کانال تلگرام اخبار نظام وظیفه آویژه

برای دسترسی آسانتر به مطالب سایت به کانال تلگرام روانشناسی آویژه بپیوندید (کلیک کنید).

اینستاگرام آویژه

مطالب ما را در اینستاگرام دنبال کنید ( کلیک کنید)

در مورد روانشناسی کودکان استثنایی بیشتر بدانید

در مورد روانشناسی کودکان استثنایی
4/5 - (5 امتیاز)

روانشناسی کودکان استثنایی

روانشناسی کودکان استثنایی  نشان داده یک کودک استثنایی ، کسی است که از لحاظ جسمی ، ذهنی و مخصوصا از رشد و توسعه طبیعی مشخص شده فاصله بسیار داشته باشد یعنی پایینتر باشد بطوری که از برنامه کلاس درس معمولی بهره مند نشود و نیاز به درمان ویژه در مدرسه مخصوص داشته باشد . کودکان استثنایی از دیدگاه مبحث روانشناسی کودکان استثنایی از انواع مختلف موارد زیر هستند :

  • کودکان با معلولیت شنوایی
  • کودکان با بیماریهای خاص
  • کودکان دارای معلولیت روانی
  • کودکان دارای معلولیت یادگیری
  • کودکان دارای نقص گفتاری

ویژگی های کودکان استثنایی

ویژگی های کودکان استثنایی با توجه به انواع معلولیت گفته شده در روانشناسی کودکان استثنایی  شامل موارد زیر است :

  1. آن ها صفات جسمی و روحی غیر معمول و متفاوت با کودکان عادی دارند .
  2. معمولا در سنین پایین علائم خود را نشان میدهند .
  3. یک کودک استثنایی از لحاظ جسمی ، ذهنی ، احساسی و اجتماعی از رشد و توسعه طبیعی بهرمند نمیشود .
  4. یک کودک استثنایی کسی است که نمیتواند از برنامه های آموزشی معمول در کلاس درس بهره مند شود .
  5. یک کودک استثنایی نیاز به اصلاح شیوه های مدرسه دارد و نیاز به نحوه تدریس خاصی در مدرسه برای توسعه حداکثر ظرفیت خود دارد .

بیشتر بدانید

نکات روانشناسی کودکان استثنایی

نکات روانشناسی کودکان استثنایی  شامل مباحث بسیاری است اما در ابتدا به توضیح مختصری از انواع کودکان استثنایی میپردازیم . با توجه به روانشناسی کودکان استثنایی و مباحث پزشکی معلولان شنوایی کودکانی هستند که مکانیسم شنوایی آسیب دیده دارند و در گفتار و زبان دچار مشکل میشوند . کودکان دارای معلولیت ممکن است از نظر شنوایی کاملا ناشنوا باشند . کودکان مبتلا به نقص بینایی کسانی هستند که دچار مشکلات بینایی هستند . بعضی میتوانند چاپ بزرگ را بخوانند ، در حالی که برخی از آنها با از دست دادن کامل بینایی از طریق روش های بصری نمیتوانند تدریس شوند . کودکان عقب مانده ذهنی کسانی هستند که دارای سطح پایین عملکرد فکری هستند . دسته های مختلفی از کودکان مبتلا به اختلالات ذهنی وجود دارند که عبارتند از :

  • عقب ماندگی ذهنی آموزشی (EMR)
  • عقب ماندگی ذهنی تمرینی (TMR)
  • عقب ماندگی کارایی ذهنی (CMR)

دیگر دسته های کودکان استثنایی

با توجه به نکات روانشناسی کودکان استثنایی کودکان دارای معلولیت یادگیری مثل سایر کودکان در عملکرد فکری هستند . آنها عقب مانده ذهنی نیستند ، نه در املا و خواندن و نوشتن نه در درک ، مشکل آنها ناشی از اختلالات مغزی ، احساسات و اختلالات رفتاری است . چنین کودکانی نیاز به تکرار و تمرین ، مدل سازی و آموزش جسمانی دارند . کودکان دارای معلولیت گفتار در صحبت و نوشتن تمایل به حذف ، تحریف ، اضافه کردن و یا جایگزین کلمات عبارات دارند ، ادای حروف آنها آرام است و یا شکاف طولانی در صحبت کردن و جملات برای آنها وجود دارد . مثل کودکان دچار لکنت زبان . کودکان با بیماریهای خاص نیاز به اقدامات احتیاطی ویژه در مدرسه و حمایت های پزشکی دارند . صرع ، مشکلات دیابتی ، آسم و کم خونی بعضی از بیماری های ویژه در این کودکان است .

