دانستن اینکه فرزند شما واقعاً در 3 سالگی چه چیزی را میفهمد و هنوز چه چیزی را باید یاد بگیرد، میتواند چالش برانگیز باشد. در این مقاله مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی آویژه سعی کرده اند اطلاعات جامعی را در اختیار شما والدین عزیز قرار دهند. امید است با خواندن این مقاله درک بهتری از رفتار و تربیت کودک سه ساله خود پیدا کنید.
در سه سالگی دامنه توجه کودک شما افزایش می یابد. از طرفی مهارت های کلامی کودک 3ساله بیشتر می شود و آنها بهتر می توانند دستورالعمل ها را دنبال کنند و نیازها، احساسات و افکار خود را بیان کنند. والدین گرامی باید در این سن انتظار لجبازی ها و عصبانیت های کودک خود را داشته باشید. البته بدانید که کودکان در دو سالگی دارای یک روحیه حمایتی و خلاق می شوند که شادی زیادی را نیز به همراه خواهد داشت و تربیت این کودکان ساده تر می شود.
روانشناسی رشد فیزیکی در سه سالگی
کودکان 3 ساله نه تنها از نظر قد و وزن رشد می کنند، بلکه مهارت های حرکتی درشت و ظریفی را نیز بدست می آورند. البته مانند سایر توانایی ها، تسلط بر این مهارت ها در کودکان متفاوت است. همانطور که کودک 3 ساله شما بزرگ می شود، در مورد بدن خود و نحوه کنترل آن نکات بیشتری را می آموزد. تعادل آنها بهتر می شود و با تمرین، فرزند شما می تواند کارهایی را انجام دهد که قبلاً قادر به انجام آن نبوده است.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
مراحل کلیدی تربیت کودک 3 ساله
مهارتهای حرکتی درشت
بیشتر کودکان 3 ساله می توانند روی یک خط راه بروند و تعادل خود را حفظ کنند، بپرند یا بچرخند و به عقب راه بروند. آنها معمولاً می توانند در این سن یک سه چرخه را رکاب بزنند، یک توپ بزرگ را بگیرند و با دو پا بپرند.
مهارتهای حرکتی ظریف
در سن 3 سالگی، بچه ها معمولاً می توانند دست های خود را بشویند و خشک کنند. کودکان سه ساله با کمک کمی می توانند لباس بپوشند و کتاب را ورق بزنند. بیشتر کودکان در این سن می توانند ابزار نوشتاری مانند مداد را با انگشتان خود نگه دارند نه با مشت خود.
نکته تربیتی برای والدین
بله، قابل درک است این همه دویدن، کوهنوردی، پریدن و حرکت بی وقفه کودکان می تواند سخت باشد. ممکن است شما وسوسه شوید که به کودک 3 ساله خود بگویید “تکون نخور”، اما اجازه دادن به کودکان برای دویدن، بالا رفتن و پریدن، ضروری است. کودکان سه ساله باید مهارت های فیزیکی خود را تمرین کنند تا بتوانند تعادل و هماهنگی حرکتی بهتری را داشته باشند.
با لجبازی کودک سه ساله خود چه کنیم؟ مثلا لجبازی کودک سه ساله در لباس پوشیدن! اگر شما نیز یک کودک سه ساله لجباز دارید که دائم کارهای خطرناک انجام می دهد مثلا از روی بلندی می پرد و … نگران نباشید. با مطالعه مقاله درمان لجبازی کودکان می توانید با لجبازی کودک خود مقابله کرده و آن را مدیریت کنید.
روانشناسی رشد عاطفی کودک سه ساله
کج خلقی و لجبازی کودک معمولاً در این سن به اوج خود می رسد زیرا کودک شما یاد می گیرد که با موقعیت های استرس زا مقابله کند. بنابراین، اگرچه ممکن است کودک 3 ساله شما بر استقلال پافشاری کند، اما وقتی به او فرصت داده شود تا کاری را به تنهایی امتحان کند، با ناامیدی مقابله خواهد کرد.
