اختلال استرس پس از سانحه (Posttraumatic Stress Disorder)، یا همان PTSD، پاسخهای توأم با استرس در مواجه با حوادث دردناک و تهدید کننده زندگی میباشد. در توضیح حوادث ناخوشایند و زمینه ساز اختلال استرس پس از سانحهتفاوت هایی بین افراد دیده میشود؛ بعبارتی رویدادهایی که برای شخصی ناگوار و منفی تعبیر میشوند، ممکن است برای شخص دیگری خنثی و قابل تحمل تر در نظر گرفته شوند. به طور کلی اتفاقات تروماتیک را به بلایای طبیعی(زلزله، سیل،آتشسوزی، طوفان و…) و حوادث غیرطبیعی(تجاوزجنسی، ورشکستگی مالی و…)، تقسیم میشوند. آنچه این حوادث از آن جهت که برای بقا و سلامتی فرد، اعضای خانواده و بستگان نزدیک، خطری جدی و تهدیدآمیز محسوب میشوند باهم مشترک هستند و از طرفی به این نتیجه میرسند تروما فاجعهای است که باید ازآنها اجتناب کرد و تمامی خاطرات مرتبط با آن دفن و به فراموشی سپرده شوند.
بر اساس تحقیقات محققین و متخصصین فعال در حوزهمشاوره خانواده، ابتلا به اختلال استرس پس از سانحهدر هر دوره سنی ممکن است روی دهد، منتهی بین افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه از نظر زمان بروز علائم و شدت مشکل تفاوتهای فاحشی وجود دارد. از جمله عوامل آشکارکننده فوری نشانه های PTSD، میتوان به فقدانمهارت های زندگیو سابقه ابتلا بهاختلال شخصیتروانپزشکی در افراد میتوان اشاره کرد. برخی افراد بلافاصله پس از تجربه حادثه ناخوشایند تغییراتی را در فکر و رفتارشان بروز میدهند، این در حالی است که در افرادی با تجربه مشابه ممکن است زمانی طولانی در بروز نشانه ها سپری شود. در ادامه مقاله، انواع علائم اختلالPTSD را به تفصیل شرح داده ایم. اینکه چه افرادی در معرض ابتلا به اختلال PTSD قرار دارند، از دیدگاههای مختلفی بررسی شده اند، که ما آنها را در 2 عامل کلی آورده ایم.
عوامل ایجاد اختلال استرس پس از سانحه
عوامل اختلال استرس پس از سانحه بسیار پیچیده و متنوع است در اینجا سعی کردیم به برخی از آنها اشاره کنیم:
- عوامل رفتاری: در رویکرد رفتارگرایی با تاکید بر اصول یادگیری، مشکل افراد مبتلا به اختلال PTSDرا توجیه میکند. طبق مفروضات این نظریه، فرد پس از تجربه مستقیم رویداد ناگوار، به یک رابطه علت و معلولی ساختگی و جعلی بین محرکهای درونی و بیرونی ایجاد کننده حادثه اقدام می کند. منظور ما از محرکهای درونی؛ یعنی: افکار، خاطرات مرتبط با تروماست. پیشایندهای بیرونی هم به تمامی عوامل محیطی درگیر در تولید حادثه بد، مانند: صدا، بو و تصاویرتداعی کننده اتفاق بد اشاره دارد. بنابراین هرگاه یکی از محرکهای بالا ظاهر شود، بلافاصله خاطره و تصویر رویداد ناراحتکننده در فرد بروز میکند و فرد را ملتهب و مضطرب میسازد، که فرد را در جست و جوی راهی جهت کاهش تنش و پریشانی ناشی از یادآوری رویداد آسیب زا وادار میکند. فرار و اجتناب، سریع ترین راهکارهایی هستند که هم چون ناجی و فریادرسی به فریاد فرد میرسند. علیرغم تسکین موقتی راهحل های فوق، در بلند مدت نتیجهای جز غرق شدن بیشتر در مشکلات، تداوم اضطراب و ناراحتی و عدم یادگیری اینکه باورهای او به اندازهای که تصور میکند فاجعه نبوده است.
