کانال تلگرام اخبار نظام وظیفه آویژه

برای دسترسی آسانتر به مطالب سایت به کانال تلگرام روانشناسی آویژه بپیوندید (کلیک کنید).

اینستاگرام آویژه

مطالب ما را در اینستاگرام دنبال کنید ( کلیک کنید)

اختلال خوابگردی چیست ؟

اختلال خوابگردی
5/5 - (1 امتیاز)

اختلال خوابگردی somnambulism

اختلال خوابگردی از جمله اختلالات شایع در حوزه خواب میباشد . همچنین اختلال خوابگردی از جمله نگران کننده ترین موضوعاتی است که والدین و اطرافیان فرد مبتلا در مورد آن با پزشک صحبت میکنند . متخصصینی که در حوزه اختلال خواب فعالیت میکنند ، بارها این تجربه را دارند که والدین نگرانی که فرزندشان دچار اختلال خوابگردی است به آنها مراجعه میکنند و میگویند که فرزند ما در خواب راه میرود و خودش را در معرض آسیب قرار میدهد . اختلال خوابگردی از سنین کودکی احتمال وقوع دارد . اما اگر اختلال خوابگردی کودکان درمان نشود و یا این که ناقص درمان شود قطعا در آینده نیز فردی بزرگسال با اختلال خوابگردی را مشاهده خواهیم کرد . در ادامه به علائم و تعریف اختلال خوابگردی خواهیم پرداخت . پس حتما در صورت مشاهده موارد و نشانه هایی که ذکر میشود برای پیشگیری و درمان به پزشک مراجعه شود تا از آسیب ها جلوگیری به عمل بیاید .


بیشتر بخوانید:  اختلال خواب در کودکان


درمان اختلال خوابگردی در بزرگسالان

درمان اختلال خوابگردی در بزرگسالان در حیطه روان پزشکی و روانشناسی از موضوعات مهم به شمار می آید . درمان اختلال خواب گردی در بزرگسالان گویا از طریق تکنیک های روانشناسی و روان درمان گردی بسیار موثر است و روند درمان اختلال خوابگردی در بزرگسالان در جهت مثبت قرار میدهد . اما محققان و مولفان در حوزه خواب روش دارو درمانگری را برای درمان اختلال خواب گردی در بزرگسالان در همه سطوح و موارد موثر میدانند . از طرفی برخی از صاحب نظران نقدی بر عوارض و پیامدهای دارو درمانگری ارائه داده اند . از داروهایی که برای این مورد زیاد توسط روانپزشک ها تجویز میشود میتوان به آمی نپتین اشاره کرد . این قرص را معمولا برای قبل از خواب و به اندازه ۱یا یک نصفه قرص به مدت یک ماه توصیه میکنند . مصرف دارو معمولا به نصف در ماه دوم میرسد و بعد از آن قطع میشود .


بیشتر بخوانید:  اختلال خواب ، درمان و عوارض آن


چیست ؟

درمان اختلال خوابگردی در کودکان

درمان اختلال خوابگردی در کودکان بسیار زیاد برای خانوادهایشان  مهم و حیاتی است . البته که هر پدر و مادری حق دارد که از دیدن خوابگردی کودکش در شب نگران باشد و به دنبال درمان اختلال خوابگردی در کودکان همه مراکز درمانی را زیر پا بگذارد . در ادامه بعضی از درمان های ساده را برای شما باز گو میکنیم :

  • ۳۰دقیقه زودتر از همیشه به رخت خواب بروید چون خستگی و دیر خوابیدن احتمال وقوع این مورد را بیشتر میکند
  • حتما برای کودک خود ساعت مشخص خواب در نظر بگیرید .
  • حتما فشار های روانی و عوامل استرس زا را از کودک خود دور کنید
  • قبل از خواب از دادن مایعات زیاد به کودکتان خود داری کنید تا به خواب راحت او کمک شود .
  • برای کمک به درمان اختلال خوابگردی در کودکان همانگونه ساعت خواب مشخصی را برایشان در نظر میگیریم باید در ساعات مشخص و یکسانی از خواب بیدارشان کنیم .

    بیشتر بخوانید:  خواب آلودگی ، علت و درمان آن


دلایل اختلال خوابگردی

دلایل اختلال خوابگردی میتواند دامنه گسترده ای را دارا باشد . اما ما در ادامه به یک سری دلایل اختلال خوابگردی اشاره میکنیم که از بقیه شایع تر هستند .

  1. خواب کم قطعا با اختلال کم خوابی رابطه نزدیک دارد . هر چقدر کم خوابی بر ما غلبه کند به همان اندازه احتمال خوابگردی ما بیشتر میشود .
  2. مصرف الکل نیز از مواردی است که میتواند در بروز این اختلال بسیار موثر باشد
  3. بعضی از خوابگردی ها در بزرگسالان مربوط به اختلالات روانی است که از کودکی در فرد وجود داشته است .در این مواقع مراجعه به یک مرکز مشاوره و روانشناسی و قرار گرفتن در رونده مشاوره روانشناسی با یک روان درمانگر خوب پیشنهاد میشود تا مشکل شما را از بنیان حل کند .
  4. گاهی نیز اختلالات دیگر خواب مثل نارکولپسی narcolepsi  یا سندرم پاهای بی قرار عامل بروز این مورد هستند .