برخی از کودکان 3 ساله به سختی از مراقبان خود جدا می شوند. بنابراین کودک شما ممکن است وقتی او را تنها بگذارید گریه کند یا ممکن است از رفتن به مهد کودک ابراز ناراحتی کند، حتی اگر آنجا را دوست داشته باشد.
مراحل تربیت عاطفی کودک 3 ساله
کودکان در این سن به اشتراک گذاشتن و نوبت گرفتن را یاد می گیرند، اما ممکن است همیشه دوست نداشته باشند آن را رعایت کنند.
کودک سه ساله شروع به درک احساسات خود و دیگران می کند. کودک شما ممکن است از عبارات ساده ای مانند “من دیوانه شدم!”، “من غمگینم!” یا “من خوشحالم!” استفاده کند. تا به شما بگویند که آنها چه احساسی دارند.
نکته تربیتی برای والدین
در گفتگوهای روزمره خود با فرزندتان از کلمات احساسی مانند غمگین، دیوانه و شاد استفاده کنید. ساختن دایره لغات عاطفی، نحوه استفاده از این کلمات را برای بیان احساسات فرزندتان آسان تر می کند.حواستان باشد که کودک سه ساله شما به مرور می تواند احساسات شما و دیگران را درک کند. پس اگر او کار اشتباهی کرد و شما قصد تنبیه کردن و یا دعوا کردن او را داشتید، سعی کنید متناسب با سن و رشد کودک خود رفتار کنید. به یاد داشته باشید که همه این احساسات در ذهن کودک شما ماندگار خواهد شد.بهترین تنبیه برای کودکان چیست؟ روش تنبیه کودک 3 ساله چگونه باید باشد؟ در این رابطه مقالهبهترین روش تنبیه کودکرا مطالعه کنید.
رشد مهارت های اجتماعی کودک 3 ساله
در سومین سالگرد تولد فرزندتان، ممکن است متوجه تغییری در نحوه تعامل او با سایر کودکان شوید. سه سالگی نقطه ای است که بسیاری از کودکان از بازی های موازی دور می شوند (بازی هایی غیر تعاملی که بچه ها در نزدیکی یکدیگر بازی می کنند) و به بازی های گروهی یا تعاملی (بازی کردن با همکاری دیگران) نزدیک می شوند. این بدان معناست که آنها همچنین برای یادگیری نحوه مدیریت روابط به کمک شما بزرگسالان نیاز دارند.
کودکان 3 ساله شروع به ایجاد دوستی واقعی با دوستان جدید (و گاهی اوقات تخیلی) می کنند. کودکان در این سن تحت تأثیر چیزهایی هستند که دوست دارند. بنابراین معمول است که کودکان سه ساله شخصیت های مورد علاقه خود را از شخصیت های تلویزیونی یا از کتاب ها الگوبرداری کنند.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
مراحل تربیت اجتماعی کودک 3 ساله
کودکان 3 ساله زمانی که می بینند فرد دیگری صدمه دیده یا ناراحت است شروع به نشان دادن همدلی می کنند و حتی ممکن است سعی کنند به او آرامش دهند.
کودکان 3 ساله اگر احساس کنند توسط فرزند دیگری مورد “ستم” قرار گرفته اند، ممکن است شروع به تهمت زدن کنند.
کودکان 3 ساله به خودی خود نسبت به دیگران محبت نشان می دهند (بدون اینکه شما به آنها پیشنهاد کنید دوستی را در آغوش بگیرند).
نکته تربیتی برای والدین
در سه سالگی فرزند شما شروع به درک تفاوت بین «مال من» و «مال شما» خواهد کرد. بنابراین ممکن است ببینید که فرزندتان برای اشتراکگذاری با دوستانتان دچار مشکل میشود. به جای مداخله و پلیس بازی که میتواند با چه وسیله ای بازی کند یا نکند؟ فرزندتان را تشویق کنید به تنهایی یاد بگیرد و دنیای اطرافش را کشف کند. اگر او پرخاشگری کرد، وارد عمل شوید و به وضعیت رسیدگی کنید.پرخاشگری کودک 3 ساله را چگونه مدیریت کنیم؟ علت پرخاشگری کودک سه ساله چیست؟ اگر شما نیز در زمینه پرخاشگری و عصبی بودن کودک خود سوال دارید و یا از رفتارهای پرخاشگرانه او به ستوه آمده اید به شما توصیه می ککنم حتما مقاله برخود با کودک پرخاشگر را مطالعه بفرمایید.
