کانال تلگرام اخبار نظام وظیفه آویژه

برای دسترسی آسانتر به مطالب سایت به کانال تلگرام روانشناسی آویژه بپیوندید (کلیک کنید).

اینستاگرام آویژه

مطالب ما را در اینستاگرام دنبال کنید ( کلیک کنید)

روانشناسی تربیت کودک 4 ساله + نحوه برخورد با کودک در سن چهار سالگی

روانشناسی تربیت کودک 4 ساله
3.4/5 - (17 امتیاز)

پدر و مادر یک کودک 4 ساله بودن می تواند یک تجربه شگفت انگیز و هیجان انگیز باشد. بچه های چهار ساله آدم های کوچک خلاق و متفکری هستند. والدین در این سن باید خود را برای صحنه ای آماده کنند که بازی های تخیلی کودک شان به اوج خود می رسد. در 4 سالگی شما می توانید مکالمات کامل تر و جذاب تری با کودک خود داشته باشید. مهارت های حرکتی ظریف کودک 4 ساله شما روز به روز بهبود می یابد.

اگر تربیت فرزند 4 ساله خود را چالش برانگیز می‌ دانید، دیگر تنها نیستید. مشاوران مرکز مشاوره رواشناسی آویژه اطلاعات کاملی در رابطه با آنچه که باید در مورد رشد و تکامل کودک 4 ساله خود بدانید، نگارش کرده اند. امید است برای شما مفید باشد.

مشاوره حرفه ای تخصص ماست
شما میتوانید برای مشاوره و تراپی در زمینه روانشناسی تربیت کودک 4 ساله + نحوه برخورد با کودک در سن چهار سالگی با بهترین روانشناسان مرکز مشاوره خانواده آویژه تماس حاصل نمایید. ساعت پاسخگویی ۹ صبح الی ۱۲ شب.

برای مشاوره تلفنی فوری داخل کشور روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاوره تلفنی فوری

جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور

برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری

مشاوران آویژه
پاسخگوی شما هستند

رشد شناختی کودک 4 ساله

کودک در این سن به یک بچه پر حرف تبدیل می شود. تا 4 سالگی، کودک شما باید بتواند جملات را به صورت کامل بکار ببرد و مکالمات پشت سر هم داشته باشد.

از نظر روانشناسی کودک چهار ساله، صحبت های فرزند شما باید در این سن برای یک فرد غریبه کاملا قابل درک باشد. از طرفی فرزند 4 ساله شما باید بتواند دستورات چند مرحله ای را انجام دهد.

مهارت‌های شناختی کودک شما نیز در این سن به سرعت در حال رشد است. کودکان در این سن باید بتوانند بشمارند. همچنین رنگ‌ ها، شکل‌ ها، اعداد و حروف را تشخیص دهند و از ضمایر به‌ طور مناسب استفاده کنند.

کودکان در 4 سالگی کنجکاو بوده و عاشق درک اطلاعات جدید هستند. در این سن از اینکه فرزندتان چقدر می تواند درک کند، شگفت زده خواهید شد. اگر داستانی را برای آنها تعریف کنید یا بخوانید، آنها باید بتوانند قسمت های زیادی از آن را به خاطر بیاورند.

کودکان 4 ساله در ساختن داستان های خود عالی هستند. تخیل آنها در این سن واقعاً در حال اوج گرفتن است.

کودکان چهار ساله در حال یادگیری تفاوت بین «رفتار واقعی» و «رفتار وانمودی» هستند و اغلب در حال توسعه تخیلات خود هستند ( افسانه‌ها و هیولاها).

نحوه برخورد با کودک در سن چهار سالگی

نکات تربیتی زبان و شناختی

فرزند شما در 4 سالگی شروع به درک چگونگی کاربرد زمان می کند.

کودک چهار ساله شما باید بداند که چگونه نام و نام خانوادگی خود را بیان کند.

فرزند در سن 4 سالگی می تواند آهنگ ها و اشعار کوتاه کودکانه را حفظ کرده و بخواند.

او می‌توانند پیش‌بینی کند که در یک داستان یا کتاب چه اتفاقی می‌افتد.

فرزند چهار ساله شما باید با جملات ساده در حدود پنج کلمه صحبت کند و حدود 1000-2000 کلمه را بداند.

