کانال تلگرام اخبار نظام وظیفه آویژه

برای دسترسی آسانتر به مطالب سایت به کانال تلگرام روانشناسی آویژه بپیوندید (کلیک کنید).

اینستاگرام آویژه

مطالب ما را در اینستاگرام دنبال کنید ( کلیک کنید)

حمله پانیک چیست؟ علائم / تشدیدکننده ها / درمان

اختلال پانیک
لطفا به این مقاله امتیاز دهید

حمله پانیک چیست؟ آیا برای شما هم پیش آمده است که در شرایطی قرار گرفته باشید و بدون دلیل دچار وحشت و استرس بیش از اندازه شوید؟ بسیاری از افراد زمانی که خطری واقعی آن‌ها را تهدید می‌کند یا در شرایط ترسناکی قرار می‌گیرند، دچار ترس و اضطراب می‌شوند. این واکنش طبیعی بدن در برابر تهدیدات و خطر است. اما گاهی افراد بدون دلیل به شدت دچار اضطراب و وحشت می‌شوند و واکنش‌های شدیدی مانند تپش قلب یا تعریق زیاد در بدن آن‌ها بروز پیدا می‌کند. این بیماری بیشتر در افرادی با سن ۲۰ تا ۳۰ سال دیده می‌شود و امروز قصد داریم حمله پانیک، علائم و عوامل تشدید کننده آن را مورد بررسی قرار دهیم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

حمله پانیک چیست؟

حمله پانیک یکی از انواع اختلالات اضطرابی است که باعث می‌شود فرد بدون دلیل واقعی برای ترس، به شدت و ناگهان وحشت‌زده شده و اضطراب بیش اندازه‌ای را تجربه کند. این بیماری سبب می‌شود واکنش‌های فیزیکی مانند ضربان قلب شدید یا تنگی نفس در بدن نمایان شود و به دلیل شدت آن، فرد حس می‌کند دچار حمله قلبی شده است. اغلب افراد این هراس‌های ناگهانی را در زندگی تجربه می‌کنند؛ اما اگر این حملات به صورت مکرر و مداوم برای فرد پیش آید می‌توان گفت که شخص به اختلال پانیک مبتلا شده است.

حمله پانیک چیست؟
حمله پانیک چیست؟

فرد مبتلا به اختلال پانیک چه علائمی دارد؟

حال که تا حدودی با این بیماری آشنا شده‌اید قصد داریم به نشانه‌ها و علائم آن بپردازیم. این علائم ناگهان در فرد بروز پیدا کرده و معمولا بین ۱۰ تا ۳۰ دقیقه و در صورتی که بیماری فرد شدید باشد تا یک ساعت نیز طول می‌کشد. در اکثر مواقع این حملات به قدری شدید است که فرد احساس می‌کند در حال مرگ است و از بروز دوباره این علائم هراس دارد. علائم پانیک در هر فرد متفاوت است که در ادامه این نشانه‌ها را ذکر می‌کنیم.

  • تعریق بیش از اندازه
  • تپش قلب و ضربان قلب زیاد
  • گر گرفتگی بدن
  • احساس درد در قفسه سینه
  • احساس تنگی نفس و ناتوانی در نفس کشیدن
  • احساس سرگیجه و خالی شدن سر
  • لرزش بدن
  • ناتوانی در حفظ تعادل بدن
  • حالت تهوع
  • بی حس شدن یا سوزن سوزن شدن بدن
  • ترس از عدم کنترل و مدیریت احساسات و واکنش‌ها

معمولا زمانی که فرد دچار حملات پانیک می‌شود، به دلیل ناگهانی بودن و ضربان قلب شدید، تصور می‌کند حمله قلبی رخ داده است. با مراجعه به دکتر و انجام آزمایشات مختلف مانند نوار قلب، فرضیه مشکل قلبی رد خواهد شد. در نتیجه تست تشخیص پانیک و مشکلات روانی انجام می‌شود؛ اما به دلیل شدت این حملات افراد تصور می‌کنند که می‌خواهند بمیرند و بیماری جسمی خاصی دارند.