روانشناسی رشد شناختی کودک 3 ساله
رشد شناختی در یک کودک 3 ساله فقط به یادگیری الفبا یا نحوه شمارش محدود نیست. رشد شناختی کودک در این سن کل فرآیند یادگیری و جذب اطلاعات را در بر می گیرد که شامل پرسیدن سوال و پردازش و درک اطلاعات می شود.
اکثر کودکان 3 ساله مانند اسفنج هستند و همه چیز اطراف خود را جذب می کنند. به عنوان والدین به آنها کمک کنید تا بدانند با این اطلاعات چه کنند!! از آنجایی که آنها اکنون می توانند برای مدت طولانی تری بی حرکت بنشینند و تمرکز کنند، می توانند حتی اطلاعات بیشتری را از محیط اطراف خود جذب کنند.
ذهن و تخیل فرزند شما در سه سالگی شکوفا می شود. همانطور که آنها حافظه خود را توسعه می دهند و شروع به درک بیشتر در مورد دنیای اطراف خود می کنند. باید منتظر سوالات زیادی از کودک خود باشید. البته ممکن است متوجه شوید که مواقعی وجود دارد که نمی دانید چگونه به او پاسخ دهید. سعی کنید در برابر سؤالات دائمی فرزندتان صبور باشید زیرا این سوال پرسیدن زیاد، روش او برای یادگیری بیشتر درباره جهان است.
اغلب مادران تا قبل از سه سالگی فرزند خود را از شیر می گیرند. اما در این میان هستند کودکانی که حتی تا سه سالگی نیز از شیر مادر به عنوان یک تغذیه استفاده می کنند. اگر شما تصمیم دارید کودک خود را از شیر بگیرد، بهتر است با آگاهی تصمیم بگیرید. پیشنهاد می کنیم در این رابطه مقاله بهترین زمان از شیر گرفتن کودک را بخوانید.
مهارت های گفتاری و زبانی کودک 3 ساله
کوچولوی شما در سه سالگی باید حدود 300 کلمه در دامنه کلامی خود داشته باشد. البته به احتمال زیاد کودک شما در این سن خیلی بیشتر از آن را درک می کند. کودک شما نه تنها باید با جملات ساده صحبت کند، بلکه درک او نیز هر روز رشد می کند و قوی تر می شود.
بازی برای کودکان سه ساله
همانطور که در بالا ذکر شد، کودک سه ساله به جای درگیر شدن در بازی های موازی، شروع به بازی با کودکان دیگر و ایجاد دوستی های تعاملی می کند. بچه ها می توانند در این سن به نوبت با یکدیگر بازی کنند، بنابراین شما ممکن است ببینید که فرزندتان شروع به درگیر شدن در بازی ها یا فعالیت های ساده ای می کند که نیاز به تمرین و صبر دارد.
مراحل کلیدی رشد شناختی کودک در سه سالگی
کودک سه ساله از گوش دادن به کتاب ها لذت می برد و حتی ممکن است سعی کند به تنهایی آنها را بخواند.
کودک سه ساله اشکال و رنگ های اصلی را شناسایی می کند.
کودک سه ساله میتواند الفبا را یاد بگیرد.
نکته تربیتی برای والدین
برای کمک به رشد زبانی کودک خود، او را تا جایی که ممکن است در مکالمه هایتان شرکت دهید. به سؤالات او پاسخ دهید (البته که خیلی زیاد خواهد بود!) و چند مورد را هم خودتان از او بپرسید. برای کودکتان کتاب بخوانید و در مورد شخصیت ها و داستان ها با او صحبت کنید.