آیا کودک چهار ساله شما برای تمرکز کردن و یا یاد گرفتن موضوعی مشکل دارد؟ اگر متوجه این موضوع شده اید که فرزندتان نمی تواند تمرکز کند و یا نمی تواند ذهن خود را مدیریت کند پس حتما مقاله علائم بیش فعالی در کودکان را مطالعه بفرمایید. این مقاله شما را با نشانه ها و راه های تشخیص پیش فعالی در کودکان آشنا می کند.
تربیت کودک 4 ساله

نقاط عطف حرکتی کودک 4 ساله

کودک 4 ساله شما نه تنها قدش بلندتر می شود، بلکه مهارت های حرکتی ظریف و درشت او نیز بهتر می شود. در این سن، شما باید بتوانید بازی های بیرون منزل را با کودک خود انجام دهید، مانند توپ گرفتن و فوتبال بازی کردن.

از نظر رشد بدنی، قد کودکان 4 ساله دو برابر زمان تولدشان می شود! کودک شما با سرعت حدود یک چهارم اونس در روز وزن اضافه می کند. همه این رشد و نمو مستلزم عادات غذایی سالم و خواب خوب است؛ کودک شما همچنان به 11 تا 13 ساعت خواب در هر شب نیاز دارد.

کودک شما هر روز قوی تر و چابک تر می شود.

کودکان در این سن می توانند خوب بدوند و بپرند، اغلب می توانند روی یک پا تعادل داشته باشند و به عقب راه بروند.

بسیاری از بچه ها در این سن شروع به دوچرخه سواری یا اسکوتر می کنند.

اگر کودک خود را برای بازی با توپ بیرون می آورید، او باید بتواند توپ را بالای سرش پرتاب کند و توپ را شوت کند.

کودکان در این سن می‌ توانند از قیچی استفاده کنند، با خودکار بنویسند و از ظروف غذا خوری استفاده کنند.

کودکان در این سن قادر هستند ده ثانیه یا بیشتر روی یک پا بایستند.

اکثر کودکان 4 ساله می توانند بدون کمک لباس بپوشند و در حال یادگیری نحوه مسواک زدن هستند.

کودک 4 ساله شما در حال یادگیری نحوه غذا خوردن البته بدون ریخت و پاش زیاد است و می تواند غذا را له کند.

آنها احتمالاً می توانند ادرار خود را کنترل کنند، اما همچنان ممکن است تختخواب خود را خیس کنند.

نحوه برخورد و رفتار با کودک چهار ساله

رشد عاطفی و اجتماعی کودک 4 ساله

در روانشناسی کودکان چهار ساله می بینیم که آنها شروع به ارتباط بیشتر با دنیای اطراف خود می کنند. البته کودکان 4 ساله همچنان بدخلق و مستعد لجبازی هستند.

در این سن هنوز طبیعی است که کودکان در تنظیم احساسات خود مشکل داشته باشند.

در تربیت کودک چهار ساله خود باید در نظر بگیرید که کج خلقی هنوز امری نسبتاً رایج در این سن است.

پس اگر یک کودک کج خلق و یا پرخاشگر دارید اصلا نگران نباشید. فقط به دنبال راه های مقابله و درمان این پرخاشگری باشید. طریقه برخورد با کودک 4 ساله هنگام عصانیت چگونه باید باشد؟ اگر شما هم به دنبال راهکاری برای درمان پرخاشگری و تربیت کودک 4 ساله خود هستید حتما مقاله روانشناسی برخورد با کودک پرخاشگر را مطالعه بفرمایید.

از نظر اجتماعی، کودکان 4 ساله در مورد دوست یابی چیزهای زیادی یاد می گیرند. آنها شروع به ایجاد پیوندهای واقعی با همسالان خود می کنند.

بچه های این سن احتمالاً چند دوست خیالی نیز خواهند داشت. تخیل آنها در این سن به طور تصاعدی در حال رشد است و بیشتر بازی های آنها خلاقانه است.

کودک شما در این سن، بیشتر از تمایلات جنسی خود آگاه می شود. اما نگران نباشید این امر کاملا طبیعی است.

سعی کنید از عبارات صحیح برای اندام تناسلی (“آلت تناسلی” و “واژن”) به جای تعبیرهای نامناسب استفاده کنید.

ممکن است متوجه شوید که کودکتان در این سن با اندام جنسی خود ور می روند. می توانید به آنها آموزش دهید که خود را در جمع لمس نکنند.

