پنج سالگی فرزند شما یک سن واقعا سرگرم کننده است. کودک شما در این سن عاشق بازی است و تخیلی قوی دارد. کودکان احساس میکنند دوست داشتنی هستند. توانایی مکالمه کودکان 5 ساله پیشرفت قابل ملاحظه ای می کند.
توانایی آنها در جمع آوری اطلاعات جدید و پرسیدن سؤالات متفکرانه به حدی است که شما را به طور جدی تحت تأثیر قرار می دهد.
پنج سالگی کودک بدون فراز و نشیب نیست. بچه های پنج ساله هنوز درحال یادگیری تنظیم احساسات خود هستند، بنابراین هر از گاهی لجبازی و عصبانیت در این کودکان رخ می دهد. با این حال، فرزند شما در حال حرکت به سمت کودکی بالغ است و می تواند کارهای بزرگی مانند رفتن به مدرسه و مسواک زدن را خودش انجام دهد!
اگر شما هم کودک پنج ساله ای دارید که نگران تربیت و رشد او هستید. در این مقاله، مشاوران مرکز روانشناسی آویژه اطلاعات کاملی درباره تربیت کودک 5 ساله و نحوه رفتار با آنها گردآوری کرده اند. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا نکات روانشناسی تربیت کودک 5 ساله را با شما به اشتراک بگذاریم.
بیایید نگاهی بیندازیم به آنچه که از نظر روانشناسی باید برای تربیت کودک 5 ساله خود بدانیم.
مهارت های شناختی و زبانی کودک 5 ساله
مهارت های زبانی فرزند شما در این سن واقعاً در حال انفجار است. کودکان پنج ساله روی مهارت های زبانی تسلط پیدا می کنند. آنها از ضمایر به درستی استفاده می کنند، رنگ ها را تشخیص می دهند و کلمات جهت یابی مانند روی، زیر، بعدی، بالا را می فهمند و استفاده می کنند.
بچه های پنج ساله دوست دارند اتفاقاتی که در طول روز برایشان افتاده است را بازگو کنند. آنها می توانند جزئیات ساعت ها قبل را به خاطر بیاورند. آنها همچنین می توانند دستورالعمل های دقیق تری را نسبت به قبل انجام دهند، مهارتی که آنها را آماده رفتن به مهد کودک می کند.
وقتی کودکان 5 ساله دستورالعمل های پیچیده را انجام می دهند، آنها معمولاً میتوانند یک توالی سه مرحله ای مانند «کفشهایت را درآور، ژاکت خود را بپوش و کوله پشتی خود را ببند» را انجام دهند.
از نظر روانشناسی کودک، شما از پیشرفت سریع فرزندتان در سن پنج سالگی، شگفت زده می شوید. کودکان پنج ساله مانند اسفنج در حال جذب اطلاعات هستند. آنها می توانند تا عدد 10 یا بیشتر را بشمارند.
کودکان در پنج سالگی می توانند مفاهیمی مانند پول را درک کنند.
در پنج سالگی اگرچه فرزند شما همچنان از بازی تخیلی لذت می برد، اما بهتر می تواند بین بازی تخیلی و زندگی واقعی تمایز قائل شود.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
مراحل رشد زبانی و شناختی
دایره لغات کودکان پنج ساله حدود 2000 کلمه است و آنها می توانند با جملاتی حدود حداقل پنج کلمه صحبت کنند.
آنها می توانند چیزهایی مانند شماره تلفن و نام و نام خانوادگی والدین خود را بازگو کنند.
گفتار آنها توسط دیگران راحت تر قابل درک است. کودکان 5 ساله شروع به استفاده از زمان آینده در هنگام صحبت می کنند (فردا به مدرسه خواهم رفت).
اگر احساس می کنید که کودک پنج ساله شما نمی تواند تمرکز کند و به شدت حواس پرت و خیالاتی است، بهتر است به یک مشاوره و یا روانشناس مراجعه کنید. اگر متوجه شدید که کودک شما مشکوک به عدم تمرکز است و سوالاتی در این رابطه داشتید، به شما پیشنهاد می کنم حتما مقاله علائم بیش فعالی در کودکانرا بخوانید.
نقاط عطف رشد حرکتی کودک 5 ساله
رشد کودک شما از 5 سالگی به بعد، کمی کندتر می شود و گونه های او گرد و ران هایش درشت می شوند. در این سن، کودک شما حدود 5-8 سانتی متر رشد می کند.
فرزند شما دیگر یک کودک نوپا نیست. حرکات آن ها هماهنگ تر می شود. دست و چشمشان راحتتر با یکدیگر هماهنگ می شود. رشد مهارت های حرکتی درشت کودکان 5 ساله به آن ها اجازه می دهد توپ های کوچک تری را پرتاب کنند و بگیرند، بدوند و بپرند و حتی حرکات پیچیده تری مانند ژیمناستیک و شنا کردن را انجام دهند.