حال که اطلاعات کاملی در مورد تربیت و رفتار با کودک 3ساله بدست آورید، اگر سوالاتی در مورد تربیت کودک 4 ساله و چه چیزهایی باید در این رابطه بداند و خصوصیات کودک چهار ساله دارید، حتما مقاله تربیت کودک 4 سالهرا بخوانید.
چه زمانی باید نگران کودک سه ساله باشید؟؟
همه کودکان 3 ساله با سرعت کمی متفاوت از هم رشد می کنند. اغلب، بچه هایی که کمی عقب می مانند، در آینده به همسالان خود می رسند. با این حال، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها توصیه می کنند اگر کودک 3 ساله شما هر یک از این علائم زیر را داشت، با مشاوره کودک صحبت کنید:
کودک نمی تواند با اسباب بازی های ساده (مانند گیره ها، پازل های ساده، دسته های چرخشی) کار کند.
کودک نمی تواند بازی وانمودی انجام دهد.
کودک تماس چشمی برقرار نمی کند.
کودک با جملات کامل صحبت نمی کند.
کودک دستورالعمل های ساده را نمی فهمد.
کودک نمی خواهد با بچه های دیگر یا با اسباب بازی ها بازی کند.
کودک آب دهانش می ریزد یا گفتار بسیار نامشخصی دارد.
کودک زیاد می افتد یا با پله ها مشکل دارد.
کودک مهارت هایی را که زمانی یاد گرفته بود از دست می دهد.
به خاطر داشته باشید که این نقاط عطف رشد کودک در سن سه سالگی قطعی تعیین نشده است. هر کودکی منحصر به فرد است و ممکن است کودک شما در سن 3 سالگی به همه این موارد نرسد، یا ممکن است سریعتر رشد کند. اگر در مورد فرزندتان نگرانی دارید با پزشک اطفال یا مشاور کودک فرزندتان صحبت کنید.
سوالات متداول
رفتارهای معمولی در روانشناسی کودک 3 ساله چیست؟
در این سال کودک شما واقعاً شروع به درک این موضوع می کند که بدن، ذهن و احساسات او متعلق به اوست. فرزند شما تفاوت بین احساس شادی، غم، ترس یا عصبانیت را می داند. کودک شما همچنین ترس از چیزهای خیالی را نشان می دهد. کودک 3ساله به نحوه رفتار دیگران اهمیت می دهد و نسبت به افراد آشنا ابراز محبت می کند.
چگونه یک کودک 3 ساله با اراده قوی تربیت کنید؟
1. به یاد داشته باشید که کودکان با اراده قوی، خودشان باید یاد بگیرند. 2. فرزند با اراده شما بیش از هر چیز باید خواهان یادگیری و استقلال باشد. 3. به کودک با اراده خود حق انتخاب بدهید. 4. به کودک برای انجام دادن کارها اختیار بدهید. 5. با استفاده از روال ها و قوانین از جنگ قدرت در خانه اجتناب کنید.
مشاوره کودک آویژه
در این مقاله مرکز مشاوره خانواده آویژه در خصوص تربیت کودک 3ساله، نکاتی را بیان کردیم. اگر شما هم دیدگاه و نظراتی دارید و در این مقاله به آن پرداخته نشده است، از شما تقاضا داریم تا آن را در بخش دیدگاه های پست بنویسید تا دیگران هم از آن بهره ببرند و از سوی دیگر در مقاله دیگری در حیطه روانشناسی کودکان سه ساله به صورت اختصاصی به آن پرداخته شود.
برای نکات بیشتر در مورد تربیت کودک 3 ساله، لطفاً با مرکز ما تماس بگیرید. ما خوشحال می شویم به شما کمک کنیم!
سلام خسته نبباشید من یه سوال داشتم میخواستم از شما بپرسم پسر سه ساله من خیلی لجبازی میکنه مثلا بهش میگم اینکار رو نکن به حرفم گوش نمیده بدتر انجام میده به صورتم تف میکنه میخواستم از شما راهنمایی بکنید لطفا چیگار کنم دستتون درد نکنه
سلام من پسر ۳ساله دارم..