    بیشتر بخوانید:  درمان کم خوابی و مشکلات ناشی از آن


اختلال خوابگردی

تعریف اختلال خوابگردی

تعریف اختلال خوابگردی منابع علمی به این صورت آمده است : مجموعه ای از حرکات غیر ارادی و در پاره ای از موارد تقریبا هماهنگ مثل ایستادن حرکت کردن یا بر خواستن از جا را اختلال خوابگردی میدانیم . معمولا افراد چیزی از خواب گردی خود به یاد نمی آورند . این اختلال میتواند ناخواسته باعث آسیب رساندن به خود فرد و اطرافیان او بشود . معمولا کودکان و نوجوانان و افرادی که  هیستریک هستند به این اختلال دچار میشوند . و همچنین در تعریف اختلال خوابگردی از افرادی که داری بیماری و یا سابقه صرع هستند نیز نام برده میشود . همانطور که در بالا ذکر شد افرادی که دارای اختلالات خواب دیگر نیز هستند مستعد این آسیب نیز خواهند بود . مثلا افرادی که دارای اختلال وحشت در خواب ، کابوس شبانه ، آپنه خواب و … هستند .


بیشتر بخوانید:  خواب زیاد ، علت و درمان آن


اختلال خواب RLS یا سندروم پاهای بی قرار

اختلال خواب سندروم پاهای بی قرار از جمله مواردی است  که خواب طبیعی را مختل میکند .  حرکات غیر عادی و شدید RLSاز جمله بارز ترین نشانگان تشخیص این سندروم میباشد . از نظر شیوع این اختلال مقام دوم را در بین اختلالات را در حوزه خواب دارا است . عمومیت این اختلال خواب به ۱۵ % نیز میرسد اما ۱۰%از این مقدار را خانم ها تشکیل میدهند . به خصوص در زمان بارداری بسیاری از زنان دچار این عارضه میشوند . البته این سندروم در بین افراد سالخورده نیز به وفور یافت میشود و به احتمال بسیار زیاد هر  فرد سالمندی که شما میشناسید دارای این مورد است . چون حدود ۴۰ تا ۵۰% افراد سالمند در گیر این اختلال هستند . این احتمال نیز زیاد است که سندروم پاهای بی قرار یک مورد ارثی در خانواده شما باشد . گاهی نیز RLS به دلیل مشکلات طبی دیگر مانند کمبود آهن در بدن بروز کند .


بیشتر بخوانید:  درمان ، دلایل و عوامل بی خوابی


علل RLS

حالا میخواهیم به علل به وجود آمدن RLS بپردازیم و بدانیم که چگونه این اختلال در فرد به وجود می آید . در بعضی از مواقع دیده میشود که RLS   به عنوان یک ارث از نسلی به نسل دیگر انتقال پیدا میکند . سر نخ دیگری که درباره این اختلال به دست آمده است این است که بعضی از داروها نیز محرک به وجود آمدن سندروم پاهای بی قرار است .  درمان این بیماری با دخالت داروهایی مانند پرامی پکسول که  مقدار دوپامین را افزایش میدهد یا به گیرنده های دوپامین متصل میشود بسیار نتیجه بخش بوده است . دوپامین یکی از چند ماده شیمیایی است که سیستم عصبی برای فرستادن پیام در بین سلول ها از آنها استفاده میکند . این نشان میدهد که فردی با مقدار کاهش یافته دوپامین بیشتر احتمال دارد که به سندرم پای بیقرار مبتلا شود . موادی مثل آهن  نیز در میزان تولید دوپامین بسیار نقش دارد .


بیشتر بخوانید:  راه حل بی خوابی چیست ؟


چیست ؟

بیماری های طبی مرتبط با RLS

در برخی از افراد درگیر، این بیماری ظاهرا ارتباطی با بیماری های طبی دیگر ندارد . گاهی درمانگران RLS  را یک بیماری ارثی میدانند . اما در واقع این بیماری گاهی اوقات در بعضی از بیماری های طبی نیز ظاهر میشوند . این بیماری ها که معمولا با RLS   همپوشانی دارند عبارت اند از : کم خونی ، کمبود آهن ، کمبود اسید فولیک ، دیابت ، افسردگی ، مشکلات کلیه و… میباشند . سندروم پای بیقرار در افرادی که کم خونی دارند به این دلیل که ضعف در گلبول های قرمز است زیاد رخ میدهد . کم خونی از لحاظ فراوانی بیشتر در زنان شایع است . بسیاری از زنان در دوره بار داری و حاملگی دچار RLS میشوند .


بیشتر بخوانید:  چگونه خواب نوزاد را تنظیم کنیم ؟


خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه

برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه فرمایید .

در این راستا مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره اختلال خواب گردی به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد .

منبع:  Sleep Disturbances – Clinical Methods

براي مشاوره در زمينه اختلال خوابگردی چیست ؟

از مشاورين مشاوره خانواده و روانشناسي آويژه از سراسر کشور

با ۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶ تماس بگيريد

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

براي تماس با مشاور کليک کنيد!

آیا به مشاوره فوری نیاز دارید؟

 

مشاوره حضوری 👉

مشاوره تلفنی فوری👉