در مورد روانشناسی کودکان استثنایی

مشاوره و روانشناسی کودکان استثنایی

مشاوره و روانشناسی کودکان استثنایی به ما میگوید که تمام کودکان نیازهای اساسی خاصی دارند . نیازهای این کودکان اغلب با مشکلات خاصی همراه است . نیازها و مشکلات کودکان مشابه و در عین حال متفاوت از کودکان استثنایی است . نیازها و مشکلات کودکان استثنایی نیز بستگی به جهت و میزان انحراف آنها از الگوی رشد کودکان عادی و نوع استثنایی آنها دارد . هرچند نیاز و مشکلات کودکان استثنایی با ویژگی های آنها مرتبط است ، آنها نیازمندی ها و مشکلات خاصی مانند نیاز به آموزش مناسب ، نیاز به عملکرد مستقل ، نیاز به احترام به فردیت و غیره دارند . دانش آموزانی که از لحاظ ذهنی عقب مانده اند ، کسانی هستند که دارای حداقل یادگیری تحصیلی در موضوعات مختلف در مدرسه هستند . چنین کودکان دارای مشکلات سازگاری اجتماعی هستند و نیاز به مدارس مخصوص کودکان استثنایی هستند .

مشاوره و روانشناسی کودکان استثنایی همچنین اذعان میدارد کودکان معلول مانند کودکان غیر معلول به جز اختلالات خاص خود نیازمند محبت هستند . به عنوان مثال ، یک کودک نابینا مثل هر کودک دیگر است ، به جز اینکه توانایی دیدن ندارد . از مهمترین نکات روانشناسی کودکان استثنایی این است که کودکان دارای معلولیت دارای یک حق اساسی برای زندگی و مشارکت کامل در تمامی تنظیمات و برنامه هایی هستند که به صورت طبیعی در زندگی هر فردی رخ میدهد . اما آگاهانه یا ناآگاهانه ، همه ما تمایل داریم که آنها را در مدرسه ، خانه ، محل کار و یا حتی در جامعه منزوی کنیم . در مشاوره روانشناسی برای این کودکان ما فهمیدیم که نادیده گرفتن شدن و احساس اضافی بودن ضربات روحی شدیدی را در این کودکان باعث میشود .

مطالب روانشناسی کودکان استثنایی

مطالب روانشناسی کودکان استثنایی را مختصرا در متون بالا بیان کردیم . اکنون با توجه به نکات روانشناسی کودکان استثنایی  باید بدانید که کودکان معلول دارای میل قوی برای عملکرد مستقل هستند . امروزه و در جوامع بشری ما به جای کمک به آنها برای به حداکثر رساندن فعالیت مستقل آنها در محیط عادی ، آنها را به دیگران وابسته میکنیم . شاید به همین دلیل است که بسیاری از کودکان معلول نابینا و ارتوپدی توانایی انجام مستقل کارها را ندارند . یکی از اهداف آموزش ویژه ، آموزش مهارت های خودآموزی کودکان ، مهارت های زندگی روزمره ، مهارت های حرفه ای و کمک به آنها برای مدیریت امور خود به صورت مستقل در طول بزرگسالی است . چرا که آنها انسان هایی با ظرفیت یادگیری مهارتی مخصوص به خود هستند .

با توجه به مطالب روانشناسی کودکان استثنایی مهم است که بدانید کودکان زیادی در سراسر جهان وجود دارند که از هنر ها و ظرفیت های علمی بیشتری از کودکان عادی برخوردارند . آنها را میتوانید با یک سرچ کوچک در نرم افزار گوگل گوشی همراه خود به راحتی مشاهده کنید . با توجه به روانشناسی کودکان استثنایی این کودکان بسیار حساس هستند و همنوعان ما هستند و تنها به دلیل معلولیت ذهنی یا جسمی از جامعه انسانی متفاوت نیستند . این کودکان به محبت بسیار احتیاج دارند و نیازمند پیگیری های والدین خود هستند . روانشناسی کودک نشانگر نقش مهم والدین در روحیه فرزندان استثنایی است سعی کنید نقش مهم خود را در هدف بخشی و بهتر کردن کیفیت زندگی کودک استثنایی خود فراموش نکنید .