نکته ای در مورد مهارت های حرکتی ظریف کودک 5 ساله
فرزند شما باید بتواند کارهایی مانند غذا خوردن را خودش به راحتی انجام دهد و حتی بتواند از چاقو برای انجام کارهایی مانند تیکه کردن کره روی نان استفاده کند. از سوی دیگر مهارت های نوشتاری کودک در این سن نیز در حال بهبود است.
مراحل رشد حرکتی در 5 سالگی
کودک 5 ساله شما باید بتواند حدود 10 ثانیه روی یک پا بایستد.
کودک 5 ساله در حال تسلط بر هنر کوهنوردی، تاب خوردن و … هست.
کودکان 5 ساله می توانند پرش کنند و حتی می تواند سرسره بازی کنند.
کودکان در سن پنج سالگی به شدت لجباز می شوند. اگر بعد خواهر یا برادر کوچکتر از خود نیز داشته باشند اوضاع بدتر خواهد شد. لجبازی کودک 5 ساله را چگونه مدیریت کنیم؟ شما هم قطعا برای تربیت کودک خود هنگام لجبازی های او به مشکل خورده اید. پیشنهاد می کنیم مقاله نحوه برخورد با کودک لجباز را مطالعه بفرمایید.
رشد عاطفی و اجتماعی کودک 5 ساله
یکی از چیزهایی که ممکن است در این سن متوجه شوید این است که صحبت کردن با کودک 5 ساله چقدر لذت بخش است. آنها در گفتگوها بسیار توانا هستند و برای به دست آوردن اطلاعات سؤال می کنند.
بعلاوه، کودک 5 ساله شما در حال رشد و بلوغ، رابطه و دوست یابی و تعامل با افراد خارج از خانواده است. در این سن، کودکان آگاهانه و به تنهایی دوستانی پیدا کرده و انتخاب می کنند.
کودکان 5 ساله همچنین میتوانند در بازی هایی شرکت کنند که نیازمند قوانین و همکاری است. شروع این نوع بازی ها یکی دیگر از پیش نیازهای مهم برای فعالیت هایی است که در مدرسه ابتدایی در آن شرکت خواهند کرد.
اما به همان اندازه که فرزند شما توانایی بیشتری برای پایبندی به قوانین و بازی تیمی دارد، مهم است که به یاد داشته باشید که فرزند شما هنوز در حال یادگیری است.
در این سن خود را برای از دست دادن دندان های شیری کودک تان آماده کنید. زیرا 5 سالگی زمانی است که اکثر کودکان شروع به از دست دادن دندان های شیری خود می کنند. از حدود 5 یا 6 سالگی دندان های اصلی کودک شما (دندان های میانی پایین و میانی بالا) شروع به رشد می کنند.
در این سن، کودک شما باید هم برای ادرار کردن و هم برای مدفوع کردن به طور کامل آموزش ببیند. تعجب نکنید اگر فرزندتان همچنان خودش را خیس می کند. بچه های این سن هنوز هم گاهی اوقات تختخواب خود را خیس می کنند. سعی کنید اگر می خواهید کودک خود را بخاطر خیس کردن شلوارشش تنبیه کنید، از یک نتبیه مناسب با سن و شرایط فرزند خود استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه می توانید از مقاله بهترین روش تنبیه کودک کمک بگیرید.
چگونه کودک 5 ساله تربیت کنیم؟
والدین، اغلب از این که فرزندشان در 5 سالگی هنوز گاهی اوقات عصبانی می شود، احساس خشم می کنند. این رفتار کودکان طبیعی است، اما کارهایی وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا به فرزندتان کمک کنید این احساسات دشوار را پشت سر بگذارد.
هنگامی که بچه ها احساس ناراحتی می کنند. والدین می توانند به جای سرزنش فرزندانشان با گفتن جملاتی مانند “گریه نکن” یا “خوب می شوی” تلاش کنند با کودک شان همدلی کنند. حتی اگر خیلی عصبانی هستید سعی کنید خودتان را کنترل کنید.
والدین با تکیه بر همدلی، باید به فرزندان شان فرصتی دهند تا احساسات خود را بیان کنند و به آنها کمک کنند تا راههای جدیدی برای ابراز وجود بیابند. از اینکه فرزندتان عصبانی می شود، داد می زند و یا اشیا را پرتاب می کند نگران نباشید. به دنبال راهکارهایی موثر برای از بین بردن پرخاشگری فرزند خود باشید. طریقه برخورد با کودک 5 ساله هنگام عصانیت چگونه باید باشد؟ اگر شما هم به دنبال راهکاری برای درمان پرخاشگری و تربیت کودک 5 ساله خود هستید حتما مقاله روانشناسی برخورد با کودک پرخاشگر را بخوانید.