خیلی بچه خوبیه …ولی متاسفانه من سریع عصبانی میشم و وقتی به حرفم گوش نمیده جلو جمع دعواش میکنم😔تو روخدا یکی کمکم کنه راهکار بده
عالی بود
سلام وقت بخیر ….ممنون بابت مطاب مفیدتون … دختر من ۳سالشه … همه چیش نرماله …بازی هاشو داره ،لجبازیشو داره، شیطونی داره، خنده داره، گریه داره، تنها چیزی که منو اذیت میکنه رابطه اجتماعی خیلییییییی راحت با بقیه حتی کسی ک بار اولش میبینه برقرار میکنه و میخنده نمیدونم چجوری بگم ..اما حس میکنم حریم و ترسی یا حتی شاید بشه گفت غروری نداره
سلام .مطالب جالبی بود اما به مادرها باید گفت همه بچه ها حتی دو فرزند از یک خانواده مثل هم نیستن پس اگر فرزند شما مراحل رشدی حالا چه رشد اجتماعی چه عاطفی چه شناختی و حرکتی کمی عقب تر بود نگران نباشید .تنها زمانی دیدید کودک شما واقعا از یک مرحله رشدی خیلی عقبه یا رفتار غیر متعارف داره بدون نگرانی کودک رو ببرید پیش متخصص کودکان که ارزیابی بشه .
سلام کودک 3 ساله ی من لجباز و نمیشه گفت پرخاشگر ولی بقیه را میزنه حتی بزرگترا، این اخلاقش منو بسیار حساس و ناراحت میکنه، آیا طبیعیه؟ و چه عکس العملی داشته باشم دربرابر رفتارش؟
سلام پسرمن سه سالش است اصلان گپم را گوش نمیکند بسیار شوخ است برادر خورد خوده میزنه همه چیز را میدانه اما کارهای زشت را انجام میته میشه برایم رهنمای کنید
ممنون خیلی مفید بود
سلام. خیلی عالی بود. متوجه خیلی چیزها شدم که نگرانش بودم❤
سلام خسته نباشید بچه من 3سالشه همه حرفی میزنه همه کاری میکنه! اما به هیچ روشی نمیشه از مای بیبی گرفتش لطفاً راهنمایی کنید
سلام عزیزم من پسرمو ی بار مای بی بی رو باز کردم ی تشکچه پهن کردم زمین گفتم همین جا بازی کن مای بی بی نداری جیش داشتی بگو روز اول یکم دیر میگفت یکم شلوارش خیس میشد با جایزه و تشویق کردن تو 3 روز از پوشک گرفتمش
سلام. کودکتان چند وقته بود؟
سلام مطالبتون خیلی خوب بود
من یه پسر سه ساله دارم از نظر رفتاری خوبه ولی جملات ساده گفتن مشکل داره ولی کلمات رو خیلی میگه ولی بیشتر مواقع یه حرف رو جا مبندازه میخواستم نظرتون رو بدونم
تشکر
سلام مطالب عالی بود اما آیا این خطر کردنهای کودک مثل پریدن از جای یک متری یا کمی سخت تمرکز حواس داشتن کودک ۳ساله را به حساب بیش فعالی گذاشت؟
بله عالی بود
ممنون خوب بود
سلام خسته نباشید مطالبتون مفید بود کاش چه کتابهایی رو برای بچه سه ساله بخونیم رو هم میگفتید
واقعا عالی و مفید و درست…خسته نباشید
ممنون از اطلاعات مفیدتون🌺
ممنونم از مطالب خوبتون
ادممتوجه میشه کهکودکتو این سن چه مراحلی رو باید طی کنه
ممنون. خیلی مفید بود.
ممنون. مفید بود.
اموزنده ومفید
واقعا خوب بود
سلام مطالبخیلیمفیدیارائهکردید