چگونگی مدیریت امور مالی خانواده
برای داشتن یک خانواده موفق و آرام با آزادی مالی، مدیریت مالی خانواده بسیار مهم است. عدم مدیریت در هزینه ها یا توافق بر سر تصمیمات مالی میتواند باعث شود، یک زن و شوهر در یک بحث و جدال بی پایان قرار بگیرند. برای اخذ بسیاری از تصمیمات مالی موجود در زندگی زناشویی، باید بودجه و برنامه ریزی مالی را با تمام خانواده هماهنگ کنید و گفتگوی آزادانه ای راجع به وضعیت اقتصادی خانواده و برنامه ریزی زندگی مشترک داشته باشید.در ادامه برخی راهکارهای مشاوره خانواده را مورد بررسی قرار میدهیم که میتواند به شما در مدیریت مالی زندگی مشترک کمک کند.
الف) هماهنگی امور مالی خانواده
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
1. در مورد امور مالی خود صریح صحبت کنید
امور مالی از مهم ترین مباحثی است که زوجین در طول زندگی با آن مواجه میشوند. به خصوص مهم است که وضعیت مالی خود را قبل از ازدواج برای همسرتان شفاف سازی کنید. اگر یکی از زن و شوهر سابقه قرض یا بدهی های کلان داشته باشد که قبل از ازدواج درباره آنها صحبت نشده است، میتواند در مسیر زندگی، منجر به کینه و مشکلات بزرگتری شود. قبل از ازدواج، شما باید با طرف مقابلتان ملاقات کنید و در مورد وضعیت مالی فعلی وی، از جمله میزان درآمدش، محل درآمد، تاریخ اعتبار و هرگونه بدهی کلانی که دارد و… بحث کنید. این کار برای گشودگی مالی در بقیه زندگی مشترک شما لازم است.
بیشتر بخوانید: با همسر دروغگو چگونه رفتار کنیم؟
2. جلسات مرتب برای صحبت کردن درباره مدیریت مالی خانواده
در یک زمان مشخص از ماه تصمیم بگیرید که دور هم جمع شوید و در مورد امور مالی خود بحث کنید. این جلسه میتواند همزمان با تاریخ صورتحساب ماهانه بانک یا تاریخ سررسید صورتحساب های ماهانه باشد. در هر صورت، از وقت خود در این جلسه برای ارزیابی هزینه های ماه قبل، مشخص کردن پیشرفت خود در رسیدن به اهداف بلند مدت و پیشنهاد هرگونه تغییر یا خرید عمده و…استفاده کنید. با بحث در مورد امور مالی آن هم به طور منظم میتوانید این کار را به یک تجربه راحت و سازنده تبدیل کنید.
3. یک نفر را به عنوان تنها مدیر مالی خانواده قرار ندهید
بسیاری از خانواده ها تصمیم میگیرند که به یک نفر اجازه دهند همه امور مالی خانواده را به عهده بگیرد. با این حال، این یک بار غیر ضروری بر دوش آن فرد است و منجر به عدم آگاهی دیگران از وضعیت مالی فعلی خانواده میشود. بعلاوه، اگر آن شخص فوت کند یا طلاق بگیرد، این امر دیگران را از هزینه های مالی زندگی مشترک یا حتی دسترسی به امور مالی خانواده کاملاً بی خبر میکند. با تقسیم کارها بین خود یا مدیریت امور مالی در ماههای متناوب، میتوانید این مشکل را حل کنید.
بیشتر بخوانید: با مرد بی خیال و خونسرد چگونه باید رفتار کرد؟
4. در مورد تنظیم حساب تصمیم بگیرید
خانواده ها هنگام راه اندازی حساب های مشترک گزینه هایی دارند. برخی تصمیم میگیرند که همه مخارج را با هم پرداخت کنند. در حالی که دیگران امور مالی خود را بیشتر جداگانه نگه میدارند. اما حداقل باید برای پرداخت هزینه های خانوار و پرداخت وام و… حساب مشترک داشته باشید. در پایان ماه، میتوانید این هزینه ها را به نصف تقسیم کنید و هر کدام به مقدار مساوی پول کنار بگذارید تا این هزینه ها را به طور مشترک پرداخت کنید. علاوه بر این مطمئن شوید که محدودیت هایی را برای میزان هزینه ها در ماه تعیین کرده اید. این برنامه ریزی برای خرج ماهانه از اینکه در نهایت یک نفر کل پول خانواده را خرج کند، جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: علت دعوای زیاد زن و شوهر چیست؟
5. حساب اعتباری شخصی ایجاد کنید
حتی اگر در امور مالی با هم شریک میشوید، اما برای هر یک از شما مهم است که یک حساب پس انداز داشته باشید. با انجام این کار شما یک پس انداز جداگانه دارید که در صورت لزوم به کمکتان میاید. علاوه بر این در صورت جدایی از همسر، این حساب اعتباری شما نیز دست نخورده باقی خواهد ماند. یک روش ساده برای مدیریت این امر، داشتن حسابهای بانکی جداگانه به نام خودتان است.