هرگز کودک خود را به خاطر لمس کردن اندام جنسی اش ماخذه و تنبیه نکنید. یا اگر نیاز به تنبیه دارد سعی کنید از روش های مناسب و تاثیر گذار برای تربیت فرزند خود استفاده کنید. بهترین تنبیه برای تربیت کودک 4 ساله چیست؟ اگر شما نیز در زمینه روش مناسب تنبیه کودک سوال دارید، پیشنهاد می کنیم این مقاله کارشناسان آویژه را بخوانید: بهترین روش تنبیه کودک

آموزش تربیت کودک 4 ساله

چگونه کودک 4 ساله را تربیت کنیم؟

به عنوان والدین یک کودک 4 ساله، ممکن است در مورد نقش خود در تربیت فرزندتان سؤالاتی داشته باشید. کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای کمک به شکوفایی و رشد فرزندتان انجام دهید. مشارکت در مکالمه با آنها تا حد امکان، خواندن کتاب برای آنها و حمایت از علایق آنها گام های ساده ای است که می توانید بردارید.

در این سن که فرزند شما میلیون ها سوال در ذهن خود دارد. پاسخ به سؤالات آنها با مواد آموزشی (کتاب، رسانه های مناسب، فعالیت ها) ایده خوبی است.

شما می خواهید ساختاری برای تربیت فرزند خود در این سن ایجاد کنید و تکنیک های انضباط مثبت را اعمال کنید. کودکان چهار ساله قادر به درک قوانین و آداب و رسوم اجتماعی هستند، اما به یاد داشته باشید که آنها هنوز در حال یادگیری این مسائل هستند. بنابراین طبیعی است، اگر در طول این مسیر به راهنمایی و کمک شما نیاز داشته باشند.

می‌توانید به فرزندتان آموزش دهید تا کارهای اولیه خانه را انجام دهد، مانند چیدن و پاک کردن میز. این شیوه تربیت به کودک شما کمک می کند تا حس مثبتی در مورد ارزشمندی خود داشته باشد. از طرفی در این سن، شما باید اطمینان حاصل کنید که فرزندتان فعالیت بدنی زیادی دارد.

چگونه کودک 4 ساله خود را ایمن نگه داریم؟

کودک 4 ساله شما بسیار مستقل تر و تواناتر از گذشته به نظر می رسد. اما هنوز هم بچه کوچکی است و برای بیشتر فعالیت های خود به نظارت و راهنمایی بزرگسالان نیاز دارد. باید فرزندتان را در مورد مواردی مانند استفاده ایمن از قیچی و نحوه انجام فعالیت‌هایی مانند توپ زدن بدون آسیب رساندن به خود یا دیگران راهنمایی کنید.

به زودی پس از اینکه فرزند شما 4 ساله شد، باید برای واکسن به پزشک مراجعه کنید. کودکان بین 4 تا 6 سال چندین واکسن دریافت خواهند کرد که ممکن است شامل واکسن DTaP، واکسن MMR، واکسن IPV (فلج اطفال) و واکسن واریسلا باشد. همچنین ممکن است به کودک شما واکسن آنفولانزا پیشنهاد شود.

نکات ایمنی مهمی مانند پوشیدن کلاه ایمنی در حین دوچرخه سواری، استفاده از صندلی کودک در ماشین، استفاده از کرم ضد آفتاب و اهمیت نظارت دقیق بر کودکتان در نزدیکی آب و خیابان ها را باید رعایت کنید.

لجبازی کودک 4 ساله را چگونه مدیریت کنیم؟ شما هم قطعا برای تربیت کودک خود هنگام لجبازی های او به مشکل خورده اید. پیشنهاد می کنیم مقاله نحوه برخورد با کودک لجباز را بخوانید.

روش های برخورد با کودک 4 ساله

چه زمانی باید نگران کودک 4 ساله خود باشید؟

نشانه های خاصی وجود دارد که نشان می دهد کودک شما ممکن است دچار مشکلاتی در رشد باشد. در این سن باید نگران کودکان خود باشید اگر:

اگر بچه‌ها به صورت مشارکتی بازی نکنند یا در تعامل با همسالان خود یا سایر کودکان مشکل داشته باشند.

اگر گفتار کودکان در این سن غیرقابل درک باشد یا اینکه آنها برای پیروی از دستورالعمل ها یا درک دستورات مشکل داشته باشند.

اگر کودک شما نمی تواند بپرد یا در نوشتن یا خط خطی کردن مشکل دارد.

اگر کودک شما اصلاً نمی تواند خودش لباس بپوشد.

اگر کودک شما هنوز چندین بار در شب بیدار می شود.

اگر کودک شما علاقه‌ مند به بازی با دیگران و معاشرت با افراد خارج از خانواده نیست.

