اختلال استرس پس از سانحه زندگی فردی را دچار آسیب میکند. فرد بطور عادی نمیتواند به زندگی روزمره ادامه دهد. این اختلال پس از مدتی از گذشت سانحه بروز میکند. اختلال استرس پس از سانحه ممکن است در روزهای ابتدایی نمود نداشته باشد. پس از گذشت چند هفته رفتار فردی تغییر کرده و در زندگی او تاثیر میگذارد. اختلال استرس پس از سانحه برای همه بوجود نمی آید و افراد به زندگی عادی خود ادامه میدهند و با آن کنار می آیند. اما در برخی تاثیر عمیق و در برخی تاثیر سطحی میگذارد. مشاوره خانواده آویژه پیشنهاد میکند پس از هر حادثه یا سانحه حتما به یک روانشناس مراجعه شود. این اختلال بعد ازمدتی ممکن است منجر به اختلال شخصیت شده و باعث دگرگونی شخصیت فرد شود. مشاوره روانشناسی بعد از هر حادثه از این اختلال پیشگیری میکند.
علائم اختلال استرس پس از سانحه
علائم اختلال استرس پس از سانحه به صورت های مختلف جلوه میکند. افسردگی، در خود تنیدگی، بیقراری، ترک کار، ترک علایق و امور زندگی همراه با اضطراب و هیجانات منفی. علائم اختلال استرس پس از سانحه ممکن است درونی و پنهان باشد. این اختلال بر روح و جسم فرد تاثیر خواهد گذاشت. ریزش مو، از دست دادن طراوت و شادابی، درد گرفتن عضلات حتی در حد اسپاسم و ضعیف شدن قوای جسمانی. علائم اختلال استرس پس از سانحه بیشتر به صورت رفتاری بروز میکند. ترس و وحشت شدید، نامنظم شدن خواب به صورت کابوس دیدن و پریدن از خواب و فوبیا.
تعریف اختلال استرس پس از سانحه
تعریف اختلال استرس پس از سانحه بروز مشکلات روحی و جسمی به صورت های پیدا و پنهان در فرد است. که فرد یا دچار سانحه شده و یا حادثه ای را از نزدیک دیده است. این سوانح ممکن است طبیعی بوده یا به دست انسان اتفاق بیفتد. برای تعریف اختلال استرس پس از سانحه به چند حادثه اشاره میکنیم. حوادث طبیعی از قبیل سیل، زلزله، آتش سوزی و غیره. حوادثی مانند تصادف و انفجار ترقه هم در ایجاد اختلال دخیل هستند. اتفاقاتی چون ربوده شدن فرد به وسیله آدم ربایان، تجاوز جنسی، تهدید با سلاحهای سرد و کیف قاپی هم باعث بروز این اختلال میشوند. در تعریف اختلال استرس پس از سانحه یادی میکنیم از جنگ و جنگاوران. این اختلال در میان رزمندگان به شدت رواج دارد. انفجار مین، خمپاره و دیدن پیکرهای زخمی و شهادت همرزمان و دوستان.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه
تشخیص ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه فقط از عهده کارشناسان برمی آید. زیرا هر حادثه و یا سانحه بر روی همه تاثیر میگذارد. ولی این اثر پس از مدتی رفع شده و فرد با آن کنار می آید. ابتلا به اختلال استرس پس از حادثه برای کسانی تعریف میشود که عوارض روحی و جسمی ماندگار دربرداشته باشد. یعنی بیش از یک ماه بیمار با این عوارض همراه باشد. در این صورت لازم و ضروری است به یک روانشناس مراجعه نموده و در صدد بهبود بیماری برآید. اطرافیان بیمار نیز با مشاوره به او کمک نمایند.
نکاتی که لازم است هر فرد در مواجهه با این اختلال بداند. اگر خود دچار شدید به هیچ عنوان زندگی روزمره خود را ترک نکنید. به تفریحات خود ادامه دهید. از کسانی که برای شما یاد آور حادثه هستند دوری نکنید. با نزدیکان خود در مورد حادثه حرف بزنید. بپذیرید که برای هرکسی ممکن است چنین حوادثی پیش بیاید. با خود تکرار کنید که زندگی ادامه دارد و من باید با این اتفاق کنار بیایم. از تغذیه سالم و به موقع غافل نشده و آن را ترک نکنید. راه های درمان را در پیش بگیرید و خود را موظف به عمل نمایید.