بیشتر بدانید

تربیت و روانشناسی کودکان استثنایی

تربیت و روانشناسی کودکان استثنایی نیز امری بسیار مهم است چرا که این کودکان هم نیاز به رشد و تعالی در مسیر زندگی خود هستند . یک کودک استثنایی صرف نظر از اینکه چه معلولیتی دارد و چه چیزی را از دست داده ، شخصیت خود را دارد . او فکر میکند ، یاد میگیرد و به شیوه خود با محیط سازگار است . او توانایی زندگی بهتر و بهبود سطح عملکرد خود را در جامعه دارد .در مشاوره و روانشناسی کودکان استثنایی معلمان باید بر توانایی کودک اعتماد داشته باشند . در مدرسه ، کودکان استثنایی فرصتی برای بیان کامل خود ندارند . فردیت آنها سرکوب میشود و بارها توسط معلمان مجازات میشوند . این کودکان به توجه و محبت چندین برابر یک کودک عادی نیاز دارند .

روش های مفید

در تربیت و روانشناسی کودکان استثنایی والدین باید بتوانند خونسردی و آرامش خود را حفظ کنند و بسیار صبور باشند چرا که این کودکان نیاز به تمرین و تکرار بسیار از جانب آموزگاران و والدین خود دارند . سعی کنید در این امر از یک پرستار کودک یا یک آموزگار توانمند کمک بگیرید تا بتوانید به بقیه امور زندگی روزمره تان نیز برسید . در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در مبحث روانشناسی کودکان استثنایی با یک مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی ارتباط برقرار کنید .

خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه

لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .

در این راستا مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه روانشناسی کودک به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد .

منبع:  Exceptional Learners – Education and Psychology of the …

براي مشاوره در زمينه در مورد روانشناسی کودکان استثنایی بیشتر بدانید

از مشاورين مشاوره خانواده و روانشناسي آويژه از سراسر کشور

با ۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶ تماس بگيريد

 

نظرات

- 5 نظر:

  1. سلام ، دختر تقریبا سه ساله دارم( دو سال و ده ماه ) که سندرم داون هست و کاملا متوجه همه دستورات می‌شود و انجام می‌دهد ، اشیا زیادی را میشناسد، کل اعضای بدن از مژه تا ناخن و دست مو پا همه را میشناسد ، کلمات زیادی را با درک کامل نام میبرد ، آدرس منزل اقوام را بلد هست یعنی چند کوچه مانده که مثلا ب منزل خاله اش برسیم اسم خاله اش را می آورد و به سمت منزل آنها اشاره می‌کند ، رنگ‌های اصلی را میشناسد ، مداد را خیلی قشنگ در دست می‌گیرد و دایره و خط افقی عمودی و نقطه میکشد . لوزی ، دایره ، مثلث ، مربع و مستطلیل را میشناسد هیچ مشکل جسمی ندارد ، مشکلات رفتاری هم ندارد . حتی علاقه زیادی به در اجتماع بودن دارد و در کار منزل علاقه زیادی به کمک کردن دارد ،آیا اگر تا قبل از مدرسه رفتن تحت آموزش ویژه ذهنی و گفتار درمانی باشد امیدی هست بتواند به مدرسه عادی برود؟؟ چون واقعا باهوش است فقط از لحاظ گفتار عقب هست

  2. باسلام وخسته نباشید مطالب شما بسیار خوب ومفید بود من حقیقتش39 سالمه ودر مدارس استثنایی تحصیل کردم تا دوم راهنمایی نوع معلولیتم کم توان ذهنی و مشکل بینایی واعصاب است من چندسالیه با معلم خودم که در مداراستثنایی تدریس میکرد روابط حسنه با تلفن دارم متاسفانه من نمی توانمک باایشان رابطه داشته باشم البته در زندگی شخصی خود گرفتار است ولی مچنان بااوارتباط خوبی دارم از طریق تلن خانواده من براین باورند بامعلمی که خودش کودک کم توان داردوگرفتاراست خیلی من به شخصه وابستگی دارم ولی فکرمیکنم وقتی باایشان رابطه تلفنی دارم وراهنمایی میکند معلممخانواده ام سعی دارند مرا از وابستگی به معلمم خود داری کنم حال به من بگویید چگونه می توانم دوباره باایشان رابطه داشته باشم صحبتها ومشاوراتم رابکنم وچطور میشود خانواده من کوتاه بیایند ودوباره رابطه ها برایم شکل بگیرد باتشکر ازشما وهمکارانتان

    1. سلام امیدوارم همیشه سرزنده باشید.
      دلیل مخالفت خانواده شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

براي تماس با مشاور کليک کنيد!

آیا به مشاوره فوری نیاز دارید؟

 

مشاوره حضوری 👉

مشاوره تلفنی فوری👉