اگر کودک شما از ضمایر به درستی استفاده نمی کند.

یا اگر به نظر می رسد که نمی توانند داستان هایی را که به او گفته شده به خاطر بیاورد، در نظر داشته باشید که با مشاور کودک خود تماس بگیرید.

در نهایت، اگر مهارت‌های فرزندتان به نحوی پسرفت کرده است، این یک علامت هشدار دهنده است که ممکن است مشکلی وجود داشته باشد.

برخی به شما می گویند که تربیت کودک 4 ساله بسیار راحت تر است. در حالی که درست است که کودکان 4 ساله معمولا معقول تر از کودکان 2 یا 3 ساله هستند. اما آنها هنوز بچه های کوچکی هستند و گاهی اوقات ممکن است تربیت کردن آنها دشوار باشد. از جهاتی مهارت‌های کلامی آن‌ها باعث می‌شود حتی در مورد کوچک‌ ترین چیزها بیشتر بحث کنند.

حال که اطلاعات کاملی در مورد تربیت و رفتار با کودک 4ساله بدست آوردید، اگر سوالاتی در مورد تربیت کودک 5 ساله و اینکه چه چیزهایی باید در این رابطه بدانید و خصوصیات کودک چهارساله دارید، حتما مقاله تربیت کودک 5 سالهرا بخوانید.

سوالات متداول

کودک در 4 سالگی چه کاری باید انجام دهد؟

در این سن، کودک شما باید بدود، بپرد، توپ را پرتاب کند و لگد بزند، بالا برود و به راحتی تاب بخورد. سایر نقاط عطف حرکت و مهارت‌های دست و انگشتان که ممکن است فرزند شما در سن 4 سالگی به آن دست یابد عبارتند از: توانایی: بیش از 9 ثانیه روی یک پا بایستد و پرش کند.

چه زمانی باید نگران رفتار کودک 4 ساله خود باشم؟

اگر کودک شما رفتار نامطلوب مداومی از خود نشان می دهد که خود یا سایر کودکان را در معرض خطر قرار می دهد، بهتر است با مشاور کودک خود صحبت کنید. فرزند شما ممکن است نیاز به ارزیابی حرفه ای داشته باشد یا نیازهای خاصی داشته باشد که باید در تربیت کودکتان لحاظ کنید.

مشاوره کودک آویژه

در این مقاله که توسط بهترین مشاوره خانواده آویژه نگارش شده، در خصوص تربیت کودک 4 ساله، نکاتی بیان شده است. اگر شما هم دیدگاه و نظراتی دارید و در این مقاله به آن پرداخته نشده است، از شما تقاضا داریم تا آن را در بخش دیدگاه های پست بنویسید تا دیگران هم از آن بهره ببرند و از سوی دیگر در مقاله دیگری در حیطه روانشناسی رفتار با کودکان 4 ساله به صورت اختصاصی به آن پرداخته شود.

برای نکات بیشتر در مورد روانشناسی و خصوصیات کودک 4 ساله، لطفاً با مرکز ما تماس بگیرید. ما خوشحال می شویم به شما کمک کنیم!

براي مشاوره در زمينه روانشناسی تربیت کودک 4 ساله + نحوه برخورد با کودک در سن چهار سالگی

از مشاورين مشاوره خانواده و روانشناسي آويژهاز سراسر کشور

با ۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶ تماس بگيريد

نظرات

- 16 نظر:

  1. ممنون از توضیحات تون
    اگر کودک چهار ساله تمایل به برقراری ارتباط با همسن خود نداشته باشه چکار باید انجام بدیم؟
    علتش هم اینه که طبیعتا بچه ها تو این سن شیطنت بیشتری دارن ولی خودش آرومه و میترسه تو این شیطنت بچه های اطرافش آسیبی بهش برسه…

  2. سلام وقت بخیر ممنون از مطالب مفیدتون

    پسرم ۳ سال و ۱۰ ماهشه ،توانایی پوشیدن لباسهای راحتی را داره ولی تنبلی می‌کنه و نمیپوشه چطور باهاش رفتار کنیم ؟

  3. سلام،کاش کمی هم چگونگی رفتار با کودکان طلاق مخصوصن بچهایی که اصلن محبت مادرو ندیدن صحبت میشد،سپاس

  4. سلام ‌کاش در مورد کودکان طلاق وتنها مخصوصن بچهایی ‌که اصلن محبت مادرو ندیدن صحبت میکردید