نشانه های اختلال استرس پس از سانحه
نشانه های اختلال استرس پس از سانحه عبارتند از برآشفتگی عمومی، یادآوری خاطرات تلخ حادثه البته در ذهن. ترک امور روزمره زندگی، ترک علایق و تفریحات. از دیگر نشانه های اختلال استرس پس از سانحه میتوان به افسردگی، در خود ماندگی و هیجانات کاذب منفی اشاره کرد. بیمار همیشه از تکرار حادثه برای خود و اطرافیانش هراس دارد. او از دیگران بیزار میشود و رفتارش با پرخاشگری همراه است. به سختی با دیگران ارتباط برقرار میکند. گاهی دچار واپسروی رشدی میشود. شب ادراری، مکیدن انگشتان و حتی رفتار های کودکانه. دوری از اماکن و کسانی که حادثه را برای او یاداوری میکنند. این علائم اگر بیش از یک ماه برای فرد تکرار شوند فرد بیمار شده و باید درمان شود.
مشکلات اختلال استرس پس از سانحه
مشکلات اختلال استرس پس از سانحه تمام زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. البته هفته های اول پس از حادثه طبیعی است که فرد با اختلالاتی همراه باشد. اما باز هم پیشنهاد میشود حتما به یک روانشناس مراجعه نمایند. از تاثیر این اختلال در فرد بکاهند تا فرد آسیب دیده با سلامت به زندگی عادی خود ادامه دهد. از مشکلات اختلال استرس پس از سانحه میتوان به آزار اطرافیان اشاره نمود. فرد با نا آرامی و پرخاش باعث رنجش دیگران شده و زندگی آنان را با استرس همراه میکند. مشکلاتی چون ناتوان شدن در مسائل مالی، ضعف عمومی، مختل شدن اساس زندگی و پریشانی روانی با این اختلال بوجود می آیند.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
درمان اختلال استرس پس از سانحه
درمان اختلال استرس پس از سانحه با روان درمانی، دارو درمانی و کسب مهارتهای کنترل بیماری امکان پذیر میشود. درمان اختلال استرس پس از سانحه با خود مراقبتی و اقدام به موقع میتواند پیشرفت خوبی داشته باشد. تا بیمار خود نخواهد درمان شود هیچکس به تنهایی قادر به مداوای وی نخواهد بود. شرکت در جلسات مشاوره، استفاده به موقع از داروها و مراقبت از جسم و روان در بهبود بیماری تاثیر دارد. مواجهه سازی با کمک مشاور نیز در درمان موثر است. بیمار هرچقدر از مکان حادثه دوری کند بیماریش وخیمتر میشود بهتر است با آرامش و کمک او را به مکان حادثه برده و بگذاریم در مورد آن حرف زده و گریه کند. انرژی های درونی را رها نماید تا به آرامش برسد.
در برخی موارد دیده شده که بیمار نمیخواهد حادثه را باور کند تا جاییکه فکر میکند اتفاقی نیفتاده است. در این موارد حادثه را به او بقبولانید البته با کمک مشاوران متخصص. افراد خانواده نیز با مشاوره گرفتن و برخورد صحیح میتوانند به درمان کمک بزرگی نمایند. دیده شده که فردی برای دلسوزی حرفی میزند و باعث انزوای بیشتر بیمار میشود. مثلا او عزیزی را در یک سانحه از دست داده و اطرافیان برای اینکه برای او یاداوری نشود اورا از حرف زدن باز میدارند. یا به او میگویند این موضوع آنقدرها اهمیت ندارد. بیمار احساس تنهایی نموده و منزوی میشود. اما با مشاوره از باید ها و نبایدها مطلع شده و برخوردی صحیح خواهند داشت. مرکز مشاوره آویژه برای شما صحت و سلامت آرزو دارد.
سوالات متداول
آیا ژنتیک در اختلال پسا ضایعه ای میتوانددخیل باشد؟
بله کسانی که در چینش و تعداد آمینو اسیدهایشان اختلال وجود دارد در ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه یا پسا ضایعه ای زمینه مساعدتری دارند و تداوم و ابتلا به بیماری در آنها شدیدتر و بیشتر است.
چگونه میتوان به این افراد کمک کرد؟
اولا اگر قصد کمک دارید حتما مشاوره بگیرید. دیگر آنکه برای داشتن خوابی راحت و آرامش روان به آنها کمک کنید. از فریاد زدن، پرخاش و رفتار های استرس زا جدا خود داری نمایید. به درد دل ها و حرفهایشان بخوبی گوش کنید و بگذارید تمام آنها را بیان کنند. با بردن به مکانهای تفریحی و هنری روح آنها را باز سازی نمایید.
احساس گناه در این بیماران چگونه تعریف میشود؟
این بیماران ممکن است احساس گناه یا شرمندگی نمایند. در این صورت با انقباض ماهیچه ای موجب بروز اسپاسم های عضلانی میشوند که مرتب به آنها باید یادآوری نماییم آنها مقصر نیستند و این حادثه برای هرکسی جز آنها نیز ممکن بود بوجود بیاید.
خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه
برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه فرمایید .
در این راستامرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژهخدمات متنوعی را در زمینهمشاوره اختلال خواب در کودکانبه شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد .