راهکارهای ۱۰ گانه برای مقابله با احساس گناه و عذاب وجدان
قطعا در جریان زندگی اجتماعی و شخصی خود با احساسات بیشماری سر و کار پیدا می کنید، از بین تمامی این احساس ها، احساس گناه و احساس عذاب وجدان نسبت به موضوعات مختلف می تواند از اهمیت ویژه ای برایتان برخوردار باشد، چرا که تاثیرات منفی بیشتری بر ذهن و روان شما برجای خواهد گذاشت.
😓 قطعا به عنوان یک فرد برای شما هم پیش آمده است که بارها در مورد مسائل مختلف زندگی تان و تحت تاثیر کنش ها و واکنش هایی که در موضوعات مختلف از خود نشان داده اید، احساس گناه و عذاب وجدان پیدا کرده باشید.
😓 با این حال تا به حال به این سوال فکر کرده اید که چگونه می توانید احساس عذاب وجدان و یا احساس گناه شدید در موضوعات مختلف را در خودتان از بین برده و از این احساسات منفی رهایی پیدا کنید؟
مشاوران مرکز مشاوره خانواده آویژه راهکارهای خوبی را جهت ایجاد احساس رهایی و جایگزین شدن آن با احساس مربوط به عذاب وجدان در وجود شما ارائه کرده اند که می تواند به شما برای مقابله با تاثیرات منفی چنین احساساتی کمک کند. پیشنهاد می کنیم، خواندن مقاله زیر را از دست ندهید.
احساس گناه چیست؟
گاهی اوقات، کار و یا رفتاری را در قبال شخص و یا در رابطه با موضوعی خاص انجام داده اید که هر زمان به آن فکر میکنید، صدایی در درونتان شما را بابت انجام آن کار سرزنش می کند. حتی احساس می کنید درد شدیدی در قفسه سینه تان پیچیده و مدام در حال گاز گرفتن لبتان و خوردن ناخنها و بازی با انگشتان خود هستید.
💥 در چنین شرایطی شروع به سرزنش کردن خود کرده و سعی می کنید به انواع و اقسام مختلف کسی را با خود همراه کرده تا در انجام این کار از شما و موضعتان حمایت کرده و تاییدتان کند.
💥 حتی اگر چنین فردی هم پیدا شود که حامی شما در انجام یک کاری که خودتان می دانید، واقعا اشتباه است، شود، باز هم وجدان درونی شما حال خوشی نداشته و مدام بابت رفتاری که از خود نشان داده، حرفی که زده اید شما را شماتت می کند. این حالت دقیقا همان حالتی است که به عنوان احساس گناه شناخته می شود.
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
عوامل موثر در ظهور احساس گناه
احساس گناه در وجود شما زمانی بروز پیدا می کند که شما به صورت عمدی و یا حتی غیر عمدی قوانینی را نقض کرده و یا اینکه در عرصه اجتماعی هنجار شکنی کرده باشید و حق کسی را ضایع کرده باشید.
💥 در این حالت خودتان بر این موضوع کاملا واقف هستید که کار اشتباهی از شما سر زده و همه فکر و ذهنتان این است که ای کاش چنین اقدامی را انجام نمی دادید.
💥 در اصل باید این را بدانید که زمان آشکار شدن احساس گناه در وجود شما مربوط به دوره ای می شود که از شما اشتباه و یا کار خطایی سر زده باشد که می دانید مسبب اصلی اش خودتان هستید.
احساس عذاب وجدان چیست؟
رهایی از احساس عذاب وجدان در صورتی که نتوانید اشتباه انجام شده خود را جبران کنید، بسیار سخت و غیرقابل تحمل میشود. عذاب وجدان ما می تواند هم مخرب و هم موثر در اصلاح رفتارهای نادرست ما باشد.
😓 این احساس زمانی مخرب خواهد شد که میزان پشیمانی و سرزنش از جانب خودمان نسبت به کاری که انجام داده اید، بسیار زیاد و شدید باشد.
😓 در چنین حالتی شما بی وقفه احساس گناه کرده و این احساس دائمی منجر به ایجاد اضطراب، افسردگی و ناتوانی شما در تصمیم گیری هایتان می شود، ضمن اینکه میزان اعتماد به نفس و عزت نفستان را هم کاهش می دهد.
😓 در چنین شرایطی عذاب وجدان شدید شما مانع از شاد بودنتان شده و نمی گذارد رشد کنید.
😓 گاهی اوقات نیز عذاب وجدان شما منجر به تغییر پیدا کردنتان به سمت یک فرد بهتر با چهارچوب های اخلاقی صحیح تر می شود. به موجب این حس عذاب وجدان کم کم به این نتیجه می رسید که برای تغییر دادن اخلاق ها و عادات نادرستی که دارید وارد عمل شوید.
😓 در چنین موقعیتی سعی در جبران گذشته کرده و از اشتباهاتی که موجب می شود مجددا وجدان درد بگیرید، جلوگیری می کند.
عوامل موثر در تشدید عذاب وجدان
درست است که گاهی اوقات بابت خطایی که از شما سر زده است، به شدت ناراحت هستید و ذهنتان مدام در پی سرزنش کردن خودتان بابت این کار اشتباه است. اما گاهی اوقات تحت تاثیر شرایط خاص، حس عذاب وجدان در وجودتان تشدید شده و می تواند برای سلامتی شما خطرناک باشد.
برخی از مهم ترین موقعیت هایی که چنین احساسی در وجود شما تشدید می شود، شامل موارد زیر است:
📛 به موجب اقدامی که انجام داده اید، حقوق چندین نفر را پایمال کرده اید.
به عنوان مثال در صف نانوایی بدون توجه به افرادی که در صف ایستاده اند، حق دیگران را ضایع کرده و خریدتان را انجام داده اید. یا اینکه پولی را که به عنوان قرض گرفته بودید، دیگر پس ندادید. حتی در برابر اعتراض دیگران باز هم واکنش درستی از خود نشان نداده و حتی جر و بحثی را هم به راه انداخته اید.
📛 کار اشتباه شما به هیچ عنوان قابل جبران نیست.
به عنوان مثال تحت تاثیر اشتباهی که انجام داده اید، موجب وارد کردن آسیب جانی به فرد و یا افرادی شده اید. مثلا اینکه به خاطر بی احتیاطی و سرعت بالا در رانندگی با فردی تصادف کرده اید و این تصادف شما منجر به مجروح شدن و یا حتی مرگ آن فرد شده است.
📛 در زمانی که باید حقیقت را می گفتید، دروغ گفته اید. دروغی که دیگر نمی توانید جبرانش کنید.
به عنوان مثال در دادگاه و یا در جریان دعوای دو تن از دوستان خود، حرفی را به دروغ زده اید که قضاوت اطرافیان در مورد فرد دیگری را به کلی و در جهتی نادرست تغییر داده اید.
گاهی اوقات حتی یک جمله شما می تواند، مسیر زندگی یک فرد را عوض کرده و افراد دیگری را به دردسر بیندازد. حواستان به این موضوع باشد که در موارد بسیاری جبران کردن اشتباهی که مرتکب شده اید، بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
پدران و مادرانی که فرزند از دست داده اید این مقاله برای شماست! غم از دست دادن فرزند
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
راهکارهای رهایی از حس عذاب وجدان و احساس گناه:
برای آنکه بتوانید بر احساسات منفی ایجاد شده در وجودتان ناشی از کار اشتباهی که انجام داده اید، غلبه کرده و کمتر احساس عذاب وجدان و احساس گناه داشته باشید، راه حل های زیر را دنبال کنید:
برای خودتان چارچوب تعیین کنید:
تعیین چارچوب در زندگی شخصی شما منجر به این می شود که رفتارهای صحیح تر و عاقلانه تری در زندگی اجتماعی تان انجام دهید.