عوامل شناختی:
در اختلال PTSD، تحریف و تغییر باورهای بنیادین از مشکلات اساسی است که برای فرد ایجاد میشود. به نحوی که فرد با دنیایی از افکار منفی چون: “من نمیتوانم با این شرایط مقابله کنم”، “این بدترین چیزی بود که در تمام عمرم تجربه خواهم کرد”، “دنیا قابل اعتماد نیست، و برخلاف تصورم پر از خطراتی است که هر لحظه ممکن است من و خانوادهام را از پای دربیاورند”، مواجه میشود. علت ایجاد افکار غیر منطقی تعبیر و تفسیری است که فرد نسبت به حادثه ناگوار پیدا می کند. مادامی که فرد رویداد را ناخوشایند و فاجعه می پندارد، افکار منفی و ناتوان کننده وجود خواهند داشت که مانع از کسب بینش فرد نسبت به واقعیت حادثه و تواناییهای مقابلهای سازگار میشود.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
علائم اختلال استرس پس از سانحه
علائم اختلال استرس پس از سانحه، طبق آخرین نسخه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی(dsm-5)، بدین صورت بیان شده است:
- بروز حادثه آسیب زا برای خود فرد یا تجربه غیر مستقیم آن از طریق ایجاد تروما برای اعضای خانواده و اطرافیان نزدیک، اولین و مهم ترین علائماختلال استرس پس از سانحه در زمینه تشخیص و درمان اختلال است.
- رویدادهای ناگوار باید ماهیت تهدیدکنندهای و مرگباری برای سلامتی و بقا داشته باشد.
- بروز واکنشهای بدنی، شناختی، هیجانی ناخوشایند(خشم، بیقراری،گوش به زنگی افراطی، مشکل تمرکز) در زمان تجربه مجدد حادثه ناگوار.
- متوسل شدن به راهکارهای غیرسازگار(اجتناب و فرار از موقعیتها و پیشایندهای ایجاد کننده خاطرات مربوط به اتفاق ناخوشایند)، از اختلال استرس پس از سانحه میباشد.
تعریف اختلال استرس پس از سانحه
تعریف اختلال استرس پس از سانحه، واکنش افراطی و غیر معمول فرد به حوادث آسیب زا و خطرناک بیان شده است.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه
ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه به عوامل و فاکتورهای خطرناکی اشاره دارد که فرد را در مواجه با حوادث ناخوشایند و آسیب زا، ناتوان و شکننده بار میآورد. ویژگی های افراد در معرض خطر ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه در 2 گروه فردی و محیطی طبقه بندی میشوند.
در بعد فردی: ویژگیهای شخصیتی چون ترسو و خجالتی بودن، فقدان اعتمادبه نفس، عزتنفس مخدوش و ضعیف، هوش پائین، سن کم، مجرد بودن مطرح میباشد. شیوه فرزندپروری نامناسب والدین، سبک دلبستگی ناایمن(ریشه درروابط اولیه کودک با مادر دارد)، سابقه بیماریهای جسمی و روانی در بین اعضای خانواده، ترک تحصیل و افت تحصیلی، بیکاری و سوء مصرف مواد از جمله عوامل محیطی خطرساز حائز اهمیت میباشد. جنسیت، فاکتور مهم دیگری است که تحقیقات از نسبت 2 به 1 زنان به مردان در میزان ابتلا بهاختلال استرس پس از سانحه خبر میدهند.
نشانه های اختلال استرس پس از سانحه
نشانه های اختلال استرس پس از سانحه درچهار سطح فیزیولوژیکی، هیجانی، رفتاری و شناختی عنوان میشود. در هر یک از زمینههای فوق فرد دستخوش تغییراتی میشود. در این بخش به اختصار به توضیح نشانه های اختلال استرس پس از سانحه میپردازیم.
- فیزیولوژیک: مشکلات گوارشی، خشکی دهان و تعریق، لرزش، تپش قلب، سردرد و سرگیجه، بیخوابی.
- هیجانی: خشم، بیقراری، گوش به زنگی مفرط.
- شناختی: تولید افکار منفی حول رویداد تروما و تواناییهای خود، نگرش منفی به دنیا، مشکل تمرکز.
- رفتاری: اجتناب از خاطرات و فعالیتهای تداعی کننده حادثه ناگوار، روی برگردانی از عوامل تداعی کننده تروما.
مشکلات اختلال استرس پس از سانحه
مشکلات اختلال استرس پس از سانحه، طیفی از بیماریهای جسمانی، روانپزشکی، افت عملکردهای شغلی، تحصیلی، روابط بین فردی را در بر میگیرد. افسردگی، اختلالات اضطرابی به ویژه اختلال اضطراب فراگیر، فوبیا، اضطراب اجتماعی، ناتوانی در عملکرد جنسی، سوءمصرفمواد و الکلسیم، افت تحصیلی، بیخوابی از مشکلات اختلال استرس پس از سانحه در بعد روانی و اجتماعی میباشد.