علائم فرد مبتلا به اختلال پانیک
علائم فرد مبتلا به اختلال پانیک

چه عواملی در بروز حملات پانیک موثر است؟

مبتلا شدن فرد به بیماری پانیک دلایل مشخص و قطعی ندارد. یکی از عواملی که در بروز این بیماری دخیل است ژنتیک می‌باشد و ممکن است از پدر یا مادر به ارث برسد. علاوه بر آن عدم تعادل مواد شیمیایی و هورمون‌ها در مغز نیز، از عواملی است که در به وجود آمدن پانیک موثر می‌باشد. همچنین این بیماری در صورت قرار گرفتن در برخی شرایط استرس‌زا یا تجربه کارهای جدید مانند ازدواج یا به دنیا آمدن فرزند، مرگ یکی از نزدیکان و… به وجود می‌آید. برخی مشکلات جسمی نیز در بروز وحشت زدگی دخیل هستند مانند:

  • پرکاری تیروئید
  • دیابت
  • مصرف محرک‌هایی مانند کوکائین و کافئین و موارد مخدر
  • پرولاپس قلبی
  • بی خوابی
  • قطع مصرف ناگهانی بعضی داروها

برخی افراد در هنگام خواب نیز دچار این حملات می‌شوند. به گونه‌ای که فرد احساسی شبیه به حمله قلبی یا سکته و اضطراب و ترس شدیدی را تجربه می‌کند که باعث می‌شود از خواب بیدار شود و پس از آن به سختی به خواب برود. این اشخاص برای رهایی از پانیک باید حتما با روش‌های روان درمانی تحت درمان قرار بگیرند.

تحت چه شرایطی بیماری پانیک شدت می‌یابد؟

عوامل تشدید کننده حملات پانیک به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند که هر یک را در ادامه به طور مختصر بررسی می‌کنیم.

مشاوره حرفه ای تخصص ماست
شما میتوانید برای مشاوره و تراپی در زمینه حمله پانیک چیست؟ علائم / تشدیدکننده ها / درمان با بهترین روانشناسان مرکز مشاوره خانواده آویژه تماس حاصل نمایید. ساعت پاسخگویی ۹ صبح الی ۱۲ شب.

برای مشاوره تلفنی فوری داخل کشور روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاوره تلفنی فوری

جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور

برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری

مشاوران آویژه
پاسخگوی شما هستند

عوامل تشدید کننده اختلالات روانی

برخی از عوامل با ایجاد استرس و حال بد در فرد باعث بروز یا تشدید این بیماری می‌شود. به عنوان مثال شکست و ناکامی عاطفی، ازدواج، بچه‌دار شدن، مهاجرت و ترک خانواده، از دست دادن عزیزان و… مواردی است که باعث می‌شود اضطراب زیادی به فرد وارد شود و زمینه ساز برخی اختلالات روانی مانند پانیک باشد.

عوامل تشدید کننده اختلالات عصبی

هنگامی که شخص به حمله پانیک دچار می‌شود، علائم جسمانی مانند تپش قلب، تنگی نفس، تعریق زیاد و دیگر موارد، باعث ایجاد ترس شده و با گذشت زمان این هراس و وحشت افزایش یافته و سبب بروز اختلال و حمله عصبی در فرد می‌شود. در نتیجه کار‌هایی که باعث شدت گرفتن این علائم می‌شود، در نهایت منجر به تشدید پانیک نیز خواهد شد. برای مثال زمانی که فرد ورزش می‌کند و تپش قلب او زیاد می‌شود ممکن است به حمله پانیک ختم شود. همچنین مصرف برخی داروها و مواد محرک و هرگونه هیجان ممکن است منجر به تشدید این بیماری شود.

اختلالات عصبی و پانیک
اختلالات عصبی و حمله پانیک

آیا بیماری پانیک منجر به مرگ می‌شود؟

تعداد زیادی از افراد که با این بیماری درگیر هستند این سوال را می‌پرسند که آیا بیماری پانیک خطرناک است؟ زیرا این افراد به دلیل حملاتی که به آن دچار می‌شوند، از اینکه دچار سکته قلبی، مغزی و مرگ شوند می‌ترسند. اما باید بدانید که این بیماری باعث مرگ نشده و تنها به دلیل مشکلاتی که گریبان‌گیر این بیماران است، در زندگی آنان اختلال ایجاد می‌کند. برخی از افرادی که پانیک دارند، به بیماری آگورافوبیا نیز مبتلا می‌شوند. به این معنا که با وجود این اختلالات فرد دائما نگران است که در صورت بروز حمله نتواند از میان ازدحام و شلوغی جمعیت فرار کند. به همین دلیل می‌ترسد به تنهایی از خانه بیرون برود و در مکان‌های بسته و شلوغ قرار بگیرد.

چه تکنیک‌هایی برای کاهش علائم حمله پانیک مورد استفاده قرار می گیرد؟

بسیاری از افراد زمانی که به حملات پانیک دچار می‌شوند وحشت کرده و کنترلی روی خود ندارند. در ادامه به شما خواهیم گفت که در هنگام حمله پانیک چه باید کرد.

  • تنفس عمیق
  • بستن چشم‌ها
  • پرت کردن حواس
  • شل کردن عضلات بدن
  • تمرین ذهن آگاهی
  • عدم مقابله با احساس ترس

از موثرترین راه های برخورد با حملات پانیک میباشد.

