتر است برای این اقدام از تماشای تصویر حیوانات و تماشای ویدئوهای آنها آغاز کنید. قدم بعدی می تواند برای شما فکر کردن به حیوانات و تصور مواجه شدن با آنها باشد طوری که هیچ دردسری برایتان به وجود نیاید.
2️⃣ درمان شناختی رفتاری
صحبت با یک درمانگر یا مشاوره خانواده در مورد ترس وجودی تان از حیوانات می تواند بسیار برای کاهش علائم ترستان و کنترل کردنش موثر باشد. به این واسه شما یاد می گیرید که افکاری را که ممکن است به طور غیرمنطقی برایتان ترسناک باشد را مشخص کرده و بر روی خودتان کار کنید تا افکار منطقی را جایگزین آنها کنید.
⏺ به مرور زمان این افکار می تواند، بر اعمال روزانه شما هم تاثیرات مثبتی بر جای بگذارد. طوری که پس از گذشت مدتی متوجه کم شدن ترس هایتان خواهید شد.
3️⃣ دارو درمانی
شاید استفاده از داروها بتواند یکی از راهکارها برای غلبه بر برخی از واکنش های عصبی شما در هنگام مواجهه با حیوانات باشد اما به مرور زمان وابستگی تان به آنها تشدید شده و این امکان برایتان وجود دارد که بدون استفاده از آنها در اغلب موارد ترس و وحشت زیادی از خود در هنگامی که بیرون از محیط امن خود هستید، احساس کنید.
4️⃣ خودتان ترس از حیوانات را در وجودتان کمرنگ کنید:
جدا از راهکارهای ارائه شده در بالا، برخی دیگر از راهکارها هم وجود دارد که میتواند به شما کمک کند، بدون نیاز به شخص و یا عامل بیرونی دیگر بر ترس هایتان از حیوانات غلبه کنید و اغلب اوقات با اعتماد به نفس و شجاعت بیشتری با آنها مواجه شوید.
برخی از این موارد را می توان اینطور عنوان کرد:
🔴 عادات سالم در زندگی تان را بیشتر کنید. سعی کنید سبک زندگی خود را به شیوه دیگری تغییر دهید. طوری که میزان رضایت خاطرتان از خودتان همواره بیشتر شود.
🔴 از کم آبی بدنتان جلوگیری کنید. نوشیدن آب کمک زیادی به آرامش ذهنی و درونی شما خواهد کرد.
🔴 از استعمال بیش از حد الکل و نوشیدنی های کافئین دار تا حد امکان جلوگیری کنید.
🔴 خود را به خوردن یک رژیم غذایی بدون چربی و پر از پروتئین همراه با مواد مغذی، غلات کامل، میوه ها و سبزیجات تازه عادت دهید.
🔴 ورزش منظم را همواره در اولویت قرار دهید.
🔴 در شبانه روز حداقل 7 الی 8 ساعت استراحت کامل داشته باشید.
🔴 جهت کاهش انزوای اجتماعی ناشی از اختلال زوفوبیا به طور منظم با عزیزان خود که مورد اعتمادتان هستند صحبت کرده و سعی کنید در این صحبت ها به دنبال راهکارهای موثر بگردید.
فراموش نکنید تغییر سبک زندگی شما می تواند به میزان بسیار زیادی برای کنترل اعصاب و روانتان و همچنین کاهش عوامل استرس زا در وجودتان موثر باشد. بهتر است پیش از مراجعه به درمان گر و یا همزمان با آن سبک زندگی خود را تا حد ممکن سالم کرده و از این طریق احساسات مثبت در درون خود را تقویت کنید.
خطربیتوجهی به اختلال ترس از حیوانات
شاید برای سالها و مدت های بسیار زیادی است که با اختلال ترس از حیوانات در وجودتان آشنا شده و با آن زندگی می کنید. به شما توصیه می کنیم در صورتی که متوجه اختلال مذکور در خود شده اید، برای برطرف کردن آن هرچه سریع تر وارد عمل شده و نگذارید این حس در درون شما همیشگی شود. در موارد بسیاری تداوم این اختلال در وجود فرد منجر به اختلالات دیگری می شود.
برخی از این اختلالات را می توان شامل موارد زیر عنوان کرد:
چگونه با حیواناتی که از آنها می ترسیم مواجه شویم؟
گاهی اوقات ممکن است پیش از آنکه به درمانگر برای درمان بیماری خود مراجعه کنید در موقعیت های مختلفی قرار بگیرید که کاملا برایتان ترسناک و دلهره آور بوده است و تاثیرات منفی بسیاری بر روانتان دارد. به شما توصیه می کنیم در چنین مواقعی حتما موارد زیر را انجام دهید:
نفس عمیق بکشید و دم و باز دم های خودتان را بشمارید.
سعی کنید در هنگام مواجهه با عامل ترستان، به ویژگیهای مثبت آن فکر کنید. به عنوان مثال در هنگام مواجهه با یک سگ، به جای آنکه بلافاصله ایده حمله از جانب وی به ذهنتان خطور کند، به زیبایی اش و اینکه آن هم موجودی جان دار و بی آزار است، فکر کنید.
به جای فرار و تصمیم گیری آنی، سعی کنید کاملا روی حرکات بدن خود کنترل داشته باشید. از هر گونه حرکات هیجانی و آنی که می تواند حساسیت حیوان را نسبت به شما بیشتر کند، دوری کنید.
تا جای ممکن وانمود کنید که حضور آن حیوان در نزدیکی شما برایتان اهمیتی ندارد و فراموش نکنید، واکنشهای منفی و آنی و شدید شما می تواند، زمینه ساز واکنش های غیرقابل انتظاری از جانب آن حیوان هم شود.
سخنی از مشاوران آویژه
مشاوران مرکز مشاوره تلفنی خانواده آویژه برای مقابله شما با ترس از حیوانات یک پیشنهاد ساده و تاثیرگذار دارند و آن این است که در مواقعی که شرایط برایتان عادی بوده و محیط اطراف هیچ خطری را به شما القا نمیکند، راجع به ترس های خود فکر کنید.
به این موضوع توجه بیشتری داشته باشید که حیوانات هم آفریده های خداوند هستند و زندگی شان هیچ خطری برای زندگی شما به همراه نخواهد داشت. یادتان باشد که هر یک از حیوانات، ویژگی های بسیار خوبی دارند که توجه زیاد به همان ویژگی ها می تواند شما را به آنها علاقه مند کرده و یا حتی احساسات بسیار مثبتی را از آنها در وجودتان ایجاد کند. کافی است کمی شجاع باشید و روی اصلاح تصورات نادرست خود از حیوانات بیشتر کار کنید. شک نداشته باشید که پس از گذشت مدتی تعامل با آنها می تواند جز جداناپذیری از زیبایی های زندگی تان شود.