بیشتر بخوانید:10 راهکار برای ایجاد یک خانواده شاد و سالم
ب) استفاده از بودجه
جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور
برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری
1. بودجه بندی کنید
قبل از صرف هر گونه هزینه ای، باید تصمیم بگیرید که چقدر بودجه برای این کار در نظر بگیرید. در حالی که بسیاری از افراد فقط با استفاده از یک دفترچه یادداشت و قلم میتوانند از پس بودجه بندی برآیند، اما برخی دیگر پیگیری هزینه های خود را از طریق برنامه های اینترنتی یا نرم افزار مالی آسان تر میکنند. تعدادی سیستم عامل نرم افزار رایگان بصورت آنلاین در دسترس است که میتوانید از آنها برای ایجاد و پیگیری بودجه استفاده کنید.
2. عادت های فعلی مدیریت مالی زندگی مشترک خود را ارزیابی کنید
برای یک ماه، هر بار که پول خرج میکنید، یادداشت بنویسید. حتی برای مبالغ بسیار کم. قیمت هر وسیله مورد نیاز و مبلغی که برای آن پرداخت کرده اید را ثبت کنید. در پایان ماه، با همسرتان بنشینید و هزینه های خود را جمع کنید. هزینه های عمده را اضافه کنید تا تصویری واضح از پول خانواده در آن ماه بدست آورید. اگر میتوانید هزینه ها را بر اساس طبقه بندی های خاص (خانه، ماشین، غذا و …) تقسیم کنید. سپس، این نقطه شروع شما برای تعیین بودجه و مدیریت هزینه های زندگی است.
بیشتر بخوانید: 17 مهارت کنترل خشم در زندگی زناشویی
3. برای تعیین بودجه دور هم جمع شوید
به عادت های تدوین شده خود در صرف هزینه ها نگاه کنید. آیا مازاد دارید؟ یا اینکه بیشتر از درآمدتان خرج میکنید؟ از اینجا شروع کنید تا در صورت لزوم مناطقی را که میتوانید در آنجا هزینه ها را کاهش دهید، شناسایی کنید. در صورت امکان، سعی کنید پس انداز داشته باشید. محدودیت های هزینه ای را برای موارد خاص مانند غذا و سرگرمی ایجاد کنید و سعی کنید به مرور به آنها پایبند باشید. به یاد داشته باشید که همیشه برای هزینه های ماهانه خود، مانند قبض ها، هزینه های پزشکی یا تعمیرات اتومبیل و… جایی در بودجه ماهانه خود بگذارید.
4. در جهت بهبود و تغییر بودجه خود تلاش کنید
برای از بین بردن هزینه های غیرضروری یا تنظیم مبالغ بودجه در صورت لزوم، مرتباً بودجه بندی خود را به روز کنید. به عنوان مثال، با داشتن فرزند ممکن است مجبور شوید مخارج خود را کاملاً تغییر دهید. در هر صورت، به طور مداوم مخارجی را جستجو کنید که بتوانید آنها را کاهش دهید و بیشتر پس انداز کنید. در نهایت خواهید فهمید که میتوانید به تمام هزینه های ضروری زندگی خود بپردازید در حالی که مبلغ بسیار کمتری صرف میکنید.
بیشتر بخوانید: انواع مشکلات خانوادگی و راهکارهای مواجهه
ج) پس انداز برای اهداف زندگی
1. درمورد اهداف بلند مدت با هم تصمیم بگیرید
درباره اهداف خود صحبت کنید و برای آن پس انداز کنید. از جمله پس انداز برای خرید خانه، دوران بازنشستگی و سایر خریدهای بزرگ مانند ماشین و… اطمینان حاصل کنید که همه موافق این موضوع هستید که خرید یا هزینه مورد نظر ارزش پس انداز را دارد و هم در مورد مقدار پس انداز مورد نیاز به توافق برسید. این یک روش ساده برای مدیریت مالی زندگی مشترک است که به هماهنگی پس انداز و سرمایه گذاری شما کمک میکند.
2. صندوق اضطراری ایجاد کنید
هر خانواده در راستای برنامه ریزی مالی خانواده، باید تلاش کند تا صندوق پس انداز اضطراری برای روز مبادا داشته باشد. چه کسی میداند چه زمانی ممکن است یکی از شما شغل خود را از دست بدهد یا دچار مشکلات پزشکی غیرمنتظره ای شوید؟ یک صندوق اضطراری میتواند به شما کمک کند تا از بدهی های آینده جلوگیری کنید و امنیت و انعطاف پذیری مالی را فراهم کنید. نگه داشتن سه تا شش ماه از حقوقتان به عنوان پس انداز میتواند کافی باشد. با این حال، ممکن است این مبلغ برای برخی از خانواده ها زیاد باشد و برای برخی دیگر تقریباً کافی نیست. خوشبختانه چندین برنامه حسابگر مالی آنلاین وجود دارد که میتوانید برای محاسبهً میزان تقریبی پس انداز مورد نیاز برای تأمین هزینه های خود از آنها استفاده کنید.