اختلال پانیک چگونه درمان می‌شود؟

افراد مبتلا به پانیک به دلیل رنج و اضطرابی که متحمل می‌شوند زندگی سختی دارند. از این رو باید درمان پانیک را آغاز کنند و در صورتی که به موقع برای درمان اقدام شود، بهبود آن سریع‌تر پیش خواهد رفت و فرد راحت‌تر می‌تواند به زندگی خود ادامه دهد. علاوه بر آن درمان این بیماری در درجه اول با روان درمانی آغاز می‌شود و با توجه به سابقه بیماری فرد یا شدت آن ممکن است دارو درمانی نیز انجام شود. در ادامه به بررسی روش‌های درمان این اختلال می‌پردازیم.

درمان اختلال پانیک
درمان اختلال پانیک
مشاوره حرفه ای تخصص ماست
شما میتوانید برای مشاوره و تراپی در زمینه حمله پانیک چیست؟ علائم / تشدیدکننده ها / درمان با بهترین روانشناسان مرکز مشاوره خانواده آویژه تماس حاصل نمایید. ساعت پاسخگویی ۹ صبح الی ۱۲ شب.

برای مشاوره تلفنی فوری داخل کشور روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاوره تلفنی فوری

جهت مشاوره برای هم وطنان خارج از کشور روی لینک زیر کلیک کنید.
هموطنان خارج از کشور

برای رزرو وقت مشاوره حضوری روی لینک زیر کلیک کنید.
رزرو جلسه مشاوره حضوری

مشاوران آویژه
پاسخگوی شما هستند

درمان اختلال پانیک با روان درمانی

یکی از شیوه‌های درمان قطعی پانیک درمان شناختی-رفتاری یا درمان cbt است. در این روش فرد اطلاعات کاملی را نسبت به بیماری خود کسب کرده و به این ترتیب یاد می‌گیرد چگونه با حملاتی که به آن‌ها دچار می‌شود مقابله کند. درمانگر در این روش سعی می‌کند بیمار با این علائم روبه رو شود و به او بگوید خطری او را تهدید نمی‌کند. در نتیجه با گذر زمان ترس و وحشت فرد کاهش یافته و از بین خواهد رفت؛ اما همچنان باید تحت نظر پزشک خود بماند.

دارو درمانی

روش دیگر درمان این بیماری، مصرف دارو می‌باشد. درمان سریع پانیک به کمک دارو در کنار جلسات مشاوره و روان درمانی میسر می‌شود. معمولا برای درمان این اختلال داروهای ضد افسردگی و ضد اضطرابی تجویز می‌شود. مهارکننده‌های بازجذب سروتونین مانند فلوکستین، پاروکستین و سرترالین موثرترین دارو برای پانیک به شمار می‌رود. علاوه بر آن داروهایی مانند داروهای ضد تشنج، بنزودیازپین‌ها و مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز نیز در صورت لزوم تجویز می‌گردد.

سخن آخر

همان‌طور که گفتیم همه افراد حداقل یک بار حمله پانیک را تجربه کرده‌اند که ممکن است این حملات برای برخی افراد به طور مداوم پیش بیاید و نیاز به درمان داشته باشند. به طور کلی این بیماری خطرناک نیست و در صورتی که به موقع برای درمان اقدام کنید می‌توان بدون مختل شدن زندگی، به آن ادامه داد. در این مقاله سعی کردیم عوامل ایجاد کننده پانیک و نحوه درمان آن را مورد بررسی قرار دهیم تا هراس کمتری نسبت به این حملات داشته باشید. از همراهی شما متشکریم.

سوالات متداول

آیا بیماری پانیک درمان قطعی دارد؟

بله، در صورتی که فرد برای درمان مراجعه کند و با توجه به شدت بیماری از روان درمانی و دارو درمانی در کنار یکدیگر استفاده شود، بهترین نتیجه حاصل خواهد شد.

حملات پانیک چه علائمی دارد؟

پانیک معمولا با تپش قلب، تعریق زیاد، سرگیجه، بی حسی و لرزش بدن، تنگی نفس، گر گرفتگی، درد در قفسه سینه و… همراه است.

چه داروهایی برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

داروهای ضد افسردگی و ضد اضطرابی از جمله داروهایی است که برای درمان حمله پانیک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

براي مشاوره در زمينه حمله پانیک چیست؟ علائم / تشدیدکننده ها / درمان

از مشاورين مشاوره خانواده و روانشناسي آويژهاز سراسر کشور

با ۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶ تماس بگيريد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

براي تماس با مشاور کليک کنيد!

آیا به مشاوره فوری نیاز دارید؟

 

مشاوره حضوری 👉

مشاوره تلفنی فوری👉