درمان اختلال استرس پس ازسانحه
درمان اختلال استرس پس از سانحه، با توجه به اهمیت اختلال PTSD، طیفی از انواع درمانها در نظر گرفته میشود. از درمانهای شناختی- رفتاری گرفته تا مداخلات دارویی و روان درمانیهای حمایتی و بینش گرا.
در کمک و درمان افراد مبتلا به ااختلال استرس پس از سانحه، تشخیص به موقع و زودهنگام مشکل و مداوای سریع و موثر نکته مهمی است. مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه با جمعی از روانشناسان و مشاورین متخصص و حرفهای آماده همکاری و ارائه خدمات لازم و کاربردی به شما میباشد.
در این بخش به توضیح رویکردهای درمانی مهم و کاربردی اختلال PTSD میپردازیم.
- درمان شناختی- رفتاری: تاکید این رویکرد بر اصلاح و تغییر باورهای ناکارآمد و غیر منطقی است که در خصوص تروما در فرد شکل گرفته است. تکنیک گرا و مشارکتی بودن این روش درمانی از نقاط قوت آن محسوب میشود. درمانگر در جلسات درمان پا به پای بیمار در تجربه مجدد حادثه و شناسایی افکار منفی مربوطه پیش میرود، سپس با چالش و زیر سوال بردن افکار ناسازگار، بیمار را در اصلاح و جایگزینی افکار مثبت در خود همراه میکند.
حساسیت زدایی منظم با حرکات چشم:
درمانگر با آموزش مراجعه به حرکات سریع چشم به چپ و راست او را تشویق میکند تا خاطراتی کوتاه از تروما را در ذهن خود تصور کند و آنها را در حضور درمانگر مجدد تجربه نماید. با این تکنیک، از میزان بار هیجانی تجربیات ابتدایی کاسته میشود و بیمار میتواند برخورد منطقیتری داشته باشد.
- آرام سازی عضلانی پیشرونده(ریلکسیشن): در این فن مشهور و مناسب، افرادی که درگیر تنش و اضطراب هستند یاد میگیرند که چطور در شرایط اضطراری و پر از تنش خود را آرام کنند.
- حساسیت زدایی منظم: تکنیک بسیار کاربردی در مشکلات اضطرابی و فوبیاهاست. اولین قدم در این روش، تهیه سلسله مراتبی از مراحل اضطراب و اولویت بندی آنها بر اساس میزان اضطراب تولید کننده در بیمارمیباشد؛ سپس بیمار و درمانگر از پایینترین سطح لیست شروع به رویارویی و مواجه تدریجی با موقعیت مولد اضطراب میکند، این کار تاجایی ادامه مییابد که مراجعه تمام موارد لیست را در حضور درمانگر و هم چنین در خارج از درمان به طور مستقل تمرین و اضطراب زدایی کند.
- خودگویی های مثبت علیه استرس: به بیماریاد داده میشود در مواقع اضطرابی با استفاده از کلام و جملات مثبت هم چون: “آرام باش”، “تو میتوانی”، خود را آرام نماید. با این تکنیک علاوه بر کاهش تنش، به ارتقای حس مثبت فرد به خود و توانمندیهایش نیز کمک میشود.
سوالات متداول
آیا اختلال استرس پس از سانحه مختص بزرگسالان است؟
خیر، کودکان نیز در معرض اختلال استرس پس از سانحه قرار میگیرند. تجاوز جنسی، سوء استفاده جسمی و رفتاری، طلاق و جدایی والدین از جمله رویدادهای مهم و تهدیدآمیز دوران کودکی، قلمداد میشوند.
تشخیص اختلال استرس پس از سانحه چه زمانی گذاشته میشود؟
حداکثر 6 ماه پس از بروز حادثه باید علائم اختلال در فرد ظاهرو نمایان شود تا بتوان تشخیص اختلال استرس پس از سانحه را مطرح کرد.
تجربه مجدد هیجانی در درمان اختلال استرس پس از سانحه، چه نوع روشی است؟
در این تکنیک، بیمار در حضور درمانگر به یادآوری و تجربه دوباره خاطرات و تصاویر مربوط به رویداد ناگوار میپردازد تا از بار هیجانی منفی و ناخوشایند تجربیات فرد کاسته شود.
خدمات تلفنی و آنلاین مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه
هدف مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه از ارائه اطلاعات لازم در زمینه مشکلات روانی، افزایش آگاهی شماست تا با توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .
در این راستامرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژهخدمات متنوعی را در زمینهمشاوره اختلال استرسبه شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.
زینب رضائی——– روانشناسی بالینی