3. بدهی خود را کاهش دهید
برای مدیریت مالی منزل، اولین هدف شما باید پرداخت بدهی هایتان باشد. تنها با پرداخت وام های دانشجویی، وام مسکن و سایر بدهی ها میتوانید به عنوان یک زن و شوهر اعتبار بیشتری کسب کنید و با پس انداز برای اهداف دیگر پیش بروید. برای از بین بردن بدهی، با هم کار کنید تا مبلغ لازم برای بازپرداخت هر وام را تهیه کنید. با همسرتان برای ایجاد یک برنامه برای پرداخت بدهی های پرداخت نشده خود همکاری کنید. در صورت لزوم، یک نفر از شما باید مسئول اطمینان از پرداخت بدهی های هر ماه باشد.
4. پس انداز برای بازنشستگی
زوجین باید برنامه ریزی برای بازنشستگی را در اسرع وقت شروع کنند و آن را بخشی از سبک زندگی مالی خانواده قرار دهند. اطمینان حاصل کنید که برای افزایش پس انداز بازنشستگی تمام تلاش خود را انجام دهید. شما باید قبل از بازنشستگی برای فرزندان خود پس انداز کنید. دلیل این امر این است که بورسیه ها و کمک هزینه های تحصیلی همیشه برای تحصیلات وجود دارد، اما برای بازنشستگی شما اینگونه نیست.
5. برای هزینه های آموزشی برنامه ریزی کنید
اگر قصد تأمین بودجه بخشی یا تمام تحصیلات عالی فرزند خود را دارید، بهتر است از زمان کودکی فرزندتان، پس انداز را شروع کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد با یک مشاور مالی صحبت کنید و از امروز پس انداز را شروع کنید. اگر زمان زیادی قبل از رفتن فرزندتان به مدرسه، دانشگاه و… ندارید، از انواع وام ها مثل وام های دانشجویی استفاده کنید.
د) ماندن در مسیر
1. خریدهای بزرگی انجام ندهید بدون اینکه در ابتدا در مورد آنها بحث کنید
یکی از ملزومات مدیریت مالی در زندگی مشترک این است که برای خریدهای “عمده” محدودیت پولی تعیین کنید. بدیهی است که این مورد بین خانواده ها متفاوت خواهد بود، اما نکته مهم این است که شما یک محدودیت تعیین شده دارید. برای خریدهای بالاتر از یک حد مشخص، تصمیم بگیرید که حتما باید قبل از خرید با طرف مقابل به توافق برسید. اگر یکی از شما این قانون را زیر پا گذاشتید، حتماً بلافاصله دیگری را در میان بگذارید. یادتان باشد پنهان نگه داشتن هزینه های کلان فقط مایه دردسر است.
2. از قبول بدهی های غیرضروری خودداری کنید
با جلوگیری از گرفتن بدهی برای خریدهای غیر ضروری مانند مبلمان یا جواهرات و… مدیریت مالی خانواده را در دست بگیرید. این خرید ها را از قبل با همسرتان هماهنگ کنید تا بتوانید پس اندازتان را با هم ترکیب کنید و مبلغ کامل خرید را تأمین کنید. با این کار در طولانی مدت در هزینه هایتان صرفه جویی خواهد شد. علاوه بر این، همیشه با یکدیگر در مورد میزان پس اندازتان صحبت کنید.
3. برای نظارت بر امور مالی خود از نرم افزار استفاده کنید
میتوانید برنامه ریزی زندگی مشترک را با نرم افزارهای بودجه ریزی و برنامه ریزی مالی که امروزه موجود است، انجام دهید. ابتدا میتوانید، سعی کنید بودجه ماهانه خود را در یک صفحه گسترده مشترک مانند موارد موجود در Google Drive ردیابی کنید. این نوع سند به هر دوی شما امکان دسترسی و تغییر برگه را در صورت لزوم میدهد. چند مورد از این برنامه ها را امتحان کنید و تصمیم بگیرید که کدام یک برای شما مناسب هستند.
خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه
هدف مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه از ارائه اطلاعات لازم در زمینه مشکلات روانی، افزایش آگاهی شماست تا با توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالاتکانال مرکز مشاوره آویژهرا مطالعه نمایید .
بااین وضع واوضاع اقتصادی کی می تواند پس انداز کند
درود….من خانمی ۳۳ ساله هستم ک همین مشکل بددهنی و دخلاق بد و دست بزن رو دارم البته دست بزن بخاطر شکایت کردن و قهرو ….حذف شده ولی تو این زندگی استرس؟زیاد دارن دارم و اعتماد بنفسم از بین رفته و حوصله هیچ کاری ندارم