واکسیناسیون های کودک، به ویژه واکسن های مورد نیاز برای مدرسه را پیگیری کنید. واکسن هایی که معمولاً در این سن ارائه میشوند شامل دوزهای اضافی واکسن DTaP، واکسن فلج اطفال، واکسن آبله مرغان، و واکسن MMR هستند.
کودکان پنج ساله به فعالیت بدنی منظم و حداقل یک ساعت حرکت در روز نیاز دارند.
چه زمانی باید نگران کودک 5 ساله خود باشید؟
هر کودکی بنا بر شرایط خاص خود رشد می کند و این به ویژه در سن 5 سالگی بسیار رایج است. برخی از کودکان در این سن می توانند کمی بخوانند، در حالی که برخی دیگر هنوز در حال یادگیری حروف هستند. طیف گسترده ای از معیارهای رشد وجود دارد، بنابراین اگر فرزندتان مهارتهای خاصی را قبل از دیگران کسب کرده یا نکرده است، زیاد نگران نباشید.
با این حال، نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد کودک شما ممکن است به کمی کمک اضافی یا ارزیابی توسط یک متخصص پزشکی نیاز داشته باشد.
اگر در این موارد کودک شما مشکل داشت حتما به مشاوره کودک مراجعه کنید:
اگر کودک شما نمی تواند نام و نام خانوادگی خود را بگوید.
اگر کودک شما نمی تواند با انواع اسباب بازی ها یا بازی های مختلف بازی کند.
اگر کودک شما به دیگران پاسخ نمی دهد.
اگر کودک شما دارای احساسات شدید (مضطرب، خجالتی یا ترس بیش از حد) است.
اگر کودک شما قادر به شستشو خود نیست.
اگر کودک شما نمی تواند با دستان خود، نقاشی بکشد.
اگر کودک شما مهارتهایی را که قبلاً داشته از دست داده است.
در این موارد باید با پزشک اطفال یا مشاور خانواده خود صحبت کنید تا ارزیابی عمیق تری از رشد کودک تان داشته باشید.
ورود به مهد کودک
همانطور که رشد و پیشرفت کودک 5 ساله خود را مشاهده می کنید. احتمالا ورود او به مدرسه بیشترین درگیری ذهنی شماست. این طبیعی است زیرا رفتن به مهد کودک یک نقطه عطف مهم برای شما و فرزندتان است.
خوشبختانه، اگرچه سازگاری با مدرسه ممکن است ناهموار باشد، اما اکثر کودکان در مهد کودک خوب عمل می کنند. والدین نیز یاد می گیرند که آنها را رها کنند و بدون مشکل جدا شوند. اما بعضی از بچه ها هم هستند که با این جدایی مشکل دارند. اگر نگران توانایی فرزندتان در تنظیم احساسات خود هستید، یا اگر فرزندتان در مهارت های اجتماعی یا مهارت های خواندن و ریاضی عقب مانده است، در تماس با مشاور کودک در مورد سؤالات و نگرانیهای خود تردید نکنید.
حال که اطلاعات کاملی در مورد تربیت و رفتار با کودک 5 ساله بدست آورید، اگر سوالاتی در مورد تربیت کودک 6 ساله و چه چیزهایی باید در این رابطه بداند و خصوصیات کودک شش ساله دارید، حتما مقاله تربیت کودک 6 سالهرا بخوانید.
سوالات متداول
کودک در 5 سالگی چه کارهایی می تواند انجام دهد؟
از نظر روانشناسی کودک پنج ساله، فرزند شما در این سن، می تواند:1. اشکال ساده را با مداد کپی کند. 2. حروف را کپی کند و نام خود را بنویسد. 3. نام کامل، آدرس، سن و تاریخ تولد خود را بگویند. 4. تصاویر واقعی تری بکشند، برای مثال، فردی با سر با چشم، دهان و بینی، و بدنی با دست و پا. 5. کتاب های مصور ساده را بخوانند.
کودک 5 ساله چه ویژگی هایی دارد؟
کودکان در سن پنج سالگی خصوصیاتی دارند که باید در تربیت این کودکان در نظر گرفت. آنها هماهنگی حرکتی بهتری دارند (با هم کار کردن بازوها، پاها و بدن). میتوانند خوب بپرند و تعادل خود را حفظ کنند. حتی در حالی که روی یک پا با چشمان بسته می ایستند، می توانند تعادل خود را حفظ کنند. در این سن کودکان با وسایل نوشتاری بهتر می توانند کار کنند.