📌 هر چقدر چارچوب شخصیتی شما قوی تر باشد کمتر به سمت انجام کارها و یا گفتن حرف هایی می روید که می دانید عواقب منفی بسیاری برای شما و دیگرانی که در برخورد با آنها هستید، دارند.
📌 سعی کنید چارچوب شخصیتی خود را به مرور زمان مستحکم تر کرده و با این کار جلوی اشتباهاتی را که منجر به عذاب وجدان و احساس گناهتان می شوند، بگیرید.
به حقوق دیگران احترام بگذارید:
این ذهنیت اشتباه را به کلی فراموش کنید که در هر زمینه ای تنها به منافع خودتان فکر کنید. بهتر است در این زمینه تا جای ممکن تلاش کنید از انجام کارهایی که موجب ضایع شدن حقوق دیگران می شود، جلوگیری کنید.
📌این قاعده را در زندگی خود با تمام وجود بپذیرید که هر آنچه را برای خودتان می خواهید برای دیگران هم همان ها را بخواهید.
📌 این نوع نگرش از خودبینی های شما کم کرده و منجر به این می شود که نگاه منطقی تری به حقوق اطرافیان خود هم داشته باشید.
اصل را فدای فرع نکنید:
بهتر است این موضوع را با تمام وجود بپذیرید که تحت هیچ شرایطی نباید اصول اصلی زندگی تان را فدای فرعیاتی کنید که شاید شما را از مسیر درستی که انتخاب کرده اید، باز دارند.
📌 اینکه اصل اخلاقیات را در زندگی تان همیشه رعایت کنید اصلا کار دشواری نیست. چرا که اخلاقیات همیشه و در همه شرایط و موقعیت ها یک سری اصول ثابت دارند که به هیچ عنوان قابل تغییر نیستند.
📌 دروغ گفتن شما تحت هر شرایطی کاری نادرست است و هیچ عذر و بهانه ای نباید مانع از فراموش کردن این اصل در زندگی تان شود.
چگونه ترس از مرگ را از بین ببریم؟ این مقاله را بخوانید: ترس از مرگ
گذشته را جبران کنید:
برای همه ما گاهی اتفاق می افتد که در موضوع خاصی رفتار خاصی که شاید هم نادرست باشد از خود نشان دهیم. بهتر است دست از نشستن و زانوی غم بغل کردن به خاطر اشتباهاتی که در گذشته داشته اید، بردارید.
📌از همین حالا که در حال خواندن این متن هستید، برای جبران اشتباهات خود آماده شوید. گذشته را به فراموشی بسپارید و حواستان را به آینده جمع کنید.
📌هر چقدر اشتباه شما در گذشته عذاب وجدان بیشتری برایتان به همراه آورده باشد، اکنون باید با اراده قوی تری به دنبال جبران آن اشتباهات رفته و زندگی تان را به گونه ای دیگر مدیریت کنید.
افراط و تفریط نکنید:
بهتر است تا جای ممکن از افراط و تفریط در انجام هر کاری پرهیز کنید. در اصل کم روی و یا زیاده روی های شما در موضوعات مختلف است که موجب می شود، احساس کنید کار اشتباهی را در زمان خاصی انجام داده اید.
📌 سعی کنید تعادل را در تمام کارهایتان برقرار کرده و از اینکه مدام در حال افراط و تفریط باشید، دوری کنید. این موضوع قطعا می تواند میزان عذاب وجدان و احساس گناه را در وجودتان از بین ببرد. حتی اگر در مواقعی کار اشتباهی انجام داده باشید. چرا که مطمئن هستید در انجام آن کار اشتباه، زیاده روی بیش از حدی که نتوانید خودتان را بابتش ببخشید، انجام نداده اید و در عین حال آنطور که باید و شاید هم کم کاری نکرده اید و فرصت جبران برایتان باقی است.
دست از منفعل بودن بردارید:
یکی از مهم ترین دلایلی که موجب افزایش احساس گناه و یا عذاب وجدان در وجود شما می شود، تحت تاثیر کم کاری هایتان در زندگی است.