  5. سلام وقتتون بخیر دختر چهارساله دارم که حرف زدنش خیلی کامل نیست یعنی درحد آدم بزرگا نیست. و با بچه ها دوست داره بازی کنه اما بازی هاشون رو بلدنیست مثلا دخترا خاله بازی میکنن این بلدنیست. شعرهم درحد توپ قلقلی و تاب عباسی و عموزنجیرباف بلده خیلی کامل هم نمیخونشون.
    امت کارتونی رو ک دوبار ببینه همه دیالوگاشون رو حفظ میشه. دستشوییش رو میگ اما خودم هم باید کمکش کنم تنهایی نمیتونه بره دستشویی
    اسم و فامیلشو بلده اسم مامان باباش اسم خاله و دایی هم میگه
    رنگا هم قرمز و ابی و زرد رو از روی برگه که رنگ هارو براش میکشم میگم هررنگ رو بزار توی لیوانش تصور تصویری بلده اما بعد لباسش میگ چ رنگه یادش میره. نمیدونم دخترم طبیعیه یان؟
    مثلا چیزی میخاد بهش میدم میگه ممنون یا میریم حمام میگ عافیت باشه. وقتی میخام سبزی تمیز کنم میگ مامان منم کمک کنم
    اما میترسم رشدش تاخیر داشته باشه نظرتون چیه

  6. سلام،وقت بخیر،ممنون از مطالب آموزنده ای که ارائه کردید،پسرم چهار ساله ام موقع بازی با همسالان خودش اکثرا میخواد اسباب بازی که دست اوناست رو بگیره یا مثلاً باهاشون دعوا کنه،باید نگران باشم؟

  7. سلام
    خسته نباشید
    متشکر از راهنمایی هاتون
    پسر‌۴ساله‌داریم‌که‌با‌یک‌پسر‌حدودا۵ساله‌دوست‌هستند‌مه‌متاسفانه‌دیروز‌مشاهده‌‌کردم‌دوتاشون‌تو‌یه‌گوشه‌دارن‌با‌قسمتهای‌خصوصی‌بدن‌یکدیگر‌بازی‌میکنند‌البته‌این‌رفتار برای‌بار‌دوم‌‌مشاهده‌شده
    ‌لطفا راهنمایی فرمایید
    باتشکر

  8. سلام وقتتون به خیر من یه پسر ۴ ساله دارم خیلی لجبازه حرف گوش نمیکنه سریع ناراحت میشه میزنه زیر گریه خیلی کم توقع شده نمیتونم کنترلش کنم خواهش میکنم راهنمایی کنید

    1. دختر منم واسه هرچیزی گریه میکنه. مثلا اگه اب بخواد با گریه میگه اااااااب میخوااااام . دیگه خسته شدم از گریه هاش

      1. سلام دخترم چهار سال و دوماهه است خیلی وابسته است
        هیچ کلاسی نمیره هرجا بگید بردم ورزشی زبان کلاس نمیره چیکارش کنم

  9. سلام صبحتون بخیر وپرازآرامش
    عالی بود کاش درموردبچه های طلاق صحبت داشته باشید و چگونگی رفتار بااین بچه‌ها

    1. سلام من به پسر ۴ ساله دارم به شدت بی ادبی میکنه وکارهاش عمدی هست مثلا به بزرگ‌تر ها یا حتی بچه تف میکنه چیزی دستش باشه محکم پرت میکنه دست بزن داره واقعا موندم چطوری باهاش رفتار کنم در حالی که من همش بامهربونی براش توضیح میدم ولی انگاراصلا نمیفهمه کارش زشته

      1. به نظر من زمانی که این کارها رو انجام میده حواسشو سریع پرت کنین تا اون لحظه یادش بره

        1. اینجوری دوچار اختلال توجه میشه اتفاقا باید در مورد موضوع باهاش صحبت کرد و گفت که این کار زشته و نمیخوام دیگه این کارت رو تماشا کنم تا بچه متوجه کارش بشه شاید صدها بار باید تکرار بشه در لحظه های مختلف با جملات مختلف مهربان اما قاطع

  10. خیلی اطلاع رسانیتون خوب بود
    کاش بیشتر درمورد کودکان اروم صحبت میکردید

    1. کودکان افسرده سر تو گوشی که عاملش والدین و تک فرزندی و عدم تحمل و حوصله و بازی والدین با بچه هاست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

براي تماس با مشاور کليک کنيد!

آیا به مشاوره فوری نیاز دارید؟

 

مشاوره حضوری 👉

مشاوره تلفنی فوری👉