مشاوره کودک آویژه
در این مقاله مرکز مشاوره خانواده آویژه در خصوص تربیت کودک 5 ساله، نکاتی را بیان کردیم. اگر شما هم دیدگاه و نظراتی دارید و در این مقاله به آن پرداخته نشده است، از شما تقاضا داریم تا آن را در بخش دیدگاه های پست بنویسید تا دیگران هم از آن بهره ببرند و از سوی دیگر در مقاله دیگری در حیطه روانشناسی رفتار با کودکان 5ساله به صورت اختصاصی به آن پرداخته شود.
برای نکات بیشتر در مورد برنامه ریزی برای کودکان پنج ساله، لطفاً با مرکز ما تماس بگیرید. ما خوشحال می شویم به شما کمک کنیم!
سلام پسر من تازه ۵سالش شده خیلی با ادب ومهربانه وهر چی داره با دوستاش تقسیم میکنه ولی تازگیا تقریبا ۱هفته هس که زود عصبانی میشه یا به حرف اصلا گوش نمیده یا سرو صدا میکنه دادمیزنه تو این شرایط باید چکار کنم هرچی میپرسه جواب میدم ولی باز خودش جواب برعکس میده ومیگه که اینجوریه تو اشتباه میگی راهنماییم کنید ممنون میشم
سلام من نوه ۵سال وسه ماه دارم خیلی پیش فعال هستش بعدخیال پردازه هرچی داره میره تعریف میکنه از زندگی مامان باباش تعریف میکنه بهش میگیم زودعصبانی میشه گوش نمیده باداداشش برخوردمیکنه مامانش عکسالعمل نشون میده دعواش میکنه چکارکنیم
سلام دختر من ۵سال داره همه ی کارهایی ک گفته شد انجام میده خدا رو شکر
سلام دختر من چهارسال و سه ماه داره شدیدا رو اتاقش و ورود و خروج ما به اتاقش حساسه و دوس نداره کسی وارد اتاقش بشه با وسایل خودش بازی ممکنه و همش با اسباب بازی های داداش کوچیکش بازی میکنه البته گاهیم تنهایی میره اتاقش در رو میبنده و تنها تو اتاقش بازی میکنه .
سلام پسرمنم ۵سالشه و دقیقا همینجوریه کسی بی اجازه به اتاقش بره اونو ترور میکنه😁
فک کنم طبیعیه☺️
سلام من دختر 5 ساله دارم فوق العاده با درک و فهم و باهوش هست اما سر به هوا و عجول دائم به خاطر عجله کردن دقت نمیکنه و کار ها شو خراب میکنه من همیشه سعی کردم راهنماییش کنم و با آرامش اشتباهش بهش میگم اما متاسفانه پدرش به شدت تمام باهاش دعوا میکنه و باعث شده اعتماد به نفسش شدیدا پایین بیاد الان احساس میکنم بین تربیت منو پدرش دچار سردرگمی شده پدرش هم حاظر نیست روشش رو عوض کنه خیلی نگرانشم چکار باید انجام بدم
سلام من یک کودک ۵ ساله دارم کار های شخصی خودرا نمی تواند انجام دهد جمله بندی خوبی ندارد تا خواسته خودرابیان کند راهنمایی کنید
منم یک پسر پنچ ساله دارم آماتور است درست جمله بندی کرده نمیتونه تا چیزی پرسان نکنی حرف نمیزنه
سلام دخترمن 4سال وشش ماهشه اصلن با اطرافیانم برخورد خوبی نداره بچه هاشونو اذییت میکنه و بهانه گیریهاش و اذییت کردناش شروع میشه-ناگفته نماند بعد 15 سال خدا بهموم داده -لطفن راهنمایم کنید
دخترمنم همینه 😂
سلام من دختر ۵ ساله دارم خیلی باهوش و مهربان است ولی خیلی بی اجازه من با مامان بزرگش هست پایین نمیاد نمیدانم چکار کنم خیلی وابسته ش شده
سلام من دختر ۵ ساله دارم خیلی باهوش و مهربان است ولی خیلی بی اجازه من با مامان بزرگش هست پایین نمیاد نمیدانم چکار کنم خیلی وابسته ش شده
ممنون از توضیحات شما، اما “گریه نکن” بنظر من حرف درستی نیست، بهتره به کودک پنج ساله بگیم: میفهمم که ناراحتی، اما اگه گریه کنی، صدات رو نمیشنوم و نمیتونم کمکت کنم، بیا با هم در موردش حرف بزنیم.
دقیقا به نظر من هم همین ایراد به توصیه های متن وارد بود
و جدا از این باید با کودک همدردی کرد و نشان داد که دلیل ناراحتی اش را متوجه ایم و سپس راه درست را به او نشان دهیم.
خب سایتم همینو گفته
👏🏻👏🏻👏🏻