📌 سعی کنید از بلاتکلیفی بیرون آمده و برای مدیریت زمانتان بهترین برنامه ریزی ها را انجام دهید.
📌 بیکار نشستن شما بهترین عامل در حساسیت بیش از حدتان روی اشتباهاتی است که پیش از این انجام داده اید. در اصل تحت تاثیر منفعل بودنتان شما زمان زیادی برای عذاب دادن خودتان و مقصر دانستنتان در موضوعات مختلف خواهید داشت.
📌 فعال باشید و به جای افکار بیهوده، فکرتان را به سمت و سوی درستی هدایت کنید.
چگونه افسردگی بعد از فوت پدر را پشت سر بگذاریم؟؟؟ این مقاله را بخوانید: چگونه با مرگ پدر کنار بیاییم؟
مسیر اشتباه را ادامه ندهید:
مسیری را که یک بار منجر به شکست شما، عذاب وجدانتان و یا ایجاد احساس گناه در وجودتان شده به هیچ وجه ادامه ندهید. به این امیدوار نباشد که انتهای مسیر اتفاقات خوبی برایتان بیفتد.
📌 از همین جایی که هستید، راه و روش خود را تغییر داده به دنبال کسب تجارب جدیدتری باشید. سعی کنید راه هایی را برای ادامه دادن در زندگی خود انتخاب کنید که حال درونی تان با آنها خوب است و احساسات خوشایندی نسبت به خود و توانایی هایتان دارید.
الگوبرداری کنید:
اگر تحت تاثیر راه های اشتباهی که منجر به احساس گناه و عذاب وجدان شدیدتان شده اند، راه و مسیر درست را گم کرده اید، برای قرار گرفتن در مسیر درست از دیگرانی که به آنها اعتماد دارید، کمک بگیرید.
📌 از آنها بخواهید تا رمز موفقیت و آرامشی که دارند را برای شما تشریح کرده و برای هدایت کردنتان در مسیر درست خالی از هر گونه احساسات منفی کنارتان باشند.
چگونه بعد از مرگ مادر آرام شویم؟ این مقاله را بخوانید: چطور با مرگ مادر کنار بیاییم؟
نقش مشاوره و روانشناس را نادیده نگیرید:
گاهی اوقات شدت عذاب وجدان ناشی از اشتباهی که در زندگی تان مرتکب شده اید به قدری زیاد است که به آسانی نمی توانید شرایط را برای رهایی از احساس گناه درونی و عذاب وجدانتان فراهم کنید.
📌 توصیه می کنیم در این موارد حتما به یک روانشناس و یا حتی روانکاو با تجربه مراجعه کنید و از او کمک بخواهید تا به شما برای بهتر شدن احوالاتی که دارید، کمک کند.
📌 این مورد زمانی بیشتر اهمیت پیدا خواهد کرد که شما تحت تاثیر اقدام اشتباهی که انجام داده اید موجب یک خسارت مالی و جانی بسیار سنگین در قبال دیگران شده باشید.
سخنانی از مشاوران آویژه
این موضوع را با تمام وجودتان بپذیرید و به آن قائل شوید که احساس گناه و عذاب وجدان شما تنها در شرایطی به سراغتان می آیند که یک اشتباه بزرگ در زندگی تان مرتکب شده باشید. اشتباهی که قطعا نمی توانید هیچ فرد دیگری را به جای خودتان در وقوع آن مقصر بدانید.
مشاوران مرکز مشاوره خانواده تلفنی آویژه به شما پیشنهاد می کنند برای رهایی از احساس عذاب وجدان و احساس گناه تا قبل از آنکه دیر شود دست از تداوم اشتباهاتتان که می دانید زندگی تان را بهم می ریزند، بردارید. هر چقدر میزان تسلط شما بر روی رفتارها، گفتار و کردارتان بیشتر باشد کمتر احساس گناه و عذاب وجدان رادر زندگی تان تجربه